Hirdetés

Fél éve fogadta el a pécsi közgyűlés azt az energiatakarékossági csomagot, amelynek most már látszanak az eredményei.

Ruzsa Csaba alpolgármester kérdésünkre elmondta, az első féléves energia-beszerzések nagyon jól sikerültek, és reményeik szerint nem lesz ez másképpen a második félévben sem. Az áramot például az önkormányzathoz tartozó intézmények és cégek 80 forint / kWh áron szerzik majd be, az első félévben egyébként még ennél is kicsit kevesebbet fizettek.

Az energiafogyasztás visszafogása volt a másik kiemelt célja az önkormányzati rezsicsökkentő csomagnak, amit szintén sikerült teljesíteni. Az alpolgármester tájékoztatása szerint az áramfogyasztás például 18-20 százalékkal csökkent.

Fontos vállalása volt a városvezetésnek az is, hogy a megugrott rezsiárak által leginkább sújtott helyi civileket és vállalkozókat is segíteni fogja. A civil szervezetek számára kiírt rezsitámogatási pályázat lezárult, a PVH, a ZSÖK és az önkormányzat vendéglátóiparban tevékenykedő bérlőinek kiírt tender pedig elbírálási szakaszban van.

Ruzsa Csaba elmondta azt is, továbbra is kiemelt cél, hogy az önkormányzat teljes energetikai rendszerét önellátásra állítsák át, többek között további napelem mezők telepítésével.

Intézményi szinten is vizsgálják a hosszú távú spórolási lehetőségeket. A színház például napelemeket telepít a közeljövőben, készült ilyen terv a ZSÖK-nél is, utóbbinál pedig megvalósult az égőcsereprogram, amitől jelentős rezsicsökkenést várnak.

Kiemelt képünkön a pécsi városháza aulája

Hirdetés