27 C
Pécs
hétfő, június 17, 2024
KezdőlapKorzóElvarázsolt fényerdő ejti ámulatba a látogatókat júliusban

Elvarázsolt fényerdő ejti ámulatba a látogatókat júliusban

Ismét külföldi művészek épületvetítései, helyszínspecifikus fényalkotásai ejtik ámulatba a látogatókat Pécs hangulatos utcáin, terein, a város galériáiban és pár olyan helyszínen, amik csak a rendezvény alatt nyitják ki kapuikat a közönség számára. Íme a programok.

A július 4–7. között tartó fesztivál során az érdeklődők találkozhatnak analóg és digitális technikán alapuló fényalkotásokkal, valamint statikus és interaktívan irányítható fényinstallációkkal – számolt be a ZsÖK sajtóközleményében.

A Kodály Központ hangversenytermében mutatják be a fiatal japán művész, Shohei Fujimoto intangible #form című alkotását. Első magyarországi munkájában több száz vörösen izzó lézersugárral létrehozott térbeli struktúra mozgása tölti be a rendelkezésre álló hatalmas teret.

A Kodály Központ melletti Balokány Liget elvarázsolt fényerdővé változik. A Lucid Collective
csapata a parkot a fény, a hang és a köd egyszerre vibráló és nyugalmat árasztó szentélyévé alakítja át, energiahatékony és fenntartható anyagok felhasználásával.


A Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán egy öt részből álló, élő festészeti
performanszként is értelmezhető generatív lézervetítés látható majd.

A Janus Pannonius utcát borító Fényszőnyeg idei alkotója Fork Imre lesz. A graffitis urban designer már 25 éve fest, több munkájával az m21 Galéria Street Up nemzetközi urban art kiállításán is találkozhatunk a fesztivál alatt (amelyről korábban itt írtunk).

A fesztiválkedvenc helyszínnek idén egy „kistestvére” is debütál a Szepesy utcában, ahol a teljes járdafelület mozgásba lendül majd a talpunk alatt.

A Széchenyi téri dzsámi központi eleme egy napszerű égitest lesz, aminek részévé válhatunk mi magunk is.

Az ÁRKÁD-ban a Limelight csapata az idei fényfesztiválra egy 5 perces 3D-vetítéssel készül, ami az élet keletkezését mutatja be.

A Nádor Galéria kistermében a tűz áll majd a középpontban. A Stolen fire című munka egy digitális kísérlet arra, hogy az elidegenedésből származó hiányérzeteket az illúzióval pótoljuk – írják a közleményben. Ugyanitt a nagyteremben a mesterséges intelligencia jelenik meg: egy ipari környezetben használt robotkar ezúttal egy projektort mozgat, a vetített tartalmat a látogatók maguk alakíthatják egy intelligens program segítségével. A LuminAI segítségével nemcsak a körülöttük lévő tereket világíthatják meg, hanem az ötleteiket is vizualizálhatják.

A sci-fi kedvelők mindenképp látogassanak el a baranyai közgyűlés dísztermébe, ahol a
francia Studio Joanie Lemercier alkotása látható. Joanie Lemercier francia fényművészt a XXI. század digitális művészet legnagyobb hatású alkotói között tartják számon. A környezetvédelmi aktivistaként is tevékenykedő Lemercier audiovizuális installációja egy utazást kínál a múlt, a jelen és a jövő között. A COSMOS.1999 című alkotás kritikát fogalmaz meg a technológia fejlődéséhez társított általános optimizmusunkkal kapcsolatosan.

A Jakováli Hasszán dzsámi délutánonként audiovizuális előadásoknak ad otthont, esténként pedig két kupolavetítést láthatnak az érdeklődők. Az egyik a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny tavalyi közönségdíjasa, a thaiföldi DecideKit munkája, a másik a Zsolnay Light Art 2021-es első helyezettjének, a német ruestungsschmie.de csapatának alkotása.

A jól megszokott helyszínekre is érdemes ellátogatni: A Színház téren lézertáncot láthatunk, a Barbakán hengeres épülete a poklot a mennyel összekötő tengellyé alakul, a Civil Közösségek Házában a Light Art Museum Budapest munkáiból látható csoportos kiállítás, míg a Cella Septichora Látogatóközpontban egy holografikus vászon látható, amit a látogatók kelthetnek életre. A Martyn Ferenc Múzeum udvarában működő Fényművésztelep továbbra is egyetemi diákoknak és fiatal alkotóművészeknek kínál lehetőséget, hogy bemutassák alkotásaikat, míg a Fénybütyköldében több helyszínen különböző világító tárgyakat készíthetnek a látogatók.

További részletek és belépők a zsolnayfenyfesztival.hu weboldalon.

A Fény Útja nyitvatartás: csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00. Vasárnap: 21.30–00.00.

A Kodály Központ, a Civil Közösségek Háza és a Jakováli Hasszán Dzsámi péntektől vasárnapig már déltől várja az érdeklődőket.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő