5 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapKorzóKinyithatnak a baranyai strandok, de milyen körülmények között?

Kinyithatnak a baranyai strandok, de milyen körülmények között?

A strandok, valamint a szabadtéri fürdők nyitva tarthatnak és látogathatók a kormány legfrissebb döntése szerint. Hogy a strandolókat a medencék körül nagyobb veszély fenyegeti-e, mint otthonukban, arra pécsi virológus szakember válaszolt lapunknak. Azt pedig baranyai strandok megkérdezésével derítettük ki, milyen formában lehetséges a nyitás. 

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológusa lapunk megkeresésére elmondta, alapvetően a strandon is teljesen ugyanazokat a szabályokat kell – felelősségünk teljes tudatában – követnünk, mint minden más közegben: a legfontosabb a távolság és a higiéniás szabályok betartása, valamint az, hogy betegen ne menjünk közösségbe.

–  A fürdőkben vannak ugyan helyi jellegzetességek, melyekre fokozottan figyelnünk kell, de ez nem változtat a már említett óvintézkedéseken, melyeket saját és a környezetünkben tartózkodók érdekében kell betartanunk. Nem azt mondom, hogy rettegve menjünk strandra. De mossunk kezet, tartsuk a távolságot, ha lehet hordjunk szájmaszkot, mert a vírus még mindig köztünk van. Elsősorban nem a vízben, hanem a zuhanyzók, mosdók területén a zárt, nem jól szellőző tér miatt kell odafigyelni, de ha az üzemeltetők követik a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megfogalmazott előírásokat, nem lehet nagyobb gond. A klórozott víz mindenfajta vírus ellen hatékony, így a medencében a védőtávolság megtartása mellett nem kell különösebben aggódni a terjedésétől – így a szakember.

A virológus emellett felhívta rá a figyelmet, semmiképp ne felejtsük el, hogy a vírus továbbra is jelen van. Tény, hogy a nyugati példák alapján időt nyertünk arra, hogy jobban felkészüljünk, hamarabb vezessünk be korlátozásokat, így a vírus görbéje ellaposodott. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy a vakcina előállításáig ez egy folyamatos küzdelem, amiben mindenkinek egyénileg is részt kell vennie, mondta. Hozzátette, mivel ma már tudják, hogy a vírus a tünetek megjelenése előtt is fertőzőképes, így bármilyen jószándék és a szabályok betartása mellett is oda kell figyelni a felületek folyamatos fertőtlenítésére és a maszkhordásra, mind a strandokon, mind minden más területen.

Az országos tisztifőorvos a napokban mondta el, hogyan lehet használni a vidéken megnyíló strandokat, fürdőket. Fontos, hogy a nyitás csak a szabadtéri medencékre, fürdőhelyekre vonatkozik, s itt is be kell tartani a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, egy emberre legalább négy négyzetméternyi területnek kell jutnia. A fedett helyiségekben lévő öltözőket, zuhanyzókat lehet használni, ám itt legalább óránként kell fertőtleníteni az üzemeltetőknek, a korlátokat pedig még gyakrabban, 30 percenként.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy betegek ne menjenek strandra, fürdőbe, aki viszont ellátogat ezekre a helyekre, a korábbinál is jobban ügyeljen a higiéniás szabályokra, semmiképp ne hagyja ki az elő- és utózuhanyozást.

Pollack Strand Pécs arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Magyar Fürdőszövetség kezdeményezte a megjelent kormányrendelet részletezését. Elmondták, hogy amíg a részletszabályok nem jelennek meg és nem derül ki, hogy a feltételeknek meg tud-e felelni a strand, addig nem tudnak konkrétumot mondani a nyitással kapcsolatban.

– Amennyiben meg tudunk majd felelni a feltételeknek, úgy kinyit a strand. Ez legkorábban a pünkösdi hétvégén történhet meg. Amennyiben nem tudunk megfelelni a feltételeknek, úgy a PTE, mint fenntartó segítségét fogjuk kérni – nyilatkozta a Pollack Strand Pécs munkatársa.

Amint arról lapunk már beszámolt, az Abay Nemes Oszkár Sportuszoda (Hullámfürdő) strandjának előkészítését már megkezdték, május 30-én nyitnának a tervek szerint.

– Az uszodában és a strandon naponta körülbelül 800 sportoló, valamint 150-200 kísérő fordul meg átlagosan, normális esetben. Egy ilyen hosszú szünet után rengeteg előkészület szükséges a fürdő újranyitásához: a legfontosabb a vegyszerezés beállítása és a vízforgatás, vagyis a vízminőség megfelelő szintre hozása, ami 20-25 napot vesz igénybe körülbelül. Ezt a folyamatot sajnos nem tudjuk felgyorsítani, így működik a rendszerünk. A héten azonban elkezdjük takarítani a medencéket, vagyis ha minden jól megy egy hónapon belül ki tudunk nyitni, ha addig kiderülnek a pontos szabályok. Azt jelenleg nem tudjuk, mi alapján és milyen formában fogadhatunk majd vendégeket. Hiszen a szabadtéri strand nem megközelíthető kintről, csak az uszodán keresztül; illetve kint sem öltöző, sem mosdó nincsen. Vagyis, ha az uszoda nem nyithat meg, akkor a strand sem. Ennek ellenére folyamatos a munka, az udvarban fűnyírás, fametszés, kerítésjavítás folyik a medencék előkészítése mellett – fejtette ki lapunknak a létesítmény vezetője, De Blasio Domenico.

Hozzátette, sok idős úszó is jár a Hullámba napi szinten, nem tudni, velük mi lesz, hiszen nagyon oda kell figyelnie a fürdőnek az egészségükre. Elmondta, arra is fel vannak készülve, hogy a szabályok lazítása miatt megugrik a megbetegedések száma és a kormány kénytelen lesz visszavonni a nyitásról szóló rendeletet.

Az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ (ANK) Sportegysége önkormányzati fenntartás alá tartozik, ezért a polgármester engedélye szükséges a nyitáshoz, tájékoztatták lapunkat. Hogy a város vezetője mikor utasítja a vezetőséget az újbóli működésre, arról egyelőre nem tudtak információval szolgálni. A nyitás dátumáról Facebook-oldalukon fognak közzétenni hirdetményt, amikor aktuális lesz.

A Sellye Városi Termálfürdő nyitását jövő héten dönti el a fenntartó és az üzemeltető, így addig nem tudtak biztosat mondani nekünk. Egyébként minden évben június 1-én nyit a fürdő, idén is ez lesz a cél, mondta az üzemeltető.

– A létesítmény alapvetően figyel a higiéniai előírásokra, körülményekre. A fertőtlenítés rendszeres lesz idén is, igyekszünk megteremteni és alkalmazni a bankkártyás fizetés lehetőségét a strandbelépők váltásakor. Kézfertőtlenítőket helyezünk ki több ponton is, például a pénztárnál és a fürdő különböző területein – fejtette ki a sellyei fürdő képviselete.

Harkányi Gyógyfürdő elnök-igazgatójától azt az információt kaptuk, hogy a kormány rendelete a koronavírus-fertőzéssel szembeni védelmi intézkedések enyhítése keretében úgy rendelkezik, hogy a strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható, amely rendelkezést mind jogilag, mind szakmailag többféleképpen lehet értelmezni. Ebből kifolyólag a kormányzati részletszabályok (például medence- és szolgáltatástípusok, higiénia, befogadható létszámok) ismerete nélkül felelősen egyelőre nem nyitható meg a fürdőlétesítmény a vendégek előtt, tájékoztatott.

– Ennek megfelelően tájékoztatom, hogy a vendégek egészségének védelme érdekében – minden szükséges óvintézkedés megtétele mellett – a strandi részt a tervünk szerint legkésőbb július 1. nappal nyitjuk meg, azonban ez az időpont a részletszabályok ismeretében természetesen változhat. A gyógyászati résszel kapcsolatban – megfelelő szabályozás hiányában – nyilatkozni jelenleg nem tudunk. Mind a gyógyászati, mind a strandi rész megnyitásának pontos dátumával kapcsolatos hivatalos bejelentést a Facebook-profilunkon és a honlapunkon is közzétesszük – írta a létesítmény vezetője.

Lapunk munkatársai több baranyai strandot felkerestek a témával kapcsolatban, cikkünket frissítjük, amint további válaszok érkeznek. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő