Hirdetés

Öt ágazatba tartozó szakmákkal ismerteti meg a pályaválasztás előtt álló gyermekeket a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.  

2023 tavaszán ismét megrendezte a kamara a hagyományokra épülő szakmaismereti versenyeit. Gépipar, elektronika, turizmus-vendéglátás, gépjárműipar és építőipar szakmái, munkakörei, eszközei és alapanyagai. Mindezeket élményeken és cselekvéseken keresztül mutatják meg a mai 12-13 éveseknek, azaz a „z” és az„alfa” generációnak.

Együttműködés – az egyik legfontosabb skill a jövő munkaerőpiacán

Óriási érdeklődés övezi évek óta az általános iskolások körében a versenyeket. A Gép-ésszel verseny alatt gépipari, a Villany-Ász versenyben a villamosipari-elektronikai, az AutóMánia versenyben járműtechnikai, az Épít-ésszel versenyen keresztül az építőipari az Ide-süss! versenyben a vendéglátás szakmáit, területét ismerhetik meg az általános iskolák pályaválasztás előtt álló diákjai.

A kritikus gondolkodás képességére egyre inkább szükség van

2023-ban 630 gyerek tette magát próbára. 210 csapat ült össze február elején az iskolában, vagy otthon, hogy kitöltsék az első forduló ráhangoló szakmai kérdőívét. Az első fordulóval a szervezők bíztatnak a folytatásra. Az első igazi élmény a második fordulóban jön el. Amikor megmutathatják a gyermekek a kreatív oldalukat. Fúrnak, fűrészelnek, mérnek, ragasztanak, mázolnak, felosztják egymás között a feladatokat, csapatban együttműködve dolgoznak és közben alkotnak. A nyers alapanyagokból létrehoznak egy működő, forgó, billegő, világító tárgyat. Közben megtanulják az egyszerű áramkör bekötését a pneumatika, a fogaskerék működésének alapjait, rácsodálkoznak hogy mennyi apró részfeladattól (és szakember munkájától) épül fel egy ház.

A digitális készségeket a hétköznapokban is használni kell

Az utolsó fordulóban, a döntőben egész egyszerűen a valóságot tapasztalják meg. A tégla súlyát, a lábas forróságát, a csavarkulcs méretét és azt, hogy „neki” hol a helye, milyen érzés benne lenni ebben az egész helyzetben. Nem a versenyben! Nem a megmérettetésben!

Műszaki és mérnöki pályák nyitva állnak a lányok előtt is

Jó néhány tanulmány, szakértő és jövőtrendkutató kijelentette már, hogy ha nem is lehet megmondani pontosan, hogy fognak kinézni a jövő szakmái, abban biztos, hogy gyermekeknek szükségük lesz a kreativitásra, együttműködésre, a kritikus gondolkodásra és az alkalmazkodóképességre. Ezek a készségek azok, amelyek a jövőben bármely munkahelyen kellenek majd. Ezek a szakmaismereti versenyek és a kamara pályaorientációs tevékenysége segít ezekre rávezetni a gyermekeket.

Baranyai cégek, klaszterek és iskolák, akiknek szívügye a pályaorientáció:

AutoCity Zrt, Amhenol Kft, B.G.W. Kft, Bader Industrie Kft, Blöff Bistró, Büttner Kft, Dipolvill-96 Kft, Dunavölgyi Alarm-Vill Kft, E.ON Zrt, Faludi és Társa Kft, FX Autóház, GLT Delta Kft, Growe Champagnes Kft, Honsa Kft, HVS-Bau Kft, IMG Építő Kft, Kontakt Elektro Kft, Kőház Zrt, Körber Hungária Kft, Matro Kft, Metal-Work 2003 Kft, MB-Bau Kft, Melio-Start Kft, Mischler Cukrászda &Bisztró – MM-Catering Kft, Nork Kft, Nyári-Terv Kft,  Nyitrai Csoport, Orfűi Vízimalom Bt, PBGSZ Nonprofit Kft, Sampo Kft, Seres Kft, Schneider Autóház, Spitzer Silo Pécs Kft, Strauss Metál Kft, Suzi-Car Kft, Szega Books Kft, Teleky Bistro, ROOM Bistro – Zoba Trend Kft, Tóth Dánel tanműhelye – Pécs, Treszner Villamosipari Kft, T-Survey Kft, Vörös Bau Kft.

Baranyai Gasztronómiai Klaszter, Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, Építőipari Technológiai Klaszter, Ágazati Képző Központ (építőipari)

BMSZC Angster József Szakképző Iskola, BMSZC Simonyi Károly Technikum, BMSZC Zipernowsky Károly Technikum, BMSZC Zsolnay Vilmos Technikum

Fotó: PBKIK

www.palyavalasztasbaranya.hu

www.facebook.com/palyavalasztasbaranya

www.ajelenajovod.hu

www.facebook.com/ajelenajovod

(x)

Hirdetés