A pécsi Fidesz szerint siker, hogy a ZSÖK végre megkapta az állami támogatást

A pécsi Fidesz szerdán körbeküldött sajtóközleménye szerint kormányzati sikernek számít az, hogy a ZSÖK megkaphatta azt a közel 2 milliárd forintos támogatást, ami amúgy a szerződés szerint jár az intézmények. Ez persze nem minden, jött még a közlemény szerint Pécsre sok-sok milliárd kormányforint. Arról, hogy ezek mögött a sikerként beállított támogatások mögött mi áll, nem írnak.  

Nem akármilyen közleményt adott ki szerda reggel a pécsi Fidesz arról, hogy a kormány az elmúlt hetekben 9,6 milliárd forinttal, idén pedig összesen 30 milliárd forinttal támogatta a várost, melynek új vezetése szerintük – nyilván – idén nem tett le sok mindent az asztalra „színvonaltalan politikán” és „horribilis pénzen vásárolt jogi trükközéseken” kívül. Hozzáteszik, hogy a kormány még mindig a legfontosabb partnere a városnak, és hogy támogatják a baloldali városvezetést is.

Megjegyzik, hogy a járványhelyzetben szükséges a közös teherviselés, de nem részletezik, hogy ez tulajdonképpen a gépjárműadó-elvonást és az ingyenes parkolás bevezetését jelenti, amivel nem csak Pécsnek, hanem megannyi más hazai város önkormányzatának okoztak jelentős bevételkiesést. De közteherviselés ide, közteherviselés oda, a kormány mindennek ellenére is milliárdokkal támogatta a várost, erről pedig közleményükben tételesen be is számolnak. Íme:

A pécsi Fidesz szerint:

“A kormány 5,733 milliárd forint többlettámogatás nyújtott a Pécsi Tudományegyetemnek a Modern Városok Program keretében a korábban az intézménynek megítélt 25 milliárdon felül.”

Arról nem írnak, hogy:

Kedden Miseta Attila rektor azt mondta a többlettámogatás kapcsán rendezett sajtótájékoztatón, hogy az összegre azért van szükség, mert időközben az építőiparban „jelentős árrobbanás” ment végbe. A Szabad Pécs cikke szerint pedig ezeket a milliárdokat – illetve nagyobb részüket – Mészáros Lőrinc cége kapja majd.

A pécsi Fidesz szerint:

“A kormány 416 millió forint többletforrást biztosított Pécsnek az új vásárcsarnok építésére, a korábban már megítélt 2,5 milliárd forint mellé, hogy a város fedezni tudja a megnövekedett beruházási költségeket.”

Arról nem írnak, hogy:

Az előző városvezetés a projekt megvalósításának érdekében kezdeményezett forrásátcsoportosításokat, ezt azonban a kormány akkor nem engedélyezte, a 416 milliós többlettámogatásról pedig nem is olyan régen döntöttek.

A pécsi Fidesz szerint:

“A kormány 300 millió forint többlettámogatást biztosított a pécsi napelemparkra a Füzes-dűlőben, így a teljes, 750 millió forintos fejlesztés pályázatból tud megvalósulni, hogy alacsonyabb legyen az önkormányzat, azaz a pécsi adóbefizetők közösségi villanyszámlája.”

Arról nem írnak, hogy:

A 2017-ben indult projekt az eredeti tervek szerint 100 százalékban uniós forrásból valósult volna meg. Az a több százmilliós uniós támogatású projektek felülvizsgálatakor derült ki az új városvezetés számára, hogy idő közben változás történt, a támogatás összege az eredeti konstrukcióban nem volt lehívható 100 százalékban. Ez a város számára több százmillió forintos plusz önerőigényt jelentett volna. A város szakértők bevonásával ezért összeállított egy javaslatot, amit a forrást biztosító minisztérium elfogadott, így újra megítélték a 100 százalékos támogatást. Mindeközben Hoppál Péter országgyűlési képviselő saját lobbitevékenységének sikereként tálalta a hírt.

A pécsi Fidesz szerint:

“A kormány 800 millió forint többlettámogatást nyújtott a Dárdai Labdarúgó Akadémia befejezésére, mert a sport az egészség megőrzésének és a fiatalok nevelésének egyik alappillére.”

Arról nem írnak, hogy:

Erre a döntésre a PSN Zrt. konkrétan hónapokat várt, a projekt pedig ezért veszélybe került. A PSN Zrt. saját forrásaik átcsoportosításával kezdett bele a kovácstelepi PMFC akadémia új központi épületének befejezésébe, amíg vártak a támogatásra.

A pécsi Fidesz szerint:

“A kormány 1,9 milliárd forintot biztosít idén is a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. működésére, hogy a pécsiek ne maradjanak szórakozás és programok nélkül. Bár a járvány miatt számos esemény, program, fesztivál elmaradt a kormány nem csökkentette az összeget.”

Arról nem írnak, hogy:

Erről az intézménynek járó összegről egy 10 éves, Hoppál Péter által megkötött keretszerződés rendelkezik, de a minisztérium ennek ellenére sem utalta a támogatást időben, az 150 nap késés után épp ma, október 28-án landolt a ZSÖK számláján.

A pécsi Fidesz szerint:

“520 millió forintot [ami 527 millió, amúgy] biztosít a kormány idén a Pécsi Nemzeti Színház működésére, és ezt az összeget a következő négy évben is garantálják. Így összesen 2,6 milliárd forinttal segítik ebben az önkormányzati ciklusban a város legnagyobb színházát.”

Arról nem írnak, hogy:

Az EMMI a ZSÖK támogatásához kötötte a színház támogatását, annak ellenére, hogy külön szerződés vonatkozik a színház és a ZSÖK támogatására.

A pécsi Fidesz szerint:

“A fentieken túl előzetes becslések szerint 20 milliárd forintba kerül majd annak a sportközpontnak az építése is, amely otthont ad a PMFC-nek, és amelyet a Kormány megfinanszíroz Pécsnek [ez lesz a PMFC-stadion].”

Arról nem írnak, hogy:

Ez a projekt tulajdonképpen még sehol nem tart, a hír egyelőre annyi, hogy a kormány rábólintott, megépülhet.

A teljes közlemény:

„A COVID-járvány miatti védekezés és gazdasági nehézségek ellenére az elmúlt hetekben 9,6 milliárd forintnyi támogatást ítélt Pécsnek a magyar Kormány, és ehhez még hozzá lehet számolni az immár hivatalosan is jóváhagyott – 20 milliárd forintos építési költségre becsült – PMFC stadiont is, amely valójában sokkal több lesz egy sportközpontnál. Így összességében 30 milliárdos nagyságrendben mozgatott meg forrásokat Pécs érdekében a magyar Kormány csak idén. És hol van még a ciklus vége?

A magyar Kormány továbbra is legfontosabb partnere Pécsnek és a pécsieknek; ahogy a fideszes városvezetést, úgy a baloldali városvezetést is támogatja Orbán Viktor kormánya.

A COVID-járvány miatti védekezés, illetve a járvány negatív gazdasági hatásai miatt különösen nehéz év ez Magyarország számára is. Ahogy védekezni is csak közösen lehet sikerrel, úgy a tehervállalást is csak közösen lehet eredményesen magunk mögött tudni. Mindezen nehézségek ellenére a magyar Kormány

  • 5,733 milliárd forint többlettámogatás nyújtott Pécsnek a Modern Városok Program keretében a napokban. A cél, hogy a Pécsi Tudományegyetem még több külföldi hallgatót legyen képes oktatni, akik éves szinten 8-10 milliárd forintot költenek el Pécsett. A PTE-nek a fideszes városvezetés ezért engedett át 25 milliárd forintnyi fejlesztési forrást korábban. Mert a céljaink közösek, a siker minden pécsit érint.
  • 416 millió forint többletforrást biztosított Pécsnek az új vásárcsarnok építésére, a korábban már megítélt 2,5 milliárd forint mellé, hogy a város fedezni tudja a megnövekedett beruházási költségeket.
  • 300 millió forint többlettámogatást biztosított a pécsi napelemparkra a Füzes-dűlőben, így a teljes, 750 millió forintos fejlesztés pályázatból tud megvalósulni, hogy alacsonyabb legyen az önkormányzat, azaz a pécsi adóbefizetők közösségi villanyszámlája.
  • 800 millió forint többlettámogatást nyújtott a Dárdai Labdarúgó Akadémia befejezésére, mert a sport az egészség megőrzésének és a fiatalok nevelésének egyik alappillére.
  • 1,9 milliárd forintot biztosít idén is a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. működésére, hogy a pécsiek ne maradjanak szórakozás és programok nélkül. Bár a járvány miatt számos esemény, program, fesztivál elmaradt a Kormány nem csökkentette az összeget.
  • 520 millió forintot biztosít a Kormány idén a Pécsi Nemzeti Színház működésére, és ezt az összeget a következő négy évben is garantálják. Így összesen 2,6 milliárd forinttal segítik ebben az önkormányzati ciklusban a város legnagyobb színházát.

A fentieken túl előzetes becslések szerint 20 milliárd forintba kerül majd annak a sportközpontnak az építése is, amely otthont ad a PMFC-nek, és amelyet a Kormány megfinanszíroz Pécsnek. Ez nemcsak egy egyszerű sportközpont lesz majd, hanem annál sokkal több: fórum, találkozóhely, kulturális események színtere és olyan közös találkozási pont, ahol az egészen fiataloktól az idősekig, a sport-szeretőktől a kulturális programokat kedvelőkig mindenki jól érezheti majd magát, Pécshez méltó színvonalon.

A magyar Kormány tiszteletben tartja a pécsiek döntését, és 12 hónapnyi ellenzéki városvezetés; színvonaltalan politikai ki- és beszólások; gyalázkodás; horribilis pénzen vásárolt jogi trükközések; miniszterek nyilvános, trágár ócsárlása, valamint a közpénzen eltartott önkormányzati médium minősíthetetlen stílusú megnyilvánulásai ellenére is Pécs és a pécsiek partnere maradt.

Ha a Fidesz pécsi képviselőin múlik, ez így marad a jövőben is, és ahogy eddig, úgy ezután is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magyar Kormány segítse a várost és minden itt élő pécsit.”

Hirdetés