5,7 milliárdos egyetemi többlettámogatás: parkolóház épül, korszerű berendezést kap az új elméleti tömb

A Pécsi Tudományegyetemnek nemrég megítélt 5,7 milliárdos állami többlettámogatásra többek között azért volt szüksége az intézménynek, mert a folyamatban lévő fejlesztéseikkel párhuzamosan időközben az építőiparban „egy jelentős árrobbanás” ment végbe. Ennél azonban többről van szó. 

Ahogy azt a napokban megírtuk, a kormány a 2016-os Modern Városok Program keretében megállapított közel 25 milliárdos költségvetési támogatásán felül 2020 és 2022 között összesen 5 milliárd 733 millió forintos támogatást ítélt meg a Pécsi Tudományegyetemnek. Arról, hogy az intézmény milyen fejlesztésekre fordítja a plusztámogatást, kedden délelőtt számolt be Miseta Attila, a PTE rektora, Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő és Decsi István, a PTE kancellárja az egyetem szenátusi tanácstermében.

Miseta Attila, Hoppál Péter és Decsi István

Miseta Attila elmondta, hogy a Modern Városok Program keretén belül megvalósult eddigi egyetemi fejlesztéseknek köszönhetően országos viszonylatban nézve is hatalmas előrehaladást ért el a PTE. Felidézte, hogy a program eredményeként adták át többek között a Nemzetközi Oktatási Központot és kollégiumát, felújították a BTK és a TTK több oktatótermét, valamint felújítják az ETK két belvárosi épületét, és lehetne még folytatni. Mint mondta, okosan, jó időbeosztással használták fel a forrásokat.

Az új fejlesztések eredményeként több külföldi hallgató érkezhet az egyetemre

Kiemelte, hogy a többletforrásra azért volt szüksége az egyetemnek, mert a fejlesztésekkel párhuzamosan időközben az építőiparban „egy jelentős árrobbanás” ment végbe. Az 5,7 milliárdos többlettámogatással ugyanakkor nem csupán az építőipari áremelkedés okozta deficitet pótolják ki, ennél ugyanis többről van szó. A forráshoz az új épületszárny használhatóságához és az optimális üzemeltetés feltételeinek megteremtéséhez volt szükség. Ebből az összegből oldják meg a Szigeti úton megépült új orvoskari elméleti tömb korszerű berendezését, valamint a campus közelében, a Honvéd utcában épül egy új parkolóház is, amivel a környék parkolási problémáit orvosolnák. Megjegyezte, hogy a plusztámogatás igénylésének folyamatát egy éve indították el.

Miseta Attila: jól osztották be a forrásokat

Hoppál Péter elmondta, hogy a Modern Városok Program keretében az egyetemnek megítélt mintegy 25 milliárd forintos támogatás, valamint az azt most kiegészítő 5,7 milliárdos forrás nem csupán az egyetem, hanem a város fejlesztéséhez is hozzájárul, hiszen az intézmény környékének-környezetének, közlekedésének és parkolási helyzetének rendezése régóta megoldásra vár Pécsett. Hozzátette, hogy az említett fejlesztések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy még több külföldi diák érkezzen a jövőben az egyetem orvoskarára.

Kiemelte, hogy „a kormány tovább fejleszti a pécsi lehetőségeket” és a „gazdaságfejlesztés mindenekelőtt reflektorfényben marad dacára annak, hogy egy évvel ezelőtt a város lakói úgy döntöttek, hogy baloldali városvezetés vezeti tovább a várost.”

Decsi István kancellár (és volt fideszes alpolgármester) elmondta, hogy a plusztámogatás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az 1800 hallgató befogadására tervezett új orvoskari elméleti tömb egy költséghatékony, környezetbarát, okostechnológiákat alkalmazó, abszolút 21. századi komplexum legyen (például „integrált audiovizuális rendszert” építenek ki az épületben, jelentsen ez bármit). Mint mondta, az emeletes parkolóval úgy tudják megduplázni a parkolóhelyek számát az orvoskari campuson, hogy az nem megy a zöldterület, illetve a megkezdett közlekedésrendezési folyamatok rovására. Mindez tökéletesen szolgálja majd az egyetem nemzetköziesítési célkitűzéseit, annak további erősödését – mondta.

Az 5,7 milliárdos forrást az egyetem a következő ütemezésben kapja meg: 2020-ban 2,7 milliárd forint; 2021-ben 2,5 milliárd forint; 2022-ben 533 millió forint.

hirdetés
Hirdetés