23 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletPáva volt kampányfőnökét felmentette, a többi öt vádlottat bűnösnek találta a bíróság...

Páva volt kampányfőnökét felmentette, a többi öt vádlottat bűnösnek találta a bíróság első fokon

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra tulajdonosa, Bachar Najari és a cég igazgatója, Treitz Ferenc nyújtott be pótmagánvádat a Zsolnay öt korábbi dolgozója, valamint Páva Zsolt fideszes expolgármester korábbi kampányfőnöke, Kapitány Gergely ellen egy 2017-ben megjelent videó miatt. A rágalmazási ügyben ma – másodszor is – elsőfokú ítélet született.

Még 2017-ben jelent meg a világhálón egy videó, amelyben öt, korábban a Zsolnay-gyárban dolgozó alkalmazott fogalmazott meg vádakat Bachar Najarival és Treitz Ferenccel szemben, egyebek mellett arra utalva, hogy a cég két vezetője lopott.

Az ügyben első körben csak a videóban nyilatkozó korábbi dolgozók voltak a vádlottak, azonban menet közben kiderült, hogy magát a mozgóképes anyagot Kapitány Gergely készítette. Ez azért igen érdekes, mert 2017-ben, az azóta jobb létre szenderült OK Pécs nevű híroldalon Kapitány úgy hozta le az erről az ügyről szóló cikket, hogy a videót csak találta az interneten.

Najarival szemben egyébként korábban már veszített egy pert jogerősen Kapitány, aki még az OK Pécsen egy cikkben azt állította Najariról, hogy befolyásolta az ingatlanszakértőt és hamis szakvélemény kiadására próbálta rábírni a Zsolnay-apport során. Akkor rágalmazás miatt előbb 500 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki Kapitányra, majd jogerősen egy év próbára bocsátották, erről korábban a PécsMa is beszámolt már.

Ezt követően a pótmagánvádlók Kapitány ellen is benyújtották keresetüket, őt is nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazással megvádolva. Az ügyben korábban már született egyszer elsőfokú ítélet, akkor mind a hat vádlottat bűnösnek találta a bíróság, azonban a másodfokon eljáró bíró, eljárási hibára hivatkozva új eljárást rendelt el.

A Pécsi Járásbíróságon első fokon így ma hirdetettek ítéletet – immáron tehát másodszor. Az elsőtől ötödrendű vádlottig mindenkit bűnösnek mondott ki a bíróság, őket megrovásban részesítette, illetve a perköltség megfizetésére kötelezte.

A hatodrendű vádlottat, Kapitány Gergelyt felmentette az ellene felhozott vád alól. Az ítélet indoklásában az szerepelt, hogy az ominózus videót nem ő hozta nyilvánosságra, arról csak beszámolt az OK Pécs felületén, meghivatkozva az eredeti videót. A bírónő azt is elmondta, hogy egy újságcikk, egy beszámoló még ha szenzációhajhász is, nem feltétlenül valósít meg bűncselekményt.

Az ítélet még nem jogerős, ugyanis az ellen bármelyik fél fellebbezést nyújthat be. A pótmagánvádló jogi képviselője három nap gondolkodási időt kért annak eldöntésére, hogy élni kíván-e a fellebbezés lehetőségével, akárcsak az első-, másod-, harmad-, negyed- és ötödrendű vádlott védője.

Kapitány Gergely és jogi képviselője tudomásul vette az ítéletet.

Frissítés: Lapunkat megkereste Kapitány Gergely, aki cikkünk kapcsán az alábbiakat kívánta elmondani.

Az OK!PÉCS korábbi cikkében Szabó Iván, a pécsi önkormányzat jogi képviselője vádolta meg Bachar Najarit azzal, hogy befolyásolta az ingatlanszakértőt és hamis szakvélemény kiadására próbálta rábírni a Zsolnay-apport során. Ezt az ügyvéd a vonatkozó tárgyalásán elismerte, és elismerte azt is, hogy tőle származott a cikkben szereplő információ. Mivel azonban a kijelentését bizonyítani nem tudta Szabó, és hiteles információforrásnak nem fogadta el a bíróság a személyét – amely általában „mentő körülmény” szokott lenni a sajtó esetében, hiszen nem nyomozók, hanem újságírók írják a cikkeket – az OK!PÉCS főszerkesztőjét a lehető legenyhébb ítélettel (próbára bocsátással) sújtotta a bíróság, amiért – nem szándékosan – valótlanságot híresztelt – nyilatkozta Kapitány most a PécsMának.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő