Hirdetés

A magyar fiatalok 90 százaléka elveszti a szüzességét még középiskolában, évente majdnem tízezer tinilány esik teherbe, és nagyjából a fele abortusszal végződik. Egy magyar kezdeményezés azért küzd, hogy ez ne történjen meg, és ezért saját gyártású óvszer-automatákat telepítenének középiskolákba. Az intézmények viszont elzárkóznak az ötlettől, sokan úgy vélik, hogy középiskolákba nem való ilyen gép.

Egy középiskolásnak milyen érzés először óvszert vásárolni? Kivel beszéli meg? Ki és hogyan világosította fel? Valószínűleg senkinek nem fáklyásmenet, az eleve kínos helyzeten pedig az sem segített, hogy rettegtünk a boltban sorban állva, nehogy összefussunk a szomszéd nénivel az óvszervásárlás kellős közepén.

Együtt van az eszköz és a tudás

A kellemetlen élmények, végső soron a nem kívánt tiniterhességek és abortuszok ellen harcol Langmár Bettina. Bettinában először a LoveInfo prevenciós alkalmazás ötlete fogalmazódott meg, azonban hamar rájött, hogy félsiker csak a felvilágosítás, ha nem áll rendelkezésre a biztonságos védekezéshez szükséges eszköz. Így született meg az óvszer-automata program ötlete, mely elsősorban középiskolákba hivatott eljuttatni a jó minőségű, könnyen hozzáférhető óvszereket viszonylag olcsón, mindössze kétszáz forintos darabáron.

A projekt azonban nem aratott osztatlan sikert, négy év alatt eddig ötvenkettő automatát sikerült felszerelni Magyarországon leginkább kórházakba, főiskolákba vagy buszmegállókba, de csak két középiskolába – leggyakrabban ugyanis elutasítják azzal az indokkal, hogy ilyen gép nem való az iskolákba.

– Az óvszer-automata nem olyan, mint a kávéautomata, hiszen a termékét nem helyben fogyasztják! Mégis azt hiszik az intézményvezetők, hogy az óvszer-automatával együtt a szexet is „behozom az iskolába”. Azt tudomásul sem akarják venni, hogy a szex már ott van – mondja Langmár Bettina.

Az iskolák sokszor attól tartanak, hogy a gyerekek vízibombázni fognak az óvszerekkel. Szerintem nem rossz dolog, hogy legalább a kezükbe veszik az óvszert, mielőtt élesben használják azt.

Dr. Goldmann-né Fehér Hajnalka pécsi gyermekpszichológus szerint nem szabad homokba dugni a felnőtteknek a fejüket.

– Egy középiskolás fiatal esetében már számolni kell a lehetőséggel. A szexuális élet elkezdése nem a suliban található automatától fog függni, hanem sokkal inkább a fiatal szexuális érettségétől, személyiségétől és az otthonról hozott értékektől – mondja a szakember.

Felvilágosítást és naprakész segítséget nyújt, ha baj van

Az óvszer-automata ráadásul az ingyenesen letölthető, prevenciós mobilalkalmazást is hirdeti. Az alkalmazás hat magyar szakember, többek között egészségfejlesztő, szexológus tanácsadó, nőgyógyász és ügyvéd szellemi terméke, használata a felelős szexuális magatartásra, pozitív családtervezésre nevel, valamint a nem kívánt terhességgel és a nemi betegségekkel kapcsolatban is felvilágosítást nyújt.

– Az intim higiéniától az első szexig próbáltunk minden hasznos információt belefoglalni, de arra is készültünk, ha valakivel baj történik: az applikáció tartalmazza Magyarország összes családvédelmi szolgálatának, babamentő inkubátorának, bőr- és nemi beteg gondozójának és szakrendelésnek az elérhetőségét – mondja Langmár Bettina. Hozzátette, hogy az elmúlt években kapott hideget-meleget, a legtöbb szülő és pedagógus attól „fél”, hogy az óvszer-automatától kezdenek el szexelni a diákok, a gyerekeik, holott az automata csak a felelős szexuális magatartásra nevel.

– A diákok így is, úgy is szexuális életet élnek, ezt mutatják a statisztikák is. Jobb lenne ezt tudomásul vennünk, és terelni őket a felelős szexuális élet felé, mivel a legtöbb nem kívánt terhesség a megfelelő védelem hiányából származik – zárja a vállalkozó.

[poll id=”214″]

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét