12 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapKoncertZenei humor, vidám tánc és ősbemutató a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenyén

Zenei humor, vidám tánc és ősbemutató a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenyén

Január 22-én a pécsi zenekar adja a Müpa kultúra napi hivatalos hangversenyét a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán 19.30-as kezdettel. Az est programja tisztelgés közös értékeink előtt, megemlékezik Bartók Béla és Kodály Zoltán munkásságáról és zenei meglepetést is tartogat. Az élő közvetítés ingyenesen lesz elérhető – pontosan a koncert idejében.

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel tehát a magyar kultúra napján, a múlt és a jelen találkozásának lehetünk tanúi egy megemlékezéssel és három vidám hangulatú darabbal.

A jelen zenei értékeit a zenekar koncertmesterének, Bánfalvi Zoltánnak Capriccio – szóló csellóra és szimfonikus zenekarra című darabja képviseli, amely a jazzre és a filmzenére is számos utalást tesz és egészen személyes indíttatású.

„A Capriccio-t Bogányi Tibor felkérésére írtam 2016-ban, a cím is az ő ötlete volt. A darab lényegében az akkor másfél hónapos kislányomról, Lucáról, és az ő álmairól szól. A cselló hatalmas hangterjedelmét, színgazdagságát, virtuozitását és többszólamú játékmódját kiaknázó mű megírása során a számomra legkedvesebb csellóversenyek szolgáltak mintául. A darab stílusa neoromantikus, a zenekar a szólistával egyenrangú partner, annak zenei anyagát inkább kiteljesíti, mintsem kíséri” – mondta el a muzsikus-édesapa Bánfalvi.

A múlt emlékeinek sorát egy itthon viszonylagosan kevéssé ismert zeneszerző, a Bartók és Kodály szellemi örökösének tartott Veress Sándor Threnos – in memoriam Bartók Béla című művével nyitjuk. Veress a Bartókot, Kodályt követő magyar zeneszerző-nemzedék széles látókörű, nemzetközileg is elismert képviselőjének számít, fontos tanítványa és kollégája Bartóknak és Kodálynak. 1945-ben, Bartók halála után mások mellett őt is felkérték, hogy komponáljon zeneművet az alkotó emlékére.

Bartók Béla kedvelt Divertimento című műve szerepel következőként az est műsorán. A vonószenekarra készült mű eredetileg a concerto címet kapta volna, de Bartók végül a divertimento (szórakoztató zene) megjelölést alkalmazta. A harmadik tétel mutatja leginkább a divertimento jelleget táncosságával, szerenádokra emlékeztető szelíd vidámságával.

Közös kulturális örökségünk másik örök érvényű alakja, Kodály Zoltán Galántai táncok című műve zárja a zenei programot.

A Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenyét Varga Gilbert vezető karmester dirigálja, az est ünnepélyességét emeli, hogy Bogányi Tibor vezető karmester is színpadra lép, most tehát csellóművészként köszöntheti a közönség az ősbemutató kapcsán.

Ajánljuk tehát mindenkinek ezt a hangversenyt, aki szereti a magyar zenét, és egy kis felvidításra, legalább lélekben táncra és zenei humorra vágyik a szürke téli napokban, az ingyenes hangverseny a PFZ honlapjáról és YouTube-csatornájáról, a Müpa honlapjáról elérhető.

Az előadás a MÜPA és a Pannon Filharmonikusok együttműködésében valósul meg.

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő