Hirdetés

Szúnyoggyérítési munkálatok kezdődnek Patacson és környékén április 19-én, pénteken este nyolc órától – tájékoztatja a lakosságot az önkormányzat.

A gyérítés elsősorban a katasztrófavédelem feladata, azonban, hogy ne fordulhasson elő a tavalyi évhez hasonló helyzet, a Biokom NKft. előre leszerződött földi-biológiai, légi-biológiai és földi-kémiai szúnyoggyérítésre.

A városüzemeltetési társaság április 19-re meg is rendelte Patacs területére a földi-kémiai irtást. Ehhez azonban csapadékmentes és szélcsendes időjárás szükséges, és fontos, hogy az irtás idején a hőmérséklet ne essen 15 fok alá, mert ilyen időben nem repülnek a rovarok – így pedig a beavatkozás nem lenne sikeres. Amennyiben pénteken az időjárás miatt nem tud megvalósulni a gyérítés, akkor azt jövő hétre rendelik meg a szakemberek.

A munkálatok célja a kártevő rovarpopuláció csökkentése. A munkálatok során gépjárművek platójáról permetezik ki a Deltasect Plus 1,2 ULV nevű készítmény, amely csekély mennyiségben (0,6 l/ha) alkalmazva, kizárólag az érzékenyebb rovarokra van hatással, emberre és a környezetre nem jelent veszélyt.

A kezeléssel érintett városrészek:

Patacs 

Magyarürög

Zsebe domb

Kodó dűlő

Makra tető

Patacs-Makrai házsor

A lakosság részére javasolt intézkedések:

  • A szabadban tárolt gyermekjátékok, élelmiszerek, evőeszközök, és a szabadban szárított ruhák összegyűjtése vagy letakarása a kezelés napján.
  • A kezelés idején és azt követő egy órában az ablakok, ajtók zárva tartása, és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezések kikapcsolása.
  • A kezelt területen termő zöldségek, gyümölcsök fogyasztása vagy feldolgozása előtt történő alapos mosás.
  • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodás kerülendő.

Tartaléknapok:

A Biokom a kezelés időpontját az időjárás előrejelzése figyelembevételével, szükség esetén módosítja, a tartaléknapokat később jelölik ki.

A lakosságot arra kérik, hogy a fent említett intézkedések betartásával segítsék a gyérítési munkálatok zavartalan és hatékony végrehajtását.

Nemcsak Pécsen, hanem az egész országban elkezdődött a gyérítés, a katasztrófavédelem április 16-án indította központi programját. Ennek részleteiről az alábbi cikkünkben írtunk:

Hirdetés