14 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálPáva: a legolcsóbb városok közé kerülne Pécs

Páva: a legolcsóbb városok közé kerülne Pécs

A városi cégek gazdálkodásáról, hatékonyságáról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Páva Zsolt polgármester azt mondta, folytatják a társaságok átszervezését, hogy Pécs még inkább versenyképes legyen a többi nagyvároshoz képest a közszolgáltatások terén.

A városvezető emlékeztetett arra, hogy az utóbbi öt esztendőben három elvárást fogalmaztak meg a pécsi közszolgáltatókkal szemben: tartsák kordában az árakat, tegyék hatékonyabbá működésüket többek között az adósságuk csökkentésével, valamint hajtsanak végre fejlesztéseket. Elmondta: a társaságok eleget tettek a városvezetés igényeinek.

Kiemelte: a Tettye Forrásház Zrt. volt az első cég, amely csökkentette a rezsidíjakat, miközben egy szennyvíziszapból elektromos energiát előállítani képes üzemet épített másfél milliárd forintból. A Tüke Busz átszállások nélkül tette elérhetővé az egymástól távol eső városrészeket, miközben lecserélte a pécsi buszok jelentős részét. A Pétáv Kft. a rezsicsökkentések ellenére is talpon maradt, s a hőközpontok fejlesztésébe kezdett, a Biokom Nkft. pedig elindította a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési programját, míg a Pécs Holding Zrt. jelentősen csökkentette adósságállományát.

Páva Zsolt11122

Utóbbi kapcsán Páva megjegyezte: a négy évvel ezelőtti 9 milliárdról 4,5 milliárd forintra csökkent a városi tulajdonú közszolgáltatók hitelállománya.

A polgármester kitért arra, hogy a lakossági elégedettség-mérések, amelyeket minden évben elkészítenek, azt mutatják, hogy javul a pécsi szolgáltatók megítélése, a pécsiek elégedettebbek az elvégezett munkával és a szolgáltatások minőségével.

Páva szerint azzal, hogy visszaszerezték a közszolgáltatásokat, és átszervezték a cégeket, sokkal olcsóbban és hatékonyabban működnek a város cégei, mint évekkel ezelőtt. A polgármester szerint ha valaki tanulmányozza az egyes közszolgáltató cégek díjait, akkor láthatja, hogy az elmúlt években Pécs sikerrel tudta megállítani az addigi automatikus ár- és díjemeléseket.

– Pécs a három legdrágább közszolgáltatást nyújtó város között volt, ma a középmezőny alján van. Még nem értünk a munka végére. Az a célom, hogy Pécs a legolcsóbban élhető 5 magyar nagyváros közé kerüljön – jelentette ki Páva.

Ezért a következő évek legfontosabb feladata a városvezető szerint, hogy folytassák a cégek átszervezését, miközben a szolgáltatások színvonala továbbra se csökkenjen.

A polgármester közölte, a cégek további átszervezése már folyik, várhatóan az év végére egy teljesen megújult struktúrában és szervezettel működnek majd a városi társaságok.

Kérdésünkre Páva azt mondta: idén folytatódik, s várhatóan 2016-ban befejeződik a buszcsereprogram, azaz addig lecserélik az összes régi Ikarust és Mercedest.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő