Hogyan lesz a kültéri világítás ideális?

Open kitchen with empty dining room table and chairs outside, against green fresh plants on background
Hirdetés

A kültéri világítás tervezése alapos átgondolást igényel. Ma már nem elegendő az, hogy legyen egy izzó a bejárati ajtó fölött, egy pedig a ház hátsó sarkánál. Annak érdekében, hogy a ház és a kert este is élvezhető legyen, gondosan meg kell tervezni azt, hogy hová mi kerüljön. 

Emellett pedig az energiahatékonyságot is szem előtt kell tartani. A végeredmény ekkor egy igazán élvezhető kert lesz, ami azonban nem okoz jelentős plusz kiadást, és nem növeli a környezet fényszennyezését sem. A hírekből pedig pontosan tudjuk, hogy ezeknek a szempontoknak mekkora jelentősége van a környezetvédelem szempontjából.

A kültéri világítás szerepe

A család élettere ma már kitevődött a kertre is, hiszen az est leszálltával nem kell behúzódni a házba, hanem nyugodtan élvezhetjük tovább a kertünk nyújtotta kényelmet. Az Elter Világítás szakemberei a kültéri lámpák beszerzését elengedhetetlennek tartják, hiszen ezekkel kiemelhetőek a kert legszebb részei, de az esti baráti beszélgetések, sütögetések is hangulatossá tehetők általuk.

A kültéri világítás másik fontos szerepe a biztonság, ami egyrészt segít bennünket abban, hogy lássuk a járdát, a lépcsőt, a bejárati ajtót, másrészt pedig kéretlen idegenek besurranásától sem kell tartanunk. Egy megfelelően megtervezett világítás emellett növeli az ingatlan értékét is, ami szintén nem elhanyagolható szempont.

Milyen világítástípusokat érdemes választani?

Ahhoz, hogy a kert minden részét tudjuk használni és élvezni, többféle világítástípust célszerű kombinálni. Mindenképpen szükség van útvilágításra, ezek kisebb fényforrások, melyeket az út szegélyéhez kell tenni, és remekül mutatnak, valamint segítik a biztonságos közlekedést.

A hangulatvilágítás lágy fénnyel rendelkezik ezáltal különleges atmoszférát teremt a kertben. Telepíthetjük a pihenőrészhez vagy akár a medence, jakuzzi mellé, ahol beszélgetni, koktélozni, borozni szeretnénk.

A funkcionális világítás úgynevezett célzott világítás, ami a munkaterületek, grillezőhelyek megvilágítására szolgál. Itt nagyon fontos az erősebb fény, hiszen kést használunk, ezért nagy a balesetveszély, valamint a főzés során is szükséges az, hogy rendesen lássunk.

Az energiatakarékosság ma már alapvető elvárás

Ahhoz, hogy a kert megvilágítása ne jelentsen jelentősebb villanyszámla-növekedést, LED izzókat kell választani, amelyek fogyasztása nagyon alacsony, de az útvilágítás esetén akár napelemes változatot is vásárolhatunk, ez nap közben töltődik, éjjel pedig világít.

Az energia- és költséghatékonyságot olyan megoldások alkalmazásával is elérhetjük, mint az okoslámpák, a mozgásérzékelők vagy az időzítők, ezek ugyanis segítenek abban, hogy csak akkor világítsanak ezek a fényforrások, amikor szükségünk van rá.

A kert világításának tervezésekor figyelembe kell venni a ház stílusát, hiszen egy modern környezethez letisztult, modern lámpákat célszerű telepíteni, míg egy klasszikus, impozáns villához antik, vintage stílusú lámpák illenek. A világítótesteknek harmonizálni kell a környezettel, a házzal és a kerttel is. Ebben az esetben egy igazán élvezhető és értéknövelő beruházást kiviteleztünk.

(x)

Hirdetés