20 C
Pécs
vasárnap, június 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálKét vádlottat felmentettek a pécsi Volvo-perben

Két vádlottat felmentettek a pécsi Volvo-perben

Megszületett az elsőfokú ítélet a pécsi Volvo-perben a Kaposvári Törvényszéken. A holland–magyar kettős állampolgár Cs. A.-t és a holland állampolgár S. P.-t is felmentette a vádak alól a bíróság. A korábbi harmadrendű vádlott P. E. korábban elismerte bűnösségét, őt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték pénzmosás miatt.

A bíróság indoklása szerint elfogadta a vádiratban szereplő tényállást, de a jogkövetkeztetés más volt, mint az ügyészségé, amely börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért mindkét vádlottra. Gazdasági csalásban nem találta bűnösnek a vádlottakat a bíróság.

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/volvo-per-bortont-es-vagyonelkobzast-ker-a-vadlottakra-az-ugyeszseg-itelet-jovo-heten-lesz/

Dr. Vadócz Attila bíró arról beszélt, hogy ugyan erkölcsi és etikai kérdések felvetődhetnek az ügyben, de nekik azt kellett vizsgálni, volt-e színlelt gazdasági tevékenység, okozott-e kárt bárki bárkinek. Arra az álláspontra jutottak, hogy nem.

A színleltséghez az kell – mondta a bíró –, hogy abban minden fél részt vegyen, de ez például a Volvo Hollandia kapcsán nem bizonyított.

Nem okozott vagyoni hátrányt, hogy piaci áron jutott hozzá az önkormányzati cég a buszokhoz – mondta a bíró. Hozzátette: nem feltétlenül tekinthető a húszszázalékos haszon tisztességtelennek, ahogy a kapcsolati tőke kihasználása sem.

A bíró megmagyarázta, miért idéztek be tanúként politikusokat a perben. Ezt a védők nehezményezték korábban, a bíróság részéről ez inkább magyarázkodásnak hatott. Páva Zsolt a buszokat beszerző céget tulajdonló önkormányzat vezetője volt – közölte a bíró –, természetes, hogy meghallgatták, mit tud mondani. Bánki Erik fideszes önkormányzati képviselőről pedig kiderült, hogy a buszbeszerzés idején Csizi Péter fideszes alpolgármesterrel Hollandiába utazott, de azt mondta, hogy csak enni és koncertre mentek – idézte fel dr. Vadócz Attila.

A bíróság feloldotta a vádlottak zárolt vagyonát is.

Az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen. A Pécsi Ítélőtáblára kerül az ügy.

A Tüke Busz polgári jogi igényt jelentett be a per során a cég szerint neki okozott kár miatt. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, lemondhat a kártérítésről az önkormányzati cég.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő