Rábólintott a kormányzat a város javaslatára, épülhet a napelempark

Még egy kép a napelemek vázairól

Évekkel ezelőtt nyert uniós pénzt a pécsi önkormányzat három napelempark létesítésére, de a projekt megvalósítása megállt. Most viszont végre indulhat a beruházás – derül ki az önkormányzat lapunknak elküldött közleményéből.

2017 elején Pécs akkori fideszes alpolgármestere a Pécsmának arról számolt be, hogy egy több focipályányi napelempark létesül rövidesen a városban. A cikkből kiderül, hogy „a tervek készítése már folyik, az engedélyeztetés után várhatóan 2018-ban kezdődhet el a kivitelezés“. A projekt megvalósítása aztán – több más, ilyen magabiztossággal beharangozott beruházáshoz hasonlóan – csúszott, megállt. Most viszont elhárult az akadály a beruházás megkezdése elől. A pécsi önkormányzat közleményében azt írja, hogy

  • Az elmúlt hónapokban több szakértő és városi szakember kitartó munkájának köszönhetően egy új szakmai javaslat született.
  • Ezt megküldték a projekt támogatását biztosító minisztériumnak.
  • A mai nappal érkezett meg a minisztérium válasza, mely a javaslatot szakmailag elfogadhatónak ítélte, így a projekt 100 százalékos támogatása biztosítottá vált.

A közlemény teljes szövege:

Hosszú szakmai egyeztetést követően elfogadták Pécs álláspontját a naperőmű-projektek kapcsán: újraindulhat a megvalósítás.

Pécs a korábbi városvezetés időszaka alatt Európai Uniós forrást nyert el a három 500 kW-os napelempark megvalósítására. A projekt az eredeti tervek szerint 100 százalékban uniós forrásból valósult volna meg.

A több százmilliós uniós támogatást tartalmazó projektek felülvizsgálatát az új városvezetés 2019 októberét követően végezte el. Ennek keretében több hatósági állásfoglalást kért, melyek eredményeként az uniós támogatást folyósító minisztérium jelezte, hogy a támogatás összege az eredeti konstrukcióban előreláthatóan nem hívható le 100 százalékban. Ez a város számára több százmillió forintos plusz önerőigényt, terhet jelentett volna.

Az elmúlt hónapokban több szakértő és városi szakember kitartó munkájának köszönhetően egy új szakmai javaslat született, melyet véleményezésre megküldtünk a projekt támogatását biztosító minisztériumnak. A mai nappal érkezett meg a minisztérium válasza, mely a Pécs által kidolgozott javaslatot szakmailag elfogadhatónak ítélte, és ezek alapján a projekt 100 százalékos támogatása biztosítottá vált. A projektek megvalósítása tehát újraindulhat, és nincs szükség több százmillió forint forráskiegészítésre.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Íme néhány kép a Füzes dűlőben épülő napelemparkról: