Töltődjünk művészettel Pécsen a novemberi komorság helyett!

Múzeumpedagógiai program, szubjektív tárlatvezetés, tematikus városi séták, és remek kiállítások várják a képzőművészet kedvelőit. Íme a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ajánlója!

Fiesta-hangulat Pécsen

A hűvös, borús napok elől igazi fiesta-hangulatba menekülhetünk a Kortárs Junior/Fiesta című programon. December 12-ig lehet jelentkezni, ezúttal a Pécsi Galéria aktuális, Fiesta Grafika című kiállítására várják az érdeklődő 6–14 éveseket. A dél-amerikai kortárs grafikus-, és plakátművészeket bemutató izgalmas, színes kiállítás igazi vizuális élményt nyújt.

Az eredeti képgrafikák és plakátok karneválja egy távoli világ erőteljes, érzelmekben gazdag színeit villantja fel. A foglalkozás során – az országok hagyományait is érintve – a gyerekek megismerkedhetnek a művek vizuális stílusjegyeivel és a plakát műfajával

– írja a ZSÖK beharangozójában.

Tárlatvezetés: Alakváltás

November 11-én 17 órától Sasvári Edit művészettörténész tart szubjektív tárlatvezetést Nemes Csaba Alakváltás című kiállításán.

Sasvári Edit tárlatvezetése biztosan izgalmas lesz

A tárlat egy több mint harminc éve alakuló életmű áttekintése. A cím arra utal, hogy bár Nemes művészete sokféle formát, témát mutatott az elmúlt évtizedben, azok eredőjében mégis felfedezhető egy olyan érdeklődés, ami a műveket összeköti és értelmezi a néző számára is.

Az alkotó közel száz művön keresztül tart tükröt a nézőnek, hogy közelebb kerüljön az örök kérdés megválaszolásához:

kik is vagyunk mi?

Az Apja neve: Nemes Csaba című múzeumpedagógiai foglalkozás ugyanehhez a kiállításhoz kapcsolódik, és középiskolások vehetnek részt rajta előzetes jelentkezés alapján november 28-ig.

Városi séták

A Kortárs Junior különkiadásában két alkalommal városi sétára várják az érdeklődőket „mindenpecsiszobor” címmel. A „mindepecsiszobor” Instagram-oldal két fiatal pécsi gimnazista, Rajnai Hanna és Százados Ábel kezdeményezése.

Az oldal a pécsi szobrok bemutatására vállalkozott, egyre népszerűbb kortársaik körében és azon túl is. A Kortárs Junior csapata élővé varázsolná a kezdeményezést, tematikus sétákat indít útjára. November 19-én 15 órától belvárosi sétát tartanak (indulás a Széchenyi téri Pécsi Galériától), november 26-án pedig uránvárosi séta lesz (indulás a Mecsek Áruháztól). A túra hossza nagyjából 5 kilométer, a program eső esetén elmarad.

IGAZI

Kalmár Lajos IGAZI című fotókiállítása november 10-én nyílik a Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc Galériájában.

Hogy mire utal a cím?

Ebben a világban, ahol minden műanyag, ami aztán pár év múlva megy a kukába, teljesen érthető módon felértékelődik minden, ami tartós-valódi-időtálló, vagyis az, ami IGAZI. A fotográfiában a falakon kifakuló-beliluló-mállani kezdő képek helyett kezdjük felfedezni a régi technikákat, a nemes eljárásokat, amikben egy közös van: ugyan macerás kézimunka, de az eredménye örök. Gyűjtők, múzeumok is ezeket keresik, pedig ők értenek hozzá. Erről szól ez a kiállítás: 30 év fekete-fehér képei fokozhatatlanul, az örökkévalóság számára, műanyag nélkül 

– foglalta össze a ZSÖK.

A tárlat december 17-ig tekinthető meg.

Hirdetés