A napokban botlottunk egy autóba a belvárosban, amely jó egy hónapja parkolhat már úgy, hogy parkolójegyet a tulajdonosa nem váltott ki. Legalábbis a szélvédőjén található számos büntetőcédula erről árulkodott. Utánajártunk, hogy a Biokom a hasonló esetekben mit tud tenni – van-e egyáltalán értelme a huszadik „mikuláscsomagot” is az ablaktörlő mögé csúsztatni.

Nem mindennapi látvány fogadott minket a Tímár utca és a Munkácsy Mihály utca sarkán, amikor a napokban arra sétáltunk. Egy láthatóan nem pár órája ott álló autó szélvédőjét ugyanis kis túlzással eltakarta már az oda helyezett temérdek parkolási büntetőcédula. Kicsit közelebbről megvizsgálva legalább húsz darab kis kék zacskót, és a bennük lévő büntetést számoltunk össze. Hogy a tulajdonos ottfelejtette-e a kocsit, vagy használja azt, csak nem vesz tudomást a bírságokról, nem tudjuk. Persze az is előfordulhat, hogy a kis kék tasakokban lévő pótjegyek mindegyikét már be is fizette, egyszerűen csak passzióból gyűjti azokat, mintegy trófeaként – ebben az esetben azért valószínűleg esős időben kétszer is meggondolja, hogy bekapcsolja-e az ablaktörlőt.

Természetesen ez utóbbi lehetőség valószínűsége igen csekély, éppen ezért megkerestük a Biokom NKft.-t, hogy arról érdeklődjünk, mit tudnak tenni a társaság parkolóőrei a hasonlóan renitens, jegy nélkül parkoló gépjármű-tulajdonosokkal. Mivel a képünkön is szereplő, parkolási bírságot tekintve lassan világrekordra hajtó autó az 1-es zónában áll, bizony a bírság mértéke sem kicsi. Munkanapokon 5600 forint, szombatonként pedig 3600. Ha 15 napon belül nem fizeti be a bírságot a tulajdonos, akkor pedig automatikusan 16.400 forintra emelkedik a „tarifa”. Húsz cédulával kalkulálva, beleszámítva az utóbbi szűk egy hónapban lévő szombatokat, és azt is, hogy néhány bírság 15 napos határideje már letelt, a Tímár utcai szabályszegő bizony már

közel 150 ezer forintnyi büntetésnél jár.

A kérdés persze az: ha 20 cédulára nem reagált, mi értelme kitenni a következőt? Egyáltalán, ilyen esetben a Biokom, vagy a közterület-felügyelet nem rendelkezhet a gépjármű elszállíttatásáról?

– A vonatkozó törvényi előírások értelmében a díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélküli parkolásért ugyanazon a területen egy naptári napon belül csak egyszer szabható ki pótdíj – válaszolta megkeresésünkre a Biokom. – A kihelyezett pótdíjak száma nincs maximalizálva, azaz ameddig az autós díjköteles közterületen parkolójegy nélkül várakozik, minden nap pótdíjazásra kerül.

A Biokom azt is hozzátette, hogy a gépjármű üzembentartója a meg nem fizetett pótdíjakról havonta fizetési felszólítást kap, így ha máshogy esetleg nem, ilyen módon mindenképpen értesül a tartozásáról.

És bizony kivárásra nem nagyon érdemes játszania senkinek, ugyanis egy idő után végrehajtási eljárás is indul az ilyen esetekben, ilyenkor pedig ingó és ingatlan vagyonból, vagy akár a munkabérből automatikusan levonva is beszedik a büntetés összegét.

A városi cég szerkesztőségünknek azt is elmondta, hogy munkatársaiknak arra nincsen lehetősége, hogy megvizsgálják, egy-egy gépjármű-tulajdonos miért ott „tárolja” autóját, ahol. Azonban ha a kocsi állapota ezt indokolja, egyeztetnek a Pécsi Közterület-felügyelettel. Ha pedig adott esetben az érintett autó műszaki érvényessége lejárt, az esetleges elszállíttatásról már a hatóságok gondosoknak.

Hirdetés