13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapHírzónaKiszabadultak a tettyei romok

Kiszabadultak a tettyei romok

Megszabadult kényszerű béklyóitól a tettyei palotarom, miután befejeződtek a tavaly tavasszal megsérült romok megerősítési munkálatai. Hamarosan üzembe állnak az új szökőkutak is a Tettyén.

A palotaromot azért kellett pántokkal megerősíteni, mert a 2010 tavaszi esőzések során oly mértékben megsérültek, hogy azokat csak sürgős beavatkozással lehetett megmenteni a pusztulástól, s ezzel együtt elhárítani az életveszélyt a több száz éves maradványok környezetében.

Mint azt Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója közölte, az ideiglenes állványzatot elbontották, s az ezzel a feladattal megbízott kivitelező befejezte azt a munkát is, amely az úgynevezett falvarrásos technológia alkalmazásával a falak megerősítését, valamint a mésztufa kőzet megszilárdítását célozta meg. Immáron a romok biztonságosak, a falak mozgását folyamatosan ellenőrzik, de az elmúlt hetekben semmilyen változást nem tapasztaltak állékonyságukban.

Az igazgató elmondta azt is, hogy mindezek mellett folytatódnak az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó köztérfejlesztési munkálatok is a Tettye parkban. A vezérigazgató szerint napokon belül a romok feletti, valamint a palotától délre, az új rézsű alatt található szökőkút is beindul, s a park majd’ egésze korlátozás nélkül látogatható lesz.

A Tettyén azonban egyetlen helyszín, a romok belső része továbbra is munkaterület marad: az itteni területre – valamint az Ágoston térre és a Vince utca megújítására – ugyanis új kivitelezési közbeszerzést írtak ki.

Mint ismert, a város nemrégiben szerződést bontott az EKF-program részeként megvalósuló tettyei köztérfejlesztések egyik kivitelezőjével, mondván, az jelentős hiányosságokat hagyott maga után, s a meghosszabbított határidőket sem tartotta, sőt, az Ágoston téri romok környezetében mind ez idáig nem kezdődött érdemi kivitelezési munka. Az önkormányzat álláspontja szerint mintegy 180 millió forint értékű munkát nem végeztek még el.

A fennmaradó feladatok elvégzésére kiírt sürgősségi közbeszerzés után optimális esetben a nyár végén, az ősz elején munkába állhat az új kivitelező, s még az ősszel a teljes, most még munkaterületnek számító helyszínt átadhatják a városlakóknak.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő