14 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapHírzónaKitört a háború: Éjjel rakétatámadások érték Kijevet, az EU újabb szankciókról döntött...

Kitört a háború: Éjjel rakétatámadások érték Kijevet, az EU újabb szankciókról döntött – ÉLŐ

Csötörtök hajnali 4 órakor Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy különleges katonai műveletet rendelt el. Kijev környékén robbanásokat hallani, több ukrán katonai létesítményt is támadás ért. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hadiállapotot hirdetett az ország egész területére. Cikkünk folyamatosan frissül.

Péntek:

Ez történt éjszaka: Hajnalban Orbán Viktor Facebook-videóban jelentkezett Brüsszelből, ahol az unió nemzeteinek vezetői tartottak tanácskozást. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy az EU újabb szankciókat szavazott meg Oroszországgal szemben. Arról is döntés született, az Ukrajnával határos EU-tagországok, így Magyarország is több pénzt fog kapni. Orbán újra megerősítette, hogy Magyarország nem akar belekeveredni a háborúba. „Világossá tettem, hogy mi ki fogunk állni Magyarország nemzeti érdekei mellett, és nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba” – mondta.

Éjszaka újabb rakétatámadások érte Kijevet. Az ukrán főváros polgármestere, Votalij Klicsko arról számolt be, hogy a légvédelmük által lelőtt egyik rakéta törmelékei lakóházakra zuhantak, az épületek kigyulladtak, többen megsérültek, és valós a veszélye annak, hogy a házak össze fognak omlani.

Az EU újabb szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. A csomag tartalmaz pénzügyi szankciókat (az orosz bankok 70 százalékát és fontos, orosz állami kézben lévő vállalatokat célozva), megtiltja az olajexportot, megtiltja a repülőgépek és felszerelések eladását Oroszországnak, korlátozza az orosz hozzáférést kulcsfontosságú technológiákhoz, például szoftverekhez, és a vízumok kapcsán arról is döntött az EU, hogy az orosz diplomaták és a hozzájuk kapcsolódó csoportok ezentúl nem kapnak kiváltságokat az unión belül. (Telex)

Az ukrán védelmiminiszter-helyettes arról adott ki közleményt, hogy a háború első napján mintegy 800 orosz katona esett el a harcok során. Azt is mondta, hogy 7 repülőt, 6 helikoptert és 30 orosz tankot lőttek ki. (444.hu)

21.04:

A rendkívül óvatos Putyin 22 éven át szép lassan haladt afelé, hogy megvalósítsa a racionális céljait. Aztán jött a hajnali támadás, ami egyáltalán nem tűnik logikusnak, ráadásul rendkívül kockázatos is. Kerner Zsolt elemzése a 24.hu-n.

20.23:

Ezrek vesznek részt Budapesten az Ukrajna mellett rendezett ellenzéki tüntetésen. Felszólalt Karácsony Gergely is, a főpolgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a magyarok békében és biztonságban szeretnének élni Európa közepén.

A 444 élő közvetítésében is látni, hogy többen ukrán zászlóval érkeztek. Többek közt azt skandálják, „ruszkik, haza!”, „Putyin, menj haza!” és „Stop Putin! Stop War!” Külföldi tüntetők is vannak.

Egy világrend sorsa forog kockán most, mondta Márki-Zay, aki hangsúlyozta, hogy csak az EU és a NATO a béke garanciája. Magyarország történelmében oly sokszor álltunk a rossz oldalra, fogalmazott az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, de most eljött az a pillanat, hogy Orbán Viktornak fogalmazzanak meg kéréseket.

Vége a hintapolitika idejének

– jelezte Márki-Zay, aki szeretné, ha Orbán nem próbálna meg Putyinnal üzletelni, amikor a szövetségeseinkről van szó. (24.hu)

https://www.facebook.com/444.hu/videos/255765850070264

20.14:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön kijelentette, hogy Ukrajna egy új vasfüggöny leomlásának hangját hallja, amikor az orosz csapatok előrenyomulnak országa területén, és figyelmeztetett, hogy más európai országok lehetnek a következők.

18.45:

Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Mihajlo Podoliak bejelentette, hogy az orosz csapatok elfoglalták a csernobili atomerőművet. „Heves küzdelem után elvesztettük a csernobili atomerőmű feletti ellenőrzést. Az egykori erőmű és a nukleáris hulladéktároló létesítmények állapota ismeretlen” – mondta. (Telex)

18.09:

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke hivatalos Twitter-oldalán azt írta, hogy az orosz megszálló erők megpróbálják elfoglalni a csernobili atomerőművet. „A katonáink életüket áldozzák azért, hogy ne ismétlődhessen meg az 1986-os tragédia” – tette hozzá, majd úgy fogalmazott, hogy szerinte ez hadüzenet egész Európa ellen. Ukrajna belügyminisztériumi tanácsadója, Anton Gerascsenko egy helyi lapnak azt nyilatkozta, hogy a megszálló erők Belarusz területéről hatoltak be a csernobili övezetbe, azonban a veszélyes radioaktív hulladékok tárolóját védő Nemzetőrség egyelőre heves ellenállást tanúsít. Gerascsenko szerint, ha a harcok során megsérülne a radioaktív tároló, akkor Ukrajna, Belarusz, és az egész Európai Unió területén radioaktív por terjedhetne el. (Telex)

14.51:

Bár az offenzíva első óráiban ömlő hírek miatt nehéz tisztán látni, több nemzetközi lap helyi információi szerint az orosz szárazföldi offenzíva első számú célpontja az észak-ukrajnai nagyváros, Harkiv, melyet a támadóékek megpróbálnak bekeríteni. (Telex)

14.31:

Dél körül megindult a légicsapások második hulláma is. Putyin azt állítja, nem céljuk Ukrajna megszállása, csak a katonai repülőtereket és az ukrán légibázisokat célozzák. Mit lehet látni a támadások első néhány órája után, mit mutat a katonai műveletek jellege és iránya? A Telex elemzése.

13.42:

„Heves harcok folynak Harkiv irányában” – közölte sajtótájékoztatóján az ukrán vezérkar sajtótisztje. Elmondása szerint „az ellenség emberi és anyagi veszteségeket is szenvedett”.

(444)

13.27:

Európai uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéljük Oroszország katonai fellépését – mondta Orbán Viktor a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülését követően. A kormányfő elmondta, hogy nem tudják elfogadni a javaslatokat arra, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket adjon Magyarország Ukrajnának. Humanitárius segítségről lehet szó – mondta. Szerinte minden egyéb „beavatkozás” a katonai konfliktusba „veszélyeztetné a magyarok rezsicsökkentését”.

Mint mondta, a magyar katonai erők felkészülnek, hogy a kárpátaljai magyarságot befogadja Magyarország menekültként.

13.09:

Az ukrán hatóságok megerősítették, hogy az oroszok Mi-8 típusú helikopterekkel támadást indítottak a Kijevhez közeli Antonov-repülőtérnél. Az ukrán belügyminisztérium szerint Oroszország át is vette az irányítást a reptér felett. Ez egy teherforgalmi repülőtér, ami mindössze 25 kilométerre van az ukrán fővárostól.

12.50:

Nagyon sokan érkeznek Ukrajna felől Magyarországra. A beregsurányi határról érkező beszámoló szerint az utóbbi órában nagyon hosszú sor alakult ki, egyre többen érkeznek Magyarország felé Ukrajnából.

A német kormány segítséget ajánlott a lengyelnek a várható menekültáradat kezelésére. Berlin várakozásai szerint legalább 200 ezer, de akár 1 millió ember is elmenekülhet hamarosan Ukrajnából, és nagy részük Lengyelország felé veheti az irányt.

(444)

12.16:

Az orosz médiahatóság arra szólította fel az ország sajtóját, hogy a háborúról kizárólag az állami tudósítások alapján számoljanak be. Külföldi forrásokat nem használhatnak. Amelyik médium megszegi az új szabályt, az 5 millió rubeles (20 millió forintos) bírságra számíthat, és netes oldalukat is blokkolhatják. (444)

11.54:

Az ukrán elnök tanácsadója, Olekszij Aresztovics arról számolt be, hogy már legalább 40 ukrán áldozata van a ma hajnalban, Oroszország által indított háborúnak, a támadások során pedig többtucatnyian sebesültek meg. A kelet-ukrajnai Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko sajtótájékoztatón mondta el, hogy a város repülőterét, és egy közeli falut ért orosz támadás során hárman meghaltak, hatan pedig megsérültek. (24.hu)

11.11:

Orbán Viktor ma fél 11-re összehívta a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülését a Karmalitában. Az ülésen Benkő Tibor (honvédelmi miniszter), Pintér Sándor (belügyminiszter), Varga Mihály (pénzügyminiszter), Gulyás Gergely (Miniszterelnökséget vezető miniszter), Rogán Antal (a miniszterelnök kabinetfőnöke), Ruszin-Szendi Romulusz (a Magyar Honvédség parancsnoka), Kovács József (nemzeti információs államtitkár) és a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői vesznek részt a miniszterelnökön kívül. (Telex)

10.56:

Ukrajna megszakította a diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal – jelentette be Zelenszkij ukrán elnök. Északon, keleten és délen is komoly harcok vannak, Zelenszkij szerint mindenütt tartja magát az ukrán hadsereg. Közben a jelentések szerint húszra emelkedett a halálos áldozatok száma.  (444)

10.43:

Orbán Viktor miniszterelnök még szerdán azt mondta, Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból, de csütörtökön sok más kormányfővel ellentétben még nem szólalt meg. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közölte, Magyarország álláspontja világos: kiállunk Ukrajna mellett. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a magyar kormány számára itt és most befejeződött a pávatánc. (24.hu)

10.37:

Ukrán zászló leng a pécsi városházán a magyar mellett.

10.33:

Az ellenzék azt követeli a magyar kormánytól, hogy függesszék fel Paks 2 engedélyezési eljárását és azonnali hatállyal utasítsák ki Magyarországról az orosz Nemzetközi Beruházási Bankot. Az Egységben Magyarországért csütörtök este 19 órára tüntetést szervez az orosz agresszió ellen. A tüntetés az Orosz Nagykövetség épülete előtt lesz – jelentette be Márki-Zay Péter. (Telex)

10.29:

A második világháború óta nem volt olyan súlyos fegyveres konfliktus Európában, mint ami csütörtök hajnalban robbant ki Oroszország és Ukrajna között. Mi lesz ebből? A 444 friss elemzése.

10.26:

Pécs vezetése kiáll Ukrajna szuverenitása mellett – írja a Pécs Jövője Frakciószövetség sajtóközleményében.

10.23:

Gyertyagyújtás lesz Ukrajnáért Pécsett, a Széchenyi téren ma este fél 7-től, az Emberség Erejével Alapítvány a szervező. Azt írják: „Fejezzük ki szolidaritásunkat az ukrán néppel! Gyertek el, gyűljünk össze, gyújtsunk gyertyát, vitassuk meg, mit tehetünk magyar állampolgárként.”

10.18:

Az orosz–ukrán háború hatására nagyot gyengült a forint árfolyama csütörtök reggel. Jelenleg 366 forintba kerül 1 euró, szerda reggel még csak 355 forint volt.

10.11:

Az ukrán rendőrség eddig hét, a belügyminisztérium nyolc halálos áldozatról és kilenc sérültről számolt be. Sajtóhírek szerint az orosz határhoz közeli Harkivban pánik van, Kramatorszkban nyugalom, Kijevben sokan a metrókban keresnek menedéket, a kivezető utakon közlekedési dugó van, az emberek menekülnek a fővárosból. (Telex)

10.08:

„1956-ban megtanultuk, milyen az, amikor egy független államot megszállnak az oroszok. Most a szemünk előtt történik ugyanez: Vlagyimir Putyin Oroszországa megtámadta Ukrajnát” – reagált az orosz támadás hírére Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje. „Tegnap Putyin kitartottja, Orbán Viktor még bennünket támadott azzal, ami a NATO álláspontja, ma pedig már kényszeresen ő is ugyanezt szajkózza a propagandáján keresztül. A megszokott szélkakas-tempó.”

10.00:

„Nem tervezzük Ukrajna megszállását, nem akarjuk magunkat ráerőltetni senkire” – mondta Putyin, aki egyúttal megfenyegette azokat „akik esetleg kísértésbe esnek, hogy beavatkozzanak” Ukrajna nevében.

„Aki megpróbál velünk ütközni, és még inkább megpróbál veszélyt jelenteni országunkra, népünkre, annak tudnia kell, hogy Oroszország válasza azonnali lesz, és olyan következményekkel jár, amilyeneket még soha nem tapasztaltak a történelmükben. Minden vonatkozó döntés megszületett. Remélem, meghallottak.”

– mondta Putyin.

Mivel néhány napja az oroszok nukleáris hadgyakorlatot tartottak, Putyin itt arra utalhatott, hogy atomfegyverek bevetésétől sem riadnak vissza.

09.50:

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, még Ukrajna megtámadása előtt meglátogatta a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központját. Az rtl.hu szúrta ki, hogy az erről a kormányfő oldalára feltöltött videón látszik egy térkép a Keleti Pajzs 2022 nevű katonai tervről. A térkép jobb felső sarkában lévő kísérő szöveg szerint 600 ezer menekülttel számolnak a Kárpátokon túlról.

A NATO főtitkára élesen bírálta Oroszország „vakmerő és indokolatlan” támadását Ukrajna ellen, bejelentette, a szövetség összeül és levonja a következtetéseket Moszkva „agresszív tetteiből”.

Ismételt figyelmeztetéseink és a diplomáciai párbeszédre intő szüntelen erőfeszítéseink ellenére Oroszország az agresszió útját választotta egy szuverén és független ország ellen

– idézte az MTI Jens Stoltenberg  csütörtök hajnali közleményét.


Putyin ma hajnali beszédében úgy fogalmazott, hogy nem szerepel Oroszország tervei között Ukrajna megszállása, és felszólította az ukrán katonákat, hogy adják meg magukat.

„Az ukrán népnek hamarosan lehetősége lesz új vezetőket választanai a neonáci puccsisták helyett”

– fogalmazott az orosz elnök a 444.hu cikke szerint.

A Telex azt írja, Putyin szerint a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme, amely szerinte az elmúlt 8 évben bántalmazást és „népirtást szenvedett el a kijevi rezsimtől”.

Kicsivel később Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij megerősítette, hogy rakétatámadás érte országát. Az elnök hadiállapotot hirdetett az ország egész területére. Zelenszkij külügyminisztere, Dmitro Kuleba Twitter-oldalán azt írta, hogy Putyin elindította Ukrajna teljes körű invázióját.

Nem sokkal Putyin hajnali beszéde után a CNN ukrajnai tudósítói robbanásokat hallottak Kijev és Odessza közelében, később Anton Gerascsenko ukrán belügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy az oroszok rakétákat lőttek katonai parancsnokságokra, repülőterekre, katonai raktárakra Kijev, Harkiv és Dnyeper közelében.

Joe Biden amerikai elnök úgy fogalmazott az orosz támadás híre kapcsán, hogy minden egyes halottért és a pusztításért kizárólag Oroszország lesz a felelős, és azt ígérte, hogy az USA és szövetségesei határozottan fognak válaszolni. Meglehetősen keményen úgy fogalmazott:

„A világ felelősségre fogja vonni Oroszországot”.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is reagált a hajnali eseményekre. Facebook-bejegyzésében azt közölte, hogy a háború a legrosszabb forgatókönyv. Leszögezte, hogy a kijevi magyar nagykövetség továbbra is működik, és az Ukrajna területén tartózkodó magyarok számára minden segítséget megad.

Fotó: EyePress via AFP

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő