29 C
Pécs
kedd, június 18, 2024
KezdőlapKorzóÉletmódItt a szép idő, élvezzük biztonságos keretek között a napsütést!

Itt a szép idő, élvezzük biztonságos keretek között a napsütést!

Nyilván mindannyian örülünk, hogy itt a jó idő, rövid ujjú pólóban, saruban lehet sétálgatni, és lassan a téli sápadtságunk is kezd eltűnni. Mindemellett nem árt az óvatosság, szakemberek óva intenek a napozás káros hatásaitól! 

A következőkben dr. Kiss István, a PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet igazgatója és „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány kuratóriumi elnöke osztja meg gondolatait a témában olvasóinkkal.

A napfény fontos biológiai hatása, hogy a bőrben beindul a D3-vitamin képződése, tehát mindenkinek szüksége van rá. Sajnos a túlzott napozásnak káros hatásai is lehetnek szép számmal, amiért az UV-A és UV-B sugárzás felelősek. A legelőször tapasztalt kellemetlen hatás a leégés, ami enyhébb esetben bőrpír és mérsékelt fájdalom formájában jelentkezik, de súlyos formájában kifejezetten fájdalmas lehet, akár nagy hólyagok is képződhetnek. A gyakori napégés pedig maradandó foltok kialakulásához is vezethet.

Az UV-sugárzás hosszabb távú következménye pedig a bőr korai öregedése, rugalmasságának elvesztése, illetve a bőrdaganatok kockázatának számottevő emelkedése.

Ezen kedvezőtlen hatások miatt fontos, hogy kerüljük a túlzott napozást, illetve megvédjük bőrünket a túlságosan intenzív UV-sugárzástól.

Mit tehetünk a szakember szerint?

 • Ha élvezzük is a nyarat, a szabad természetet, ügyeljünk rá, hogy ne tartózkodjunk a napon túl sokáig, emellett lépjünk fel szellős, világos színű ruházattal, sapkával vagy kendővel, jó minőségű napszemüveggel is a káros hatások ellen.
 • Hazánkban a napsugárzás különösen a 11-15 óra közötti időszakban intenzív, ekkor mindenképpen kerüljük a napozást, egyébként pedig az időjárástól és bőrtípusunktól függően körülbelül 10-60 perct tölthetünk biztonságosan napsütésnek kitett helyen.
 • A napsugárzás iránti érzékenységünk bőrtípusunktól függ. Hatféle úgynevezett fototípust különíthetünk el, az 1-es csoportba tartozók a legérzékenyebbek. Az ő bőrük nagyon világos, gyakran kék szeműek, vörös hajúak, szeplősek, igen könnyen leégnek, gyakorlatilag soha nem tudnak lebarnulni. A legjobb helyzetben (6-os csoport) pedig a kifejezetten sötét bőrű, erősen pigmentált emberek vannak, akik szinte soha nem égnek le.

A magyarok legnagyobb része a 2-es-től a 4-esig terjedő csoportok valamelyikébe tartozik.

 • Az elővigyázatosság és a napon való rövidebb tartózkodás mellett a fényvédő krémek használata különösen fontos lehet. Ez utóbbiak kiválasztásánál a bőrtípushoz kell igazodni, érzékeny bőrűek magasabb fényvédő faktorral (SPF) rendelkező krémet válasszanak.
 • A fényvédő faktor azt mutatja meg, hogy optimális esetben hányszorosára növeli meg a krém az UV-B sugarak elleni védőképességet, vagyis hányszor több időt tölthetünk a napon, mint krém nélkül. Általában célszerű 15-25 SPF közötti naptejet választani, az érzékeny bőrűek számára pedig az 50+ javasolt.
 • Ügyeljünk rá, hogy a fényvédő krémek hatása csak egy ideig tart, a bekenést többször meg kell ismételni. Ha strandolunk, fürdünk, akkor lényeges, hogy vízálló terméket válasszunk.
 • Sokáig a tudósok azt gondolták, hogy az UV-A elleni védelem kevésbé fontos, de ma már tudni, hogy ez a sugárzás is növelheti a bőrrák kockázatát. Ezért sok fényvédő készítményen az UV-A elleni védő hatás is fel van tüntetve, ezt PPD-vel jelölik. Az a jó, ha olyan krémet választunk, amelynél a PPD legalább az SPF egyharmadát eléri. Az UV-A sugárzás kedvezőtlen hatása miatt nem ajánlott a szoláriumozás sem.
 • Víz mellett, illetve hóban az UV-sugárzás intenzitása magasabb, mert ezekről a felületekről a napfény nagy része visszaverődik.
 • Akkor is számottevő UV-sugárzás érhet bennünket, ha enyhe felhőréteg takarja a napot, ezen ugyanis az jó része áthatol. Verőfényes időben árnyékban sem vagyunk biztonságban, a szórt fény ott is jelentős mértékű lehet.
 • Ugyancsak szükség van fényvédelemre autóban ülve is, mert az üveg nem szűri ki az UV-A sugárzást.
 • Akinek festékes anyajegyei vannak, a tél végi-tavaszi időszakban mindenképp menjen bőrgyógyászati szűrővizsgálatra!
 • A gyerekek bőrére sokkal jobban kell vigyázni, mint a felnőttekére. A kiskori leégésekre bőrünk később ugyanis „emlékszik”, és felnőve nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk bőrrák. Fokozottan ügyeljünk tehát a fényvédelemre, használjunk a felnőttekénél magasabb fényvédő faktorral rendelkező krémeket, azok közül is lehetőleg olyat, amelyek nem kémiai, hanem fizikai védelmet adnak.

Ha mindezekre odafigyelünk, akkor nemcsak boldogan, de nyugodtan és biztonságosan is nyaralhatunk.

Kiemelt képünk illusztráció. 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő