Legfontosabb tudnivalók a tüdőgyulladásról

Hirdetés

A tüdőgyulladás sajnos még napjainkban is gyakran végződhet halállal, Európában a tíz leggyakoribb halálok között szerepel, ahogy arról a hírek is beszámolnak időnként. Éppen ezért fontos, hogy időben felismerjék, és megkezdjék a kezelést. Ehhez gyűjtöttük össze a legfontosabb ismereteket erről a veszélyes betegségről.

A tüdőgyulladás és diagnosztizálása

A tüdő és a légzőrendszer többnyire bakteriális eredetű megbetegedése, azonban előfordulhat, hogy vírusok okozzák, vagy gombás fertőzés következménye. Ilyenkor a légzőhólyagok kerülnek gyulladt állapotba, és úgynevezett “gyulladásos izzadmánnyal” telnek meg. Ez okozza a jellemző tüneteket, amelyeket még később részletezni fogunk. 

A diagnózist minden esetben orvosnak kell felállítania. A Halom Medical Egészségközpont tüdőgyógyászatán korszerű eszközökkel tudják elvégezni a diagnosztizálást. A fonendoszkópos vizsgálat mellett szükség esetén mellkasröntgenre is sor kerül, hiszen a képalkotó eljárások révén lehet a legpontosabban meghatározni a beteg állapotát. Éppen ezért ma már egyes esetekben tüdőgyulladás esetén is kérhet a kezelőorvos CT-vizsgálatot.

A tüdőgyulladás kiváltó okai

Általában fertőzés okozza, azonban előfordulhat az is, hogy belélegzett gőzök, gázok vagy a tüdőbe kerülő idegen anyag vált ki gyulladást. 

Ha bakteriális eredetű, leggyakrabban Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Hemophylus influenzae vagy Legionella baktériumok a felelősek a betegség kialakulásáért. Vírusos eredet esetén az influenza, az adenovírusok, illetve az utóbbi években a koronavírus tehető felelőssé. Ez utóbbi ugyan egy felső légúti egészségi probléma, azonban az egyik súlyos szövődménye a tüdőgyulladás lehet, mely sok esetben intenzív osztályon történő ápolást igényel.

Főbb tünetek

Nem könnyű felismerni, mert több más kórral összekeverhetők a tünetek. A leggyakoribbak a köhögés, magas láz, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, étvágytalanság, fejfájás. 

Láthatjuk, hogy minden esetben fontos az orvosi vizsgálat, hiszen csak egy szakember tudja a kevésbé jellemző tünetekről megállapítani, hogy mely betegség áll mögöttük. Atípusos kórokozók pedig atípusos tüdőgyulladást okozhatnak. Ez azt jelenti, hogy még kevésbé lesznek egyértelműek a tünetek, még könnyebben összetéveszthetők lesznek más betegségekkel. Így tehát minden esetben forduljunk orvoshoz!

A tüdőgyulladás kezelése

A kezelést is mindig szakemberre kell bízni, aki meg fogja tudni állapítani, hogy szükséges-e antibiotikum. Ez attól függ, hogy mi a kiváltó oka a megbetegedésnek. Láthatjuk tehát, hogy mi magunk ezt nem fogjuk tudni otthon megállapítani.

Segíthetjük gyógyulásunkat sok pihenéssel, fokozott folyadékbevitellel, valamint tüneti kezeléssel (pl. lázcsillapítás). Súlyos esetekben kórházi kezelésre, oxigénterápiára is szükség lehet.

Ne várjuk meg, amíg nagy lesz a baj! Időben keressünk fel tüdőgyógyász szakorvost, aki időben megkezdett, megfelelő terápiával lerövidítheti a betegség időtartamát is.

(x)

Hirdetés