24 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldOperatív törzs: változtak a beutazási szabályok Ausztriában

Operatív törzs: változtak a beutazási szabályok Ausztriában

Két fontos bejelentés történt az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Mutatjuk.

199 ezer Pfizer-vakcinára lehet időpontot foglalni

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője a napi oltási adatok ismertetése után közölte, a kedden érkezett 199 ezer Pfizer-vakcinára is időpontot hirdettek (első körös oltásra), jelentkezhetnek, akik regisztráltak.

Mint mondta, nem küldenek sms-t a lehetőségről, csak fel kell menni az eeszt.gov.hu oldalra, és kiválasztani az időpontot, helyszínt. Regisztráció nélkül azonban ne keresse senki az oltópontokat, nem fogják beoltani.

Folyamatosan érkeznek majd a Pfizer-szállítmányok, nem lesz külön oltási akció, így a 16–18 éves fiatalok is bármikor jelentkezhetnek a felnőttekkel együtt.

György István elmondta, lehet foglalni idpőpontot a kínai Sinopharmra – a magyar vakcina is hasonló lesz. AstraZeneca, Szputnyik korlátozottan érhető el, utóbbiból csak pár ezer maradt, nem érkezik több. A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal oltanak.

Változtak az Ausztriába történő beutazási szabályok

Az osztrák fél új kockázati besorolást készített: az alacsony fertőzöttségűek (Magyarország ide tartozik) mellett egy másik csoportba sorolják a magasabb kockázatú országokat, továbbá megkülönböztetik „a vírusvariáns államokat” – közölte Kiss Róbert alezredes.

Az a magyar állampolgár

  • aki rendelkezik 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredménnyel,
  • vagy 48 órán belüli negatív antigénteszt-eredménnyel,
  • vagy igazoltan átesett a betegségen,
  • vagy rendelkezik két védőoltással, karanténkötelezettség nélkül léphet be az országba.

Annak sem kell karanténba vonulnia, aki a védőoltásnak csak az egyik dózisát kapta meg, de azt a belépésnél legalább 22 nappal korábban. Ezek nélkül is be lehet utazni a magyaroknak Ausztriába, de ahhoz, hogy az illető ne kerüljön karanténba, 24 órán belül PCR-tesztet kell csináltatnia.

(Arról, hogy Ausztriában milyen vakcinákat fogadnak el, itt írtunk korábban.)

Mint mondta Kiss Róbert, a beutazáshoz továbbra is regisztrálni kell a tervezett időpont előtt 72 órával. Hozzátette, az ellenőrzések miatt a határátkelőknél várakozással kell számolni.

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő