Hirdetés

A Biokom NKft. közleménye:

A szúnyogok megfelelő hőmérsékleti viszonyok között állóvizekben tudnak szaporodni, a lárvák fejlődéséhez ugyanis szükség van a vizes élőhelyekre. Miután idén az év első felében kevés csapadék hullott, az elmúlt hetek esőzései nyomán kevés állóvíz maradt, a lehullott
csapadékot a talaj el tudta idáig nyelni, ezért természeti környezetben még nem alakultak ki olyan vízgyülemek, amelyek alkalmasak lennének a szúnyogok számára.

A városon belül, épített környezetben sajnos annál inkább előfordulnak ilyen állóvizek. Ezek jellemzően esővíztározó ciszternák, hordók, edények, dísztavak, díszmedencék, vagy akár ipari egységek nyitott tűzívíz tározó medencéi. Egy-egy ilyen medencében, százezres, vagy akár milliós számban is fejlődhetnek szúnyoglárvák, melyek pár napos fejlődési ciklust követően repülő rovarokká változnak, és megkezdik a melegvérű élőlényekre nézve ártalmas tevékenységüket.

Kiemelt fontossággal bír, és jelentős társadalmi felelősséget ró egyes társaságokra, cégekre, hogy a kezelésükben lévő víztározókat kezeljék a szúnyoglárvák elpusztítására alkalmas szerekkel. Továbbá mindenkinek gondoskodnia kell a területén lévő álló, és pangóvizek megszüntetéséről az évközi szúnyogártalom csökkentése érdekében.

Egyrészt ez a leghatékonyabb módszer, hiszen helyes intézkedés esetén nem repülnek ki a vizekből a szúnyogok, másrészt a megfelelő dozírozás esetén nem történik felesleges irtószer kijuttatás, ez pedig természetvédelmi szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. Éppen azon élőlények túlélését biztosítjuk ezzel, amelyek segítségünkre vannak a szúnyogok elpusztításában.

Fontos, hogy megfelelő szert alkalmazzunk! Vannak olyan kémiai szerek, melyek a nem élővizek kezelésre alkalmasak. Ezek kémiai úton pusztítják el a lárvákat, de más élőlényeknek is kárt okozhatnak (pl.: halaknak), ezért csak olyan víztestek kezelésére alkalmasak, melyekben hasznos élőlények nincsenek. Ilyen szerekkel kezelt vizek kiöntözésre még alkalmasak, de haszonállatok itatására már nem.

Emellett vannak biológiai úton ható szerek, melyek csak és kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítják el, azokat is csak a lárva bizonyos stádiumában.

Mindkét szer alkalmazásánál fontos, hogy nincs szükség arra, hogy adott víztestben folyamatosan jelen legyen. Elégséges csak akkor használni, amikor a lárvákat észleljük.

Világos színű edényt merítsünk az adott víztestbe, és vizsgáljuk, hogy a kimerített vízben láthatóak-e szúnyoglárvák. Ha igen akkor azonnal érdemes megkezdni a kezelést, tekintettel arra, hogy a biológiai szerek csak a lárvák fejlettségének bizonyos stádiumában hatékonyak. A mintavételt rendszeres időközönként (hetente) végezzük el!

Ne feledjük el, hogy hazánkban is terjedőben van olyan szúnyogfaj (ázsiai tigrisszúnyog), mely igen kellemetlen betegségeket terjeszt csípésével. Fontos tehát, hogy mindenki komolyan vegye a védekezést, ez mindannyiunk érdeke!

Hirdetés