Kíváncsi új lakók érkeztek a pécsi állatkertbe

Hirdetés

Ismét új lakók érkeztek a Pécsi Állatkert Akvárium-Terráriumába – számolt be róla a pécsi zoo Facebook-oldalán.

Mint írják, a sok új jövevény közül mindenképp érdemes kiemelni a gyönyörű és hatalmas ezüst csontnyelvű halat, más néven arowanát és a három pettyes folyami ráját, melyet 60 éves történelme során először mutat be a zoo Pécsen.

Az arowana

A folyami ráják (egy hím, két nőstény) az ezüst csontnyelvű hallal együtt február végén érkeztek a Pécsi Állatkertbe, és hamar a látogatók kedvenceivé váltak. Az új jövevények átmenetileg Cocával, a kétkarmú teknőssel osztják meg otthonukat az új édesvízi akváriumban, de hamarosan talán egy tágasabb helyre költözhetnek.

A ráják – rokonaikhoz hasonlóan – farkukon mérgező tüskét viselnek. Előszeretettel ássák be magukat az aljzatba napközben, és többnyire csak éjszaka indulnak vadászni. Az akváriumban azért szerencsére nappal is fel-felbukkannak. Ragadozó állatok, kisebb halakkal, puhatestűekkel, ízeltlábúakkal táplálkoznak. Alapszínük fekete, melyen fehér pöttyök és foltok találhatók, de minden példánynál egyedi a mintázat! Elevenszülők, a megtermékenyített ikrák (melyeket a rájáknál és a cápáknál tojásoknak nevezünk) az anya testében kelnek ki.

A pécsi zoo rájái megérkezésüket követően hamar „romantikus állapotba kerültek”, talán nemsokára kis ráják érkezésére, esetleg később tenyésztésére is sor kerülhet az állatkertben?

A szerelmes ráják

További részletekért kattints ide vagy ide.

A képek forrása: Pécsi Állatkert

Hirdetés