Nem jön a baba? Ezek a gyógynövények segíthetnek!

Hirdetés

Van az a mondás, miszerint egy nő két dologért tesz meg bármit: azért, hogy ne legyen gyereke, és azért, hogy legyen. Bár vitathatjuk e közmondás igazságtartalmát, tény, hogy a babát tervező szülők életében ez a gondolat tényleg központi elemmé válik.  Bővebben: Nem jön a baba? Ezek a gyógynövények segíthetnek!

Így ha valamiért nem jön össze a gyermekáldás, hajlamosak kétségbeesni, ami akár kihathat az egész kapcsolatukra is. Ilyenkor érdemes megállni egy pillanatra és még mielőtt a műtőbe rohannánk, vessük be a nagyanyáink által használt praktikákat, növényeket. Ilyen például a Biobarátnál kapható ashwagandha por.

Ha nem jön a baba – mi okozhatja?

A termékenységet mind a nőknél, mind pedig a férfiaknál számos tényező befolyásolhatja. A nőknél például a kor előrehaladtával, különösen 35 éves kor felett fokozatosan csökken. De akadályozhatja még a teherbeesést a petevezeték elzáródása, az endometriózis, a PCOS, pajzsmirigy-problémák (túl- vagy alulműködés), krónikus stressz, dohányzás, túlsúly vagy alultápláltság is. 

A férfiaknál pedig a spermiumok száma, mozgékonysága és alakja befolyásolja jelentősen, hogy megtermékenyül-e a baba, de itt is játszik a hormonális zavar, a dohányzás, a túlsúly mint akadályozó tényező. Ezenfelül a heresérülés és az erektilis diszfunkció vagy korai magömlés is megnehezíthetik a helyzetet.

Ha kiderül, hogy hormonális problémák állnak a háttérben, azokra megoldást jelenthetnek a gyógyszerek és gyógyhatású készítmények is. Ezek a leggyakrabban a következő fejezetben ismertetett növényekből készülnek.

Növények, amelyek növelhetik a termékenységet

Az alábbi növényekből készült teákat, porokat, tablettákat gyakran alkalmazzák manapság a várandósságra vágyó édesanyák.

  • Barátcserje – régóta úgy gondolják róla, hogy pozitívan befolyásolja a babavárást, mivel segíthet a prolaktin hormon szintjének csökkentésében, mely egyébként gátolja a megtermékenyülést.
  • Palástfű – növelheti a progeszteronszintet és így elősegítheti a méhnyálkahártya megvastagodását, ami által könnyebben beágyazódik a petesejt és hamarabb létrejöhet a terhesség.
  • Málnalevél – a málnalevél támogatja a méh egészségét, szabályozza a menstruációs ciklust, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, és egyensúlyba hozhatja a hormonokat.
  • Cickafark – ezt a növényt is évszázadok óta vetik be a női egészségügyi problémák kezelésére, a benne található vegyületek miatt pozitívan befolyásolja a teherbeesést.
  • Ashwagandha – Indiából származik ez a növény, mely nemcsak erősíti az immunrendszert és képes felvértezni a szervezetet a stressz ellen, de ezen tulajdonságainál fogva a termékenységet is képes növelni.

Tippek a biztonságos alkalmazáshoz

Ha sokáig nem jön össze a baba, konzultáljunk egy szakorvossal! Lehet, hogy nem lesz szükség beavatkozásra vagy gyógyszeres kezelésre, de nem árt kivizsgáltatni magunkat, nehogy komolyabb gond álljon a háttérben. Nézzük meg azt is, hogy az állandó gyógyszereinkkel vagy krónikus betegségünkkel nem ütközik-e össze a fenti növények egyikének szedése.

(x)

Hirdetés