Milyen külső árnyékoló nyújt optimális megoldást az ablakokra?

Hirdetés

Számos kültéri árnyékoló szerkezet közül választhatunk, a döntésnél azonban nem csupán az energiahatékonyságot kell figyelembe venni, hanem a személyes és esztétikai szempontokat is.

Ahogy nem lényegtelen az sem, hogy már a tervezéskor számolunk a beépítésükkel, vagy egy meglévő épület utólagos árnyékolására keresünk megoldást. A Braun-Árnyékolástechnika Kft modern zsaluziákat, zipscreen árnyékolókat és korszerű műanyag és alumínium redőnyöket is kínál a nyílászárók külső oldali árnyékolására.

A különböző típusú szerkezetek eltérőek lehetnek a hő- és a fényvédelem, valamint a megjelenés szempontjából. Cikkünkben ezekről a megoldásokról lesz szó, így ha választás előtt áll, tartson velünk!

Milyen előnyünk származik az árnyékolásból?

Bár a hosszú, szürke és fényszegény téli hónapokban mindent megadnánk a melengető napfényért, nyáron a teraszon ülve senki nem szeret a tűző napon izzadni pihenés és étkezés közben. Ezért különböző állandó vagy ideiglenes szerkezetekkel gondoskodunk az árnyékolásról.

A téli napokon az otthonainkban is jólesik a nap melege, viszont a tavaszi és nyári hónapokban betűző nap a lakóterek hőmérsékletének emelkedését vonja maga után, ami csökkenti a komfortérzetünket. A függönyök behúzásával, a reluxák és rolók leengedésével a bejutó fény és a klíma némileg szabályozható, de kánikulában mit sem ér.

Ilyenkor jönnek jól a kültéri árnyékolók, amelyek megakadályozzák, hogy a nap felmelegítse az üvegfelületeket. Télen is hasznosak, ugyanis kizárhatjuk velük a hideget, így a fűtés energiaigénye csökkenthető.

Már a tervezéskor számoljon vele!

Ideális, a költségek és a kivitelezés szempontjából kedvező, ha új otthon építésekor már a tervezéskor kalkulálunk a kültéri árnyékolókkal. A fűtési és hűtési költségek minimalizálása érdekében azonban utólag is megéri gondoskodni a teraszajtók és ablakok védelméről.

A redőnyök esetében praktikus, ha a beépítést a hőszigetelés kivitelezését megelőzően ejtjük meg, ugyanis így választhatjuk az esztétikusabb, diszkrét megjelenésű vakolható tokos változatot, és nem kell megbontani a meglévő hőszigetelést. 

Az épület esztétikája szempontjából is jobb megoldás, ha eleve számolunk a kültéri árnyékolókkal, hiszen színvilágában, az anyagok és a típus szempontjából is harmonikusabb lehet a végeredmény. 

Ablakra való külső árnyékolók 

A népszerű redőnyök teljes fényzárást biztosítanak, és a hőszigetelés szempontjából is kedvezőek. A költséghatékony műanyag redőnyök mellett választhatunk drágább, ám masszívabb, és még jobb hő- és hangszigetelő képességgel rendelkező, számtalan színben kapható, motorizálható alumínium változatokat is. 

A nosztalgikus hangulatú zsalugáterek ma is megfelelnek az igényeknek, de modernebb hatást kelt, ha a reluxához hasonló, de annál nagyobb lamellákkal rendelkező kültéri zsaluziát választunk, amely időjárás-érzékelővel is felszerelhető. Üvegezett homlokzatok és ablakok árnyékolására igényes és modern megoldást jelentenek a zipscreen árnyékolók.

(x)

Hirdetés