Hirdetés

Az „Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal” projekt honlapján megjelent legújabb cikk szerint a Misina-tető fejlesztései 2023 őszén fejeződhetnek be.


A városvezetés „Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal” koncepciójának keretében teljesen újjászülethetnek a város felett húzódó népszerű park- és zöldterületek. A legfontosabb azonban az, hogy a „mecseki élménylánc” fejlesztési terveiről a pécsiek dönthetnek. Van azonban a program akcióterületei között egy kivétel, amelyről részben már döntöttek is. Ez a volt Misina étterem felújítása, amelynek előzményeit és a projekt aktuális fejleményeit Csúcs Zoltán, az „Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal” programot koordináló Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ismertette.

Ráfér a megújulás

A vezérigazgató felidézte, hogy a városvezetés által több mint két éve kezdeményezett Misina Ötletbörze online ötletpályázatára összesen 35 pályamű érkezett 2020 szeptemberének végéig. A nyolcfős szakmai zsűri által kiválasztott öt nyertes pályamunkából 2020 decemberére készült el az online szavazásra bocsátott három megvalósítható koncepcióterv: az „Aktív Misina” egy mozgás- és túraközpont kialakítását célozta, a „Családi Misina” egy családcentrikus közösségi térről szólt, míg az „Interaktív Misina” koncepciójában egy bányászati kiállítást vázoltak. A szavazáson végig az „Aktív Misina” és a „Családi Misina” koncepciók versenyeztek fej-fej mellett, végül az előbbi nyert, mindössze 25 szavazattal. Csúcs Zoltán kiemelte, hogy a szavazás egyértelműen megmozgatta a pécsieket, hiszen összesen több mint 19 ezer voks érkezett a tervekre.

Mivel sokan kérték a városvezetést, hogy legyenek tekintettel a rendkívül szoros eredményre, ezért a két koncepciót úgymond egybegyúrták.

– A koncepciótervek – ahogy a nevük is jelzi – nem részletes kivitelezési tervek voltak, csak a lehetséges fejlesztési-tervezési irányokat jelezték, ebből kifolyólag megoldható volt, hogy a két hasonló terv egyes elemeit összefésüljük. Így született meg az a koncepció, amelynek megvalósításán már dolgozunk – mondta Csúcs Zoltán.

A pécsiek döntése alapján a hosszú éveken át leharcolt állapotban, üresen álló néhai vendéglő teljesen újjá fog születni. A háromszintes épület mellett helyet kap majd egy felnőtteknek szóló kültéri edzőrész, valamint egy játszótér is, a legfelső, nyitott szinten pedig a panorámában gyönyörködve kávézhatunk majd. A leginkább várt újdonság azonban minden bizonnyal a teraszról nyíló lombkorona-sétány lesz, ahonnan garantáltan gyönyörű látvány tárul majd elénk.

Látványterv: Gyönyörű panoráma tárul majd elénk a tetőről

De hol tart most a projekt? A tervezési szerződést megkötötték, az építési engedély és a kiviteli terv már megvan, jelenleg a nyílt kiviteli közbeszerzési eljárás tart, ennek keretében pedig már zajlik az ajánlatok bírálata. Csúcs Zoltán úgy fogalmazott, hogy ha minden jól megy, akkor egy-másfél hónap múlva a közbeszerzés eredményesen zárulhat. Ezután a közbeszerzések felügyeletét végző főosztály tanúsítványkérésének folyamata következik, ami általában egy-másfél hónapot vesz igénybe. A nyertes vállalkozóval mindezek után köthető meg a szerződés, a Misina-tető fejlesztéseinek a tényleges megvalósítása is ekkor indulhat el.

Ez tehát azt jelenti, hogy a kivitelezési munkák – „az első kapavágások” – legkorábban jövő február vége és március eleje körül kezdődhetnek meg.

A kivitelezési határidő 6 hónap, ennyi idő alatt kell befejezni a munkát. Magyarán ahhoz, hogy a projektet eredményesen le tudják zárni, a Misina-tető fejlesztéseinek 2023 októberében-novemberében le kell zárulnia.

Csúcs Zoltán végezetül hozzátette, hogy az „Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal” program keretében a pécsiek tovább formálhatják a terület jövőjét, hiszen az online kérdőív kitöltésével a Misina étterem közvetlen környékén túli további területek – mint például a sípálya – fejlesztési irányairól is dönthetnek.

A projektet érintő korábbi cikkeink:

https://www.pecsma.hu/top/a-cel-az-hogy-a-pecsiek-ujra-magukenak-erezzek-a-mecseket/?highlight=meg%C3%BAjul%C3%B3%20mecsekoldal

https://www.pecsma.hu/top/torpek-tunderek-oriasok-meseerdokent-is-ujjaszulethet-a-volt-vidampark-terulete/?highlight=meg%C3%BAjul%C3%B3%20mecsekoldal

https://www.pecsma.hu/top/a-pecsiek-donthetnek-a-mecsekoldal-teljes-megujulasarol/?highlight=meg%C3%BAjul%C3%B3%20mecsekoldal

Hirdetés