23 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldKommandósok kapcsolták le a hírhedt kötözős rablókat

Kommandósok kapcsolták le a hírhedt kötözős rablókat

A Pest megyei rablási detektívek a banda újabb három tagját azonosították és elfogták. Két öt esztendővel ezelőtti támadás – köztük egy pécsi rablás – megoldásával apasztották tovább a felderítési adósságot – közölte a Police.

Még 2010-ben kezdődött és hét éve tart a „kötözős” rablássorozat felderítése, melyet az Országos Rendőr-főkapitányság által életre hívott és a Pest megyei rendőrök által koordinált, közel tucatnyi létszámú nyomozócsoport végez.

A hasonló módszerrel elkövetett bűneseteket górcső alá vették, majd megkezdték a körvonalazott, 3-4 fős, rendkívül agresszív elkövetői csoport azonosítása. Szervezetten mozogtak: tapasztalt betörő segítette a házba bejutásukat, főként gyorskötözővel gúzsba kötött áldozataikat fegyverrel, késsel fenyegetve kényszerítették ékszereik, pénzük átadására. A nyomok eltüntetésére is bevált módszerük volt: alkoholt, vagy vegyszereket locsoltak szét, hogy megnehezítsék a felderítést.

A felderítést, azonosításukat, elfogásukat elodázhatták ugyan, de a Pest megyei rablási nyomozók nem adták fel. A csapat legutóbb lekapcsolt négy, még gyanúsítatlan tettes állapotváltoztatásáról. Egyiküket büntetés-végrehajtási intézetben hallgatták ki, a másik három szabadon lévő tagot október 10-én a fővárosban a Komárom-Esztergom megyei nyomozók, valamint a Készenléti Rendőrség munkatársainak közreműködésével, illetve október 18-án Pécsett a Baranya megyei nyomozók, valamint a „Mecsek” Közterületi Támogató Alosztály egységével fogták el.

A banda hétesztendős, országszerte több megyét érintő bűntettei közül most egy tatai, valamint egy pécsi rablás kerülhetett az akták közé.

Az október 10-ére tervezett rajtaütés végén a 46 éves K. Attila, valamint 28 éves fia csuklóján kattant bilincs.

Egy öt évvel ezelőtti, 2017. március 27-én éjszaka hajnalban, Tatán elkövetett rablással gyanúsították meg őket. Maszkban és csuklyában, magukat rendőrnek kiadva támadtak rá egy házaspárra, megkötözték őket, a férjet bántalmazták is, majd közel 8 millió forintot érő ékszerrel és pénzzel menekültek el.

A támadásban rajtuk kívül a szintén frissen meggyanúsított, 35 éves, jelenleg más ügye (a pécsi rablás) miatt jogerős szabadságvesztését töltő M. Richárd, valamint a már korábban elfogott és azóta fogva tartott H. Tamás és H. Zsolt vett részt – a gyanú szerint. K. Attilát és ifj. K. Attilát azóta a bíróság letartóztatta, mindketten tagadtak és vallomást sem tettek, bár azóta egyikük már keresi a lehetőséget az együttműködésre.

A rablássorozat pécsi epizódjának szereplőit idén október 18-án véglegesítették, amikor a baranyai megyeszékhelyig autóztak a banda újabb azonosított tagjáért. B. Pétert hajnalban ébresztették, majd meg sem álltak vele a fővárosi, Róna utcai objektumig.

Kihallgatása kísértetiesen hasonlított társai korábban felvett jegyzőkönyveinek tartalmára: tagadás volt, vallomástétel nem. Ettől függetlenül a nyomozók egy 2017. június 16-án késő este Pécsett, egy Körömvirág utcai házban elkövetett rablással gyanúsították meg.

Társaival, H. Tamással, H. Zsolttal és M. Richárddal megtámadták az ott élő férfit, megkötözték, majd ékszert és pénzt vittek el több mint 10 millió forint értékben. A segélyhívásra reagáló rendőri egységek még a helyszín közelében elfogták H. Zsoltot, tőle a rabolt bankók jelentős részét lefoglalták. Egyik társát, M. Richárdot három hónappal később hozták haza Németországból, miután az ellene kiadott elfogatóparancs alapján elfogták.

A letartóztatott, majd azóta el is ítélt két férfi nem beszélt, a társak azonosításában egyikük sem óhajtott közreműködni. Erre azonban nem is volt szükség. Ugyan több időbe tellett, de a Pest megyei rablási detektívek segítségük nélkül is eloszlatták a homályt, nevet és arcot társítottak a fantomoknak.

A bűncselekmény-sorozat eddigi megoldott helyszínei:

  • 2015. március 13., Leányfalu (pénz, ékszer – több tízmillió forint),
  • 2016. augusztus 8., Biatorbágy (pénz, ékszer és órák – több tízmillió forint),
  • 2017. március 27., Tata (pénz, ékszer – közel 8 millió forint), valamint
  • 2017. június 16., Pécs (pénz és ékszer – több mint 10 millió forint).

Az azóta letartóztatott K. Attila, ifj. K. Attila, valamint B. Péter ellen rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya.

Videó az elfogásukról:

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő