14 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálRejtélyes gázszivárgás a Mártírok útján

Rejtélyes gázszivárgás a Mártírok útján

Katasztrófavédők, a vízszolgáltató és az Eon közösen próbálják megfejteni már egy hete, hogy honnan származik az az ismeretlen eredetű gáz, amelyet a szennyvízhálózatban mutattak ki. Egyelőre kitelepíteni nem kellett senkit, de folyamatos a készültség a környéken.

A vizsgálatok január 15-től tartanak, mert a gázszolgáltató jelzésére gázszivárgáshoz riasztották a katasztrófavédelem mobil laborját és tűzoltókat. A jelzés szerint a gázszolgáltató mérései folyamatosan emelkedő gázkoncentrációt mutattak – tájékoztatta lapunkat Kasza Anett, a megyei katasztrófavédők szóvivője.

A szakemberek jelenleg is a gázkoncentráció folyamatos mérése mellett végzik a munkát. A környező épületekben, illetve azok pincéiben végeztek méréseket, amelyek során egyetlen esetben sem mutatták ki a műszerek a gáz jelenlétét.

Emellett a földgáz és a szennyvízvezetékek környezetében is folyamatos méréseket végeztek, végeznek. Azokon a pontokon, ahol a gázkoncentráció magasabb volt, a földgázvezeték sértetlen volt. A vizsgálatok során az derült ki, hogy a hálózaton nincs szivárgás.

Ezt követően kedden egy újabb nyomáspróbát hajtottak végre az egész vezetékrendszere, de ez ismételten megerősítette a korábbi vizsgálati eredményeket: a teljes érintett vezetékszakasz sértetlen, nincs rajta szivárgás.

Mivel a gázt a szennyvízhálózatban fedezték fel, a Tettye Forrásház Zrt. szakemberei a tisztítóaknák fedlapjait leemelve január 15-től folyamatosan átszellőztetik a csatornát, kombinált magasnyomású csatornamosóval tisztítják, öblítik az – elmúlt években rendszeresen karbantartott – érintett vezetékszakaszokat.

Csütörtöktől már a fővárosból érkezett, speciális technológiájú járművet is bevetve összesen 520 méternyi csatornát mosnak át annak érdekében, hogy az ismeretlen eredetű gáz forrását megtalálják.

Kasza Anett leszögezte: a jelenségre a megyében eddig nem volt példa, a pécsi szennyvízhálózaton sem tapasztaltak hasonlót a szakemberek. A vizsgálatok a héten tovább folytatódnak, hogy feltárják a gáz eredetét.

Az érintett útszakaszon a forgalomkorlátozás továbbra is szükséges a munkálatok idejére, amelynek oka, hogy a levegő számára átjárható csatornarendszerben a jelenleg ismeretlen forrásból származó gázt kontrollált, rendkívül alacsony szinten tudják tartani.

Lakosságvédelmi intézkedésre továbbra sincs szükség, a gázkoncentráció mérése folyamatos.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő