Ínycsiklandó és egészséges csemegét keresel? Aszalj gyümölcsöt!

Hirdetés

Az aszalt gyümölcsök egyre népszerűbbek a tudatos táplálkozás és az egészséges életmód híveinek körében. Ezek az ínycsiklandó csemegék nem csupán finomak, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztásuk. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért érdemes aszalt gyümölcsöket enni, és megosztunk néhány egyszerű tippet arról, hogyan készíthetjük el őket otthon akár aszalógépek használatával.

Miért érdemes aszalt gyümölcsöket fogyasztani?

Az aszalt gyümölcsök kiváló alternatívát kínálnak a cukrozott édességekkel és nassolnivalókkal szemben. A gyümölcsökben természetesen jelenlévő gyümölcscukor nyilvánvalóan ezekben is megtalálható, de nincsenek sem hozzáadott cukrok, sem egyéb mesterséges ízfokozók vagy színezékek és egyéb adalékanyagok sem, amik károsak lennének.

Te is szeretnél egészséges rágcsálnivalót készíteni a családnak? A GLOBY oldalán több aszalóval is találkozhatsz, amik segítenek Neked, hogy gyümölcs vagy zöldség alapú természetes rogpogtatnivalóval láthasd el a családot!

Az aszalt gyümölcsök rosttartalma segíthet a megfelelő emésztésben, és hozzájárulhat az egészséges bélmozgáshoz. A rostok hosszú ideig tartó teltségérzetet biztosítanak, ami segíthet a felesleges kalóriabevitel elkerülésében.

Az aszalt gyümölcsök megtartják a gyümölcsökben található fontos vitaminok és ásványi anyagok nagy részét, például a C- és K-vitamint, a káliumot és a vasat is. Ezenfelül pedig a szőlőből és áfonyából készült aszalványok kiemelkedően magas mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, amik hozzájárulhatnak a szervezet védekezőképességének erősítéséhez és a sejtek károsodásának megelőzéséhez.

Hogyan készítsünk otthon aszalványokat?

Az aszalványok házi készítéséhez csupán friss gyümölcsökre lesz szükséged, valamint egyes esetekben némi citromlére a barnulás/elszíneződés megelőzéséhez.

Az előkészítés során meg kell mosni a gyümölcsöket, és tetszőlegesen csíkokra, kockákra vagy akár formára is apríthatjuk őket. Amennyiben fontosnak érzed, a héját is ezen a ponton kell eltávolítani. Ha a gyümölcs hajlamos az elszíneződésre, akkor egy kevés citromlevet kell rá csepegtetni, hogy ezt meg tudjuk előzni. 

Ezután az aszalógép rácsain egyenletesen el kell teríteni a gyümölcsdarabokat, majd a fajta szerint ajánlott hőmérsékletre kell beállítani a gépet. Az aszalás hőmérséklete általában 50-70 °C között van, az időtartam pedig szintén a növénytől függően 6-24 óra is lehet.

Az aszalt gyümölcsök a megfelelő körülmények között nagyon sokáig eltarthatóak, így ügyeljünk rá, hogy kihűlés után mihamarabb kerüljenek légmentesen záródó tasakokba, és hogy hűvös, sötét helyen tároljuk őket, hogy aztán egy filmnézős estén előkapva egészséges alternatívát jelenthessenek a nassolnivalókra.

(x)

Hirdetés