Kínai delegáció a PTE-n

Január 8-án Xiao Qian, kínai nagykövet által vezetett delegáció érkezett a Pécsi Tudományegyetemre. A küldöttség a Konfúciusz Intézet létrehozásának részleteiről, valamint további kínai-magyar együttműködési lehetőségekről tárgyalt az egyetem vezetőségével. Az intézet missziója a méltán híres, évezredes múltra visszatekintő kínai orvoslás hagyományainak megismertetése és terjesztése lesz.

A Rektori Tanácsteremben Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Komlósi László rektorhelyettes, és Betlehem József, az Egészségtudományi Kar dékánja fogadták a külföldi vendégeket. A kínai oldalt képviselték a nagykövet úr mellett többek közt Li Xinhua, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének oktatási csoportvezetője, valamint Wang Hongliang kereskedelmi tanácsos is.

A barátságos találkozót magyar nyelvű rektori köszöntő nyitotta. Bódis József kifejezte örömét, hogy ismét az egyetemen üdvözölheti a delegáció tagjait, s hogy a PTE számára megtiszteltetés a pécsi Konfúciusz Intézet gyakorlati megvalósításának részleteiről egyeztetni.

Xiao Oian nagykövet úr ezúttal immáron másodszorra járt Pécsen. Legutóbb, a tavaly éveleji találkozón született meg a Konfúciusz Intézet közös kialakítását támogató döntés – ez alkalommal a megvalósítás módjában merültek el a résztvevők. Kínai vendégeink egybehangzó véleménye, hogy egyetemünk minden kétséget kizárólag alkalmas a hagyományos kínai orvoslásnak megfelelő intézmény megépítésére, melyhez a követség abszolút támogatását élvezi. A kínai delegáció álláspontja szerint a Konfúciusz Intézet minél gyorsabb létrehozásához most rendkívül kedvező az időzítés, amit a magyar kormányfő pekingi látogatásának hírével indokoltak. Hiszen ez a lépés egyértelmű nyitást jelent a szoros magyar-kínai együttműködések irányába.

A rektor úr kifejezte, hogy tavasszal egy magyar delegáció kíséretében ismét egyetemlátogatásra készül Kínába, hogy tovább mélyítse és bővítse az eddig sikeresen kialakított kapcsolatokat az együttműködő felek közt. A barátságos találkozó folytatásaként a küldöttség és az egyetemi vezetőség az intézet tervezett helyszíne felé vette az irányt, hogy együtt járják be azt.

Forrás: pte.hu

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés