16 C
Pécs
vasárnap, május 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsMegvan, miért állították fel Péterffyék a Pécsi Vagyonhasznosító igazgatóját

Megvan, miért állították fel Péterffyék a Pécsi Vagyonhasznosító igazgatóját

Szentgyörgyi Dávidot, a pécsi önkormányzat vagyonhasznosító cégének vezérigazgatóját decemberben hívta vissza pozíciójából a pécsi közgyűlés. A visszahívás konkrét okairól juttatott el közleményt lapunkhoz a városháza. Úgy tűnik, a volt vezérigazgató néhány döntése nyomán NER-kedvenc üzleti körök járhattak jól.

Az okok: 

  1. A Király utcában lévő Aranyhajó fogadó és egy Mohácsi úti ingatlan eladása után a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. 2018 első negyedéve óta 159 millió forintra tartott igényt egy ügyvédi letétből. A közlemény szerint az összeget Szentgyörgyi egészen 2019 végéig nem igényelte, ekkor is csak azért, mert Péterffy Attila polgármester utasította erre. Így csak 2019 decemberében jutott hozzá a cég a vételár egy részéhez, de csak kevesebb, mint 22 millió forinthoz. Felmerült, hogy a fennmaradó 137 millió forint egyáltalán rendelkezésre áll-e az ügyvéd számláján, ezért a polgármester vizsgálatot kezdeményezett a Pécsi Ügyvédi Kamaránál. 
  2. Ugyanebben az ügyben egy döntéssel gyakorlatilag lemondott 18 millió forintnyi kötbérről Szentgyörgyi az önkormányzat álláspontja szerint. Az Aranyhajó vevője azt vállalta, hogy 2020 májusáig jelentős fejlesztéseket végez az ingatlanon. A PVh Zrt. vezetője röviddel a 2019 októberi választások előtt egy szerződésmódosítással öt évvel meghosszabbította ennek a határidejét, ezzel gyakorlatilag lemondott a jelentős összegű kötbérről, hiszen semmiféle felújításnak nem volt nyoma, így egyértelmű volt, hogy 2020 májusáig a vevő nem tud eleget tenni kötelezettségének. Az önkormányzat közleményében nem szerepel, de érdemes megemlíteni, hogy az Aranyhajót az a Czéh-Tóth Márk szerezte meg a várostól, akinek egyik cége most a mellette lévő Palatinus szállót is megvette a Danubius Zrt-től. Czéh-Tóth Márkot az elmúlt években több újságcikk kötötte Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor kormányfő vejéhez.
  3. A visszahívott vezérigazgató 2019. október 16-án határozott idejű, 2022 februárjáig tartó megbízási szerződést kötött az MSB Zrt-vel projektmenedzsment-szakértői feladatok ellátására bruttó 11 millió forint értékben. Tette ezt annak ellenére, hogy Péterffy Attila október 15-én megtiltotta minden önkormányzati cég vezetőjének, hogy a napi gazdálkodás biztosításán felül kötelezettséget vállaljon. Szintén nem szerepel a közleményben, de fontos információ lehet, hogy az MSB Zrt-t a fideszes vezetésű önkormányzat és cégei nagyon kedvelték. Tulajdonosa, sajtóértesülések szerint, Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő unokatestvére. A Pécsi Stop közérdekű adatkikéréssel derítette ki az októberi választások előtt, hogy az MSB a 2014-2019-es önkormányzati ciklusban közel negyvenmillió forintért dolgozott két városi cégnek, a Pécsi Városfejlesztési Zrt-nek és a Biokomnak. Úgy tűnik, utolsó pillanatban egy határozott idejű, tehát kártérítés nélkül nehezen felbontható szerződést sikerült kötniük a Pécsi Vagyonhasznosítóval is.

Íme a pécsi önkormányzat teljes közleménye:

Pécs város közgyűlése 2019 december 10-i ülésén azonnali hatállyal visszahívta a Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt. vezérigazgatói mandátumából Szentgyörgyi Dávidot. Az önkormányzati cég vezetőjétől bizalomvesztés miatt vált meg az önkormányzat, ehhez több ügylet vezetett.

A vezető visszahívásának több oka volt, bizalomvesztéshez vezettek egyebek mellett két ingatlan értékesítésének körülményei. A város szívében lévő Aranyhajó fogadó és egy Mohácsi úti ingatlan eladása után a PVh Zrt. 2018 első negyedéve óta 159 millió forintra tartott igényt egy ügyvédi letétből. Az összeget a cég vezetője egészen 2019 végéig nem igényelte, ekkor is csak azt követően fordult levélben a szóban forgó ügyvédhez, hogy erre Péterffy Attila polgármester utasította. Így csak 2019 decemberében jutott hozzá a cég a vételár egy részéhez, és akkor is kevesebb, mint 22 millió forinthoz. Mivel felmerült a kérdés, hogy a fennmaradó mintegy 137 millió forint egyáltalán rendelkezésre áll-e az ügyvéd számláján, ennek kapcsán Pécs polgármestere vizsgálatot kezdeményezett a Pécsi Ügyvédi Kamaránál. A vizsgálat jelenleg is tart.

Szentgyörgyi Dávid visszahívásának oka volt az is, hogy ugyanebben az ügyben egy döntéssel gyakorlatilag lemondott 18 millió forintnyi kötbérről. A fent említett fogadó vevője azt vállalta, hogy 2020 májusáig jelentős fejlesztéseket végez az ingatlanon, ám ez nem történt meg. A PVh Zrt. vezetője röviddel a 2019 októberi választások előtt egy szerződésmódosítással öt évvel meghosszabbította ennek a határidejét, ezzel gyakorlatilag lemondott a jelentős összegű kötbérről.

A PVh Zrt. vezérigazgatója akkor gyakorolt pazarló gesztusokat, amikor a társaság a 2019 üzleti tervében 431 millió forint hiteltörlesztéssel számolt. 

A visszahívott vezérigazgató 2019 október 16-án határozott idejű, 2022 februárjáig tartó megbízási szerződést kötött az MSB Zrt-vel projektmenedzsment-szakértői feladatok ellátására mintegy bruttó 11 millió forint értékben. Tette ezt annak ellenére, hogy Péterffy Attila polgármester október 15-én levélben tiltotta meg minden önkormányzati cég vezetőjének, hogy a napi gazdálkodás biztosításán felül kötelezettséget vállaljon.

A fenti ügyek miatt, a további felelőtlen gazdálkodás megakadályozása érdekében Péterffy Attila polgármester kezdeményezésére a pécsi közgyűlés december 10-én visszahívta Szentgyörgyi Dávidot vezérigazgatói mandátumából. Az átvilágítás tovább folyik a PVh Zrt-nél és a többi pécsi önkormányzati cégnél is.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő