8 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldKezdődik a mohácsi busójárás: kétezer maskarás űzi el a telet

Kezdődik a mohácsi busójárás: kétezer maskarás űzi el a telet

Felvonulással és táncbemutatókkal kezdődik ma délután a hat napig tartó baranyai farsangi kavalkád

A korábban a járvány miatt elmaradt, egyébként évente több tízezer embert Mohácsra csábító hagyományőrző esemény idén 15 helyszínen zajlik majd február 24. és március 1. között, 64 busócsoport minden eddiginél több maskarása űzi el a telet.

A látogatókat közel 150 program szórakoztatja majd, ma kora délután már kezdés! A nyitórendezvény a Széchenyi téri színpadon lesz, bemutatkoznak a gyermektánccsoportok és a busók, később elindul a farsangi felvonulás, aztán a kis jankelék, kisbusók farsangolnak a város utcáin és terein, de megcsodálhatjuk a busójárási eszközöket is, valamint kiállítás nyílik a maszkajárásról. Az eseménydús nap táncházzal zárul.

A következő napokban lesz népművészeti és kézműves vásár, látványfőzés, ételkóstoló, koncertek, zene és tánc, felvonulás. 

A leglátványosabb programot idén is farsangvasárnapon tartják meg, a busók február 27-én kelnek át csónakkal a Dunán, felvonulnak a belvárosban, majd vízre teszik a farsangi koporsót, végül hatalmas máglyát gyújtanak a város főterén. A rendezvény március 1-én, húshagyókedden zárul, mikor elégetik a tél koporsóját a főtéren.

Íme néhány kedvcsináló kép a korábbi évekből:

Fontos! A járvány miatt idén a beltéri zenés-táncos rendezvényeket nem tartják meg, a beltéri programokon való részvétel pedig regisztrációhoz kötött. A busójárás kulturális rendezvénynek minősül, ezért a szabadtéri programokat védettségi igazolvány nélkül is látogathatjuk, de a szervezők javasolják a maszkviselést és a távolságtartást.

A részletes program, helyszínek, további részletek itt és itt találhatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő