26 C
Pécs
csütörtök, június 20, 2024
KezdőlapPécs AktuálJelzálogos ingatlancsomag: szakmai javaslat készült az értékesítésre

Jelzálogos ingatlancsomag: szakmai javaslat készült az értékesítésre

Befejeződött a pécsi önkormányzat tulajdonában álló, jelzáloggal terhelt ingatlanokra vonatkozó lakossági igények összegzése. A felmérésből kiderült: valamennyi meghirdetett tételre van vásárlási szándék. Ez alapján egy négy pontból álló javaslat készült, melynek célja, hogy előkészítse az ingatlanok jelzálog alóli felszabadítását, későbbi értékesítését, ha szükség lesz rá. 

Íme a lényeg pontokba szedve:

 • Az ingatlanokra az előző városvezetés által felvett, 9,5 milliárd forintos működési hitel fedezeteként került jelzálog. Eddig egyébként 2 milliárd forintot fizetett vissza a város.
 • A pécsi önkormányzat még április végén indított igényfelmérést, hogy megismerje a valós piaci érdeklődést az érintett ingatlanok esetében.
 • A felmérésből kiderült: valamennyi meghirdetett ingatlanra érkezett vásárlási szándék.
 • A legnagyobb érdeklődés a keleti és a déli városrészek családi házas övezeteiben lévő, legfeljebb 4 lakás építésére alkalmas telkek iránt mutatkozott, de népszerűek voltak a belvárosi ingatlanok, és a peremterületi építési telkek is.
 • Az eredmények ismeretében elkészült egy döntést előkészítő négy pontból álló szakmai javaslat:
  • szabadon értékesíthető ingatlanok: 16 darab külvárosi, peremterületi építési telek, a volt Akvárium-Terrárium, a Csaba utcai egykori Idősek Klubja épülete.
  • korlátozásokkal értékesíthető ingatlanok (50 tétel): külvárosi, peremterületi építési telkek – ezek értékesítéséhez további intézkedések, telekalakítás vagy útépítés szükséges.
  • célzottan értékesíthető területek (35 darab): kizárólag telekkiegészítésként vagy más területekkel összevonva gazdaságfejlesztési célra hasznosíthatók.
  • értékesítésre nem javasolt területek (36 ingatlan): Szaturnusz és Littke utcai kutyafuttató, Bóbita bábszínház, az Angster orgonagyár Mária utcai épületei, Vidámpark, Hajnóczy kollégium.

Ezek hasznosításáról később hozhat döntést a közgyűlés.

 • A szakmai javaslat alapján a város felszabadíthatja és hasznosíthatja a jelzáloggal terhelt ingatlanokat, ha erre az állami kompenzáció elmaradása miatt rákényszerül. A koronavírus-járvány miatt az önkormányzat bevételeiből 5,77 milliárd esett ki.
 • Ruzsa Csaba szerint ahhoz, hogy a pécsi szolgáltatások (közvilágítás, tömegközlekedés) továbbra is működjenek, bevételhez kell jutnia az önkormányzatnak. Ennek egyik lehetséges forrása az ingatlanok eladása.

A városháza közleménye teljes terjedelmében alább olvasható:

„Az ingatlanokra az előző városvezetés által felvett, 9,5 milliárd forintos működési hitel fedezeteként került jelzálog. A pécsi önkormányzat még április végén indított igényfelmérést azzal a céllal, hogy megismerje a valós piaci érdeklődést az érintett ingatlanok esetében. Az eredmények ismeretében elkészült egy döntést előkészítő szakmai javaslat. Ez alapján a város felszabadíthatja és hasznosíthatja a jelzáloggal terhelt ingatlanokat, ha erre az állami kompenzáció elmaradása miatt rákényszerül.

A valós társadalmi igények megismerése érdekében indított mindeddig egyedülálló igényfelmérést a pécsi önkormányzat. A város azokra az ingatlanokra várta a potenciális érdeklődők jelentkezését, amelyeket az előző városvezetés által az államtól felvett, 9,5 milliárd forintos működési hitel fedezeteként jelzálog terhel.

Az igényfelmérés sikeres volt, hiszen valamennyi meghirdetett ingatlanra érkezett vásárlási szándék. A legnagyobb érdeklődés a keleti és a déli városrészek családi házas övezeteiben található, legfeljebb 4 lakás építésére alkalmas telkek iránt mutatkozott. Hasonlóan népszerűek voltak a belvárosi ingatlanok, és élénk volt az érdeklődés a peremterületi építési telkek iránt is.

A pécsi önkormányzat az igényfelmérés eredménye alapján szakértők bevonásával tekintette át a meghirdetett és a potenciálisan értékesíthető ingatlanokat.

A szakmai javaslatuk ezeket négy csoportba sorolta.

 • A szabadon értékesíthető ingatlanok közé 16 darab, többségében külvárosi, illetve peremterületi építési telek került, valamint a volt Akvárium-Terrárium, illetve a Csaba utcai egykori Idősek Klubja épülete.
 • A második, összesen 50 elemet tartalmazó csoportba a korlátozásokkal értékesíthető ingatlanokat sorolták, ezek többségében szintén külvárosi és peremterületi építési telkek, amelyek értékesítéséhez további intézkedések, így például telekalakítás, vagy útépítés szükséges.
 • A harmadik csoportba a célzottan értékesíthető területek kerültek, összesen 35 darab. Ezek olyan ingatlanok, amelyek vagy kizárólag telekkiegészítésként, a szomszédos területek tulajdonosai számára értékesíthetők, vagy más területekkel összevonva gazdaságfejlesztési célra hasznosíthatók, így a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. számára értékesíthetők.
 • A negyedik csoportba az értékesítésre nem javasolt 36 darab ingatlan került. A szakértők javaslata alapján ide sorolták egyebek között a Szaturnusz utcai és a Littke utcai kutyafuttatót, a Bóbita bábszínház és az Angster orgonagyár korábbi, Mária utcai épületeit, a volt Vidámparkot és a Hajnóczy kollégiumot. Ezek további hasznosításáról a későbbiekben hozhat döntést a közgyűlés.
 • A korábbi városvezetés eladósodása miatt folyósított 9,5 milliárd forintos állami hitelből eddig 2 milliárd forintot fizetett vissza a pécsi önkormányzat. A hitel törlesztésének ütemében a jelzálog alá vett ingatlanoknak egy része csak akkor lehet újra forgalomképes, ha lekerül róluk a jelzálog.

– A szakértői javaslat célja, hogy előkészítse bizonyos ingatlanok jelzálog alóli felszabadítását, majd esetleges későbbi értékesítését. Ezek eladására ugyanis csak akkor kényszerül rá a város, ha a koronavírus-járvány miatt az önkormányzat bevételeiből kiesett 5,77 milliárd forintos összeget a kormány nem kompenzálja. Ebben az esetben ugyanis ahhoz, hogy a pécsi szolgáltatások, így egyebek közt a közvilágítás, vagy a tömegközlekedés továbbra is működjenek, bevételhez kell jutnia az önkormányzatnak. Ennek egyik lehetséges forrása a most összeállított szakértői javaslat alapján értékesíthető ingatlanok eladása. Ha ez szükségessé válik, akkor gyorsan kell majd dönteni a közgyűlésnek, a mostani szakértői javaslat ehhez biztosítja már előzetesen az alapfeltételeket – fogalmazta meg Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere.”


Korábbi cikkeink a témában:

Pénz helyett ingatlan: ragaszkodnak a gazdaságfejlesztéshez Péterffyék

Erre még nem volt példa: ingatlanfejlesztési igényfelmérést indít az önkormányzat

Megvan a lista: ezeket az ingatlanokat értékesítené a város

Jelzálogos ingatlancsomag: éles vita az online „közgyűlésen”

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő