Napelemes rendszerek és az elektromos járművek

Hirdetés

Napjainkban mind a napelemek, mind a villanyautók népszerűsége folyamatosan növekszik. A kettőt ráadásul “ötvözni” is lehet, ami egy hatalmas lépést jelent a fenntartható, környezettudatos mindennapok felé. Ma már napelemes töltőállomásokkal és otthoni napelemes töltő infrastruktúrával is találkozhatunk. Bővebben: Napelemes rendszerek és az elektromos járművek

Miért előnyös a napelemes töltőállomás?

Egy ilyen eszköz telepítése számos előnnyel jár. Lehetővé teszi például az elektromos járművek tiszta, megújuló energiaforrásból történő töltését. Ehhez egy napelemes rendszer is szükséges. A telepítéshez elengedhetetlen még a napelem tartószerkezet, ami a Modulfix oldaláról rendelhető meg.

A fenntarthatóság szempontjából kulcskérdés, hogy csökkentsük a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását. A napelemes rendszerekkel még az elektromos hálózatra nehezedő terhelés is kevesebb lesz.

Különösen fontos ez csúcsidőszakban, amikor a töltési igény is a legmagasabb. A napelemes rendszerek, töltőállomások telepítésével ösztönözni lehet az elektromos járművek szélesebb körű elterjedését, amivel az elektromobilitás piaca is bővülhet. Az otthoni infrastruktúra kialakítása is ma már egyre több család számára érhető el. Ezzel nemcsak az energia felhasználása lesz teljesen zöld, hanem annak előállítása is. Kényelmesebb és nem utolsósorban költséghatékonyabb is, mivel a rezsiszámlákon szereplő összeget is csökkenthetjük.

Az otthoni napelemes töltőket integrálhatjuk a háztartási energiaellátási rendszerbe, hogy az energiafüggetlenséget is növeljük és javítsuk az ingatlan energiahatékonyságát. Ma már ez egy olyan befektetésnek tekinthető, aminek a hatása azonnal látható és rövid időn belül képes megtérülni.

Mire készüljünk a projekt során?

Technológiai és pénzügyi kihívásokkal is szembe kell nézni. Előbbihez tartozik az, hogy meghatározzuk a napelemes kapacitást, milyen energiatárolási megoldást akarunk használni, továbbá a töltési infrastruktúra és a villanyautó közötti hatékony kommunikáció biztosítása is. A pénzügyi kihívás azt jelenti, hogy mégis mekkora lesz a kezdeti beruházás költsége, valamint az egész projekt megtérülési idejét is ki kell számítani. 

Hogy mind a kettővel hatékonyan meg tudjunk küzdeni, állami támogatásokat, kedvezményeket és más ösztönzőket is igénybe vehetünk. 

Mit hoz a jövő?

Az egyértelműen látszik, hogy a napelemes rendszerek és az elektromos autók jelentik a jövőt. A kérdés már nem az, hogy lesz-e váltás, hanem az, hogy mikor. Sokkal költséghatékonyabb, kényelmesebb az, ha ezeket beépítjük a mindennapjainkba. Kevésbé fogunk függni az energiahordozók áraitól, valamint nagy lépést tehetünk a fenntarthatóság, környezettudatosság irányába. Érdemes minél hamarabb megtenni a szükséges intézkedéseket, belefogni a beruházásba, mivel a technológia már ma is mindenki számára elérhető.

(x)

Hirdetés