29 C
Pécs
kedd, június 18, 2024
KezdőlapPécs AktuálGazdaságMérlegen a PVH: masszív nyereség, vásárcsarnok, vásártér, Expo

Mérlegen a PVH: masszív nyereség, vásárcsarnok, vásártér, Expo

A tulajdonos pécsi önkormányzat által elvárt 203 milliós adózott eredményt sikerült messze túlteljesítenie tavaly a Pécsi Vagyonhasznosítónak, sőt az elmúlt évek legnagyobb adózott eredményét érték el – mondta el a PécsMa.hu-nak Szabó Szilárd. A PVH vezérigazgatóját megkérdeztük arról is, hogy mi lesz a lerobbant vásártérrel, mi a tervük a nagygenerálra szoruló Expo Centerrel, és hogy kell-e ideiglenes helyre költözniük a régi vásárcsarnok bérlőinek.

A cégvezetői beszámolók során kiderült, hogy az önkormányzati cégek közül a Vagyonhasznosító a legprosperálóbb. Ez egyfelől nem nagy meglepetés, hiszen ingatlanhasznosítással foglalkoznak, viszont annak fényében meglepő, hogy jelentős kedvezményeket adtak a pandémia alatt a bérlőiknek. Összefoglalná röviden, hogyan áll most a PVH gazdálkodása?

– A 2020-ban kialakult járványhelyzet több váratlan feladat elé állított minket. A rendkívüli helyzet ellenére a tulajdonos által elvárt 203 milliós adózott eredményt sikerült messze túlteljesíteni, sőt az elmúlt évek legnagyobb adózott eredményét értük el, 369 millió forinttal. Fontos kiemelni, hogy a társaság pénzügyi egyensúlya a pandémia kedvezőtlen gazdasági hatása ellenére stabilizálódott, a pénzeszközök állománya 520 millió forinttal javult 2019-hez képest. Éltünk a hitelmoratórium lehetőségével, azonban közel ilyen nagyságú díjkedvezményt biztosítottunk bérlőink részére. Már most látjuk, hogy június végéig a kormányrendeletek és a PVH saját hatáskörben biztosított kedvezményei miatt idén sem kerül a számlánkra 323 millió forint, ez az összeg bérlőinkhez kerül. Tavaly az eredményünk szempontjából fontos volt, hogy a pandémia hatására a kiadások – marketing, épületjavítás és -karbantartás, szakértői és ügyvédi díjak – nagymértékű visszafogásával éves szinten a 2019-es bázishoz viszonyítva 110 milliós megtakarítást értünk el. Emellett a 2020-as induló tervben szereplő közel 200 millió forint beruházási forrásból csak a tavaly márciusi korlátozó intézkedések előtt elindított fejlesztések, a korábban vállalt elkötelezettségek, valamint az ingatlan működését közvetlenül veszélyeztető állagmegóvási munkákat végeztük el összesen 44 millió forint értékben. Szintén hozzátett az eredményességünkhöz, hogy bevezettük tavaly az online liciteljárást, ahol transzparens feltételeket teremtettünk, melynek forintban mérhető jelentős hatása is volt.

A Király utcai üzletekkel kapcsolatban egy korábbi interjúban azt mondta, az itteni bérlőkkel egy piaci viszonyok közti win-win szituáció kialakítása a célja. Ez megvalósult?

Nem csak a Király utcai, hanem az összes bérlőkkel kapcsolatban mondtam ezt. Azt gondolom, hogy elindult ez ügyben egy pozitív változás, melyet a többség örömmel fogad. Igyekszünk tovább dolgozni azon, hogy a bérlőket egységesen kezeljük minden szempontból a hosszú távú együttműködési keretek biztosítása érdekében. Érdekes volt látni a pandémia alatt, hogy ugyan voltak, akik feladták és visszaadták üzletüket, de azokat viszonylag gyorsan ki is tudtuk adni, azaz sokaknak pont ebben az időszakban jött meg a vállalkozókedvük.

– A vásárteret – ami a pécsiek és baranyaiak számára ikonikus terület, szinte intézmény – Önök üzemeltetik. Sok kritika éri a területet, azt mondják, leromlott állapotú, nem komfortos, nem 21. századi. Milyen kisebb fejlesztések történtek eddig és mi lesz a nagyszabású, a teljes megújítást megcélzó tervvel, amiről a PécsMa is írt korábban?

A vásártérrel kapcsolatban a szinten tartásra törekszünk, mert átfogó fejlesztést igényel a terület. Fontos számunkra, hogy olyan egységes arculatú modern tereket alakítsunk ki a vásár számára, melyek mind esztétikájukban, mind funkcionalitásukban a modern kor elvárásaihoz igazodva jól hasznosulnak. Ezért a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával vizsgáltuk a terület revitalizációs lehetőségeit. Ennek megfelelő izgalmas és igen színvonalas koncepciótervek készültek. 21 pécsi építész hallgató elképzeléseit állítottuk ki márciusban egy tárlaton, aminek több mint 3500 látogatója volt. Célunk, hogy EU-s támogatások felhasználásával olyan koncepciót valósítsunk meg, ami zászlóshajója lehet Pécs Európa Zöld Fővárosa programpályázatának.

A pécsi egyetem építészhallgatóinak tervei alapján születhet újjá a Vásártér

Az Expo Centerrel kapcsolatban arról beszélt, hogy fejleszteni akarják. Volt erre lehetőség? Mi lesz az ingatlannal?

– Az Expo életkorából eredően megérett egy felújításra, ez tény. Azonban ennek elindításához vizsgáljuk még, hogy milyen funkcióváltási lehetőségeink vannak, mely számunkra tervezhető és folyamatos bevételt generál. Ez annak tükrében most kiemelten is fontos, hogy tavaly a pandémia miatt elmaradó rendezvények következtében közel 100 millió forint veszteséget jelentett az ingatlan a PVH számára.

Régi és új vásárcsarnok, költözés: hogy áll az ügy? Lesz vagy nem lesz ideiglenes árusítóhely?

Mindent elkövetünk a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-vel, hogy ne kelljen átmeneti helyszínre költözni és jelenleg úgy néz ki, hogy nem is kell.

Hogy áll a tárgyalás a bérlőkkel?

– Jelen pillanatban is folynak még az egyeztetések, de reményeim szerint hamarosan lezárhatjuk e kérdéskört mindenki megelégedésére. A héten is személyes egyeztetésre kerül sor, ami akár az utolsó is lehet szerencsés esetben. 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő