5 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletKitűzte a tárgyalást a bíróság az Aranyhajó-ügyben

Kitűzte a tárgyalást a bíróság az Aranyhajó-ügyben

A Komlói Járásbíróság ma lezárta az előkészítő szakaszt, és kitűzte az első tárgyalási napot abban a pótmagánvádas ügyben, amelyet a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) indított el a cég korábbi vezetői, illetve jogi képviselője ellen.

Mint ismert, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH) igazgatója még 2020 elején tett feljelentést, ugyanis két ügyben is hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja merült fel. Lett is három gyanúsítottja az ügynek, ellenük még 2021-ben a bíróság vagyonzárolást rendelt el, megalapozottnak ítélte meg a vádakat. Később a rendőrség azonban már megszüntette a nyomozást, bizonyítékok hiányára hivatkozva, így a bíróságon el sem indulhatott a büntetőügy.

A PVH azonban úgy ítélte meg, hogy a céget és ezáltal a várost ért kár akkora az úgynevezett Aranyhajó-ügyben és az egykori központi menza ügyében, hogy mindent meg kell tenni a károkozók felelősségre vonásáért. Ezért később pótmagánvádat nyújtott be a cég korábbi vezetője, gazdasági igazgatója és egykori jogi képviselője, valamint két másik személy ellen, az ügyben pedig a Komlói Járásbíróság kezdett eljárni. Az első előkészítő ülésen a bíróság arra szólította fel a PVH ügyvédeit, hogy pontosítsák a vádakat, tételesen jelöljék meg a vádiratban, hogy mely vádpontokban melyik gyanúsítottra akarják bizonyítani a bűnösséget.

Az ügy mai előkészítő ülésén kiderült, hogy a pótmagánvádló hiánytalanul elvégezte a vádiratban a kért pontosításokat – azonban a gyanúsítottak védőinek kérését meghallgatva az ülést vezető bíró még részletesebb pontosításra hívta fel a PVH jogászait a vádirat kapcsán. Ha jól értettük, még azt is egyesével fel kell majd tüntetniük a vádiratban, hogy tételesen mely bizonyíték melyik vádhoz tartozik. Ennek elkészítésére 15 napot kaptak. Ezzel együtt, vagy épp ettől függetlenül

az előkészítő szakaszt a bíró lezárta, és hivatalosan is tárgyalásra tűzte ki az ügyet!

Úgy tudjuk, hogy a vádirattal kapcsolatos, ilyen jellegű „problémák” szokatlannak nevezhetők – főleg úgy, hogy már másodszor kéri ezt a bíróság –, általában még büntetőügyekben az ügyészségnek sem kell ilyen részletességgel elkészítenie a vádiratot.

A mai előkészítő ülésen mind az öt vádlott megjelent, de vallomást egyikük sem tett, ahogyan büntetőjogi felelősségét sem ismerte el senki.

Az első rendes tárgyalás május 31-én lesz, akkor indulhat el tehát a tanúk meghallgatása is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő