16 C
Pécs
vasárnap, május 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálBotrányos filmmel sokkolnak a zsaruk

Botrányos filmmel sokkolnak a zsaruk

Még mindig van mit javítani a pécsiek biztonságérzetén, hiszen a zsaruk szerint a bűnügyi statisztikák ugyan jók, ám ezt kevéssé érzékelik a pécsiek. „A biztonságosabb Pécsért” elnevezésű bűnmegelőzési projektben volt önvédelmi akció, kortárssegítés, de egy új, a nők elleni erőszak megelőzését célzó filmet is leforgattak. Utóbbit nem kellett volna erőltetni!

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság által indított „A biztonságosabb Pécsért” elnevezésű programot összegezték pénteken Pécsett.

Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, hogy a közbiztonság minden pécsi számára fontos, ami nem magától teremtődik, hanem tenni kell érte. Hozzátette, hiába javulnak a statisztikai adatok, ha mindebből nem éreznek semmit az emberek.

– El kell érni a változást, hogy a polgárok lássák a helyzet javulását – mondta a városvezető, majd hozzáfűzte, hogy a projekt ugyan véget ért, a közbiztonságért ugyanakkor továbbra is mindenkinek tennie kell, nem csak a rendőröknek.

Dakos József megyei rendőrfőkapitány szerint Pécsett az elmúlt években „nagy mértékben csökkent az elkövetett bűncselekmények száma”, a pécsiek szubjektív biztonság- és komfortérzete viszont még mindig nem megfelelő – ismerte el.

– Ezt olyan tényezők befolyásolják, amelyek ugyan eseti, ritka bűnök, viszont nagy közérdeklődést váltanak ki. Ezért a rendőrség minden erejét a bűnmegelőzési akciókba fogja fektetni – ígérte.

Dakos: az emberek biztonságérzetén még javítani kell
Dakos: az emberek biztonságérzetén még javítani kell

A rendőrfőkapitány beszédében kitért arra, hogy Pécsett a vagyon elleni vétségek, a garázdaság, és a kábítószerrel való visszaélés a jellemző bűnesetek. Ezek közül pedig – folytatta Dakos – van olyan, ami ellen tudnak tenni, és van olyan is, ami ellen nem.

Felháborító filmet készítettek a zsaruk?

A baranyai rendőrök szerint „a pécsi nők védelmében tett intézkedések és programok is sikeresnek bizonyultak”, mert például önvédelmi bemutatókat tartottak, valamint a projekt keretén belül elkészítették a Selfie című prevenciós rövidfilmet is, amelyet minden pécsi középiskolában le fognak vetíteni.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=qrhb_KXWXXo” width=”650″]

A film nem éppen a legjobban sikerült – szerintünk, mivel a legfontosabb üzenete az, hogy a nők „tehetnek arról”, ami velük történt és ők azok, akik „tehetnek ellene”. A zsaruk spotján egyébként sokan – elsősorban nők és áldozatok – háborodtak fel. Későbbi cikkünkben részletesen foglalkozunk majd ezzel.

Az egyik rövid spot:

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=Ez28af4wWVY” width=”650″]

Ennek egy másik változata:

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=EfJKOvogLAI” width=”650″]

És egy harmadik itt érhető el.

UPDATE: hétfő

A rendőrség érdeklődésünkre közölte: a komoly közfelháborodás ellenére nem vonják vissza a filmeket, azok szerintük szakmailag rendben vannak.

[poll id=”177″]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő