20 fős pécsi fórum: hova tűntek a Momentum szimpatizánsai?

Egy korábbi fórumon a vesekövét emlegető Körömi Attila, volt fideszes, volt jobbikos képviselő, a Momentum Mozgalom egyik pécsi képviselőjelöltje ezúttal is elsősorban magáról beszélt legújabb pártja pécsi rendezvényén. Ugyanakkor úgy tűnt, hogy a másik képviselőjelölt, Nemes Balázs sokkal komolyabban vette maroknyi hallgatóságát: szó volt Pécsről, a Momentum helyéről, és politikai céljairól is. 

Körömi nem szerelmes

hirdetés

A fórumon a Fideszt és a Jobbikot megjárt ex-civil ex-politikus politikus sokszor mondta ki azt a szót, hogy “én”. Többször is arról beszélt, hogy ő mit tapasztalt – például – a Parlamentben, amikor 120 forint volt a bundáskenyér a büfében és ott beszélte meg a Fidesz és az MSZP az alkukat. Majd kitért arra, miért választotta a Momentumot, és hogy miért lett újra politikus.

– Nekem imponált, hogy nem az elefántcsonttoronyba akarnak visszahúzódni – mondta, majd hozzátette, hogy ő felajánlotta a pártnak a Parlamentben megtapasztalt “érzéseket, látásmódot”, amire vevők voltak.

– Éreztem, hogy szétfeszít a tenni akarás, szakiskolás tanárként látom, hogy milyen ország épül körülöttünk az Európai Unió pénzéből – mondta el érzéseit Körömi Attila. – Azért vagyok itt, mert képviselőjelöltként tudom a legjobban segíteni a Momentumot, ez a dolgom. De nem vagyok szerelmes a pártba, mert a párt csak eszköz.

Megtudhattuk azt is, hogy számára az is nagyon fontos, hogy a Momentumnak komoly szakpolitikai programja van. Valamint azt is elmondta, hogy ő is fél, majd azt is, hogy miután jelölt lett, már leesett róla ez a félelem – vagyis nem fél.

Nemes Balázs a mintákról

A fiatalember beszélt arról, hogy amikor az Olimpiaellenes kampányt elindították, akkor ők is meglepődtek, hogy mennyien írták alá az aláírásgyűjtő ívet, de már voltak előzményei, mert 2015 óta készültek arra, hogy párttá alakulnak.

– Ahogy gyűltek az aláírások, úgy változtatták meg a pártok a véleményüket, holott korábban minden, a fővárosi önkormányzatban helyet foglaló szervezet támogatta – mondta. Hozzátette: a kormány más országoktól is átvehetne sikeres modelleket, így például tanulhatna a finn oktatási rendszertől is, vagy az észtek digitális államigazgatástól.

Szerinte ma ugyanannyi adó folyik keresztül a költségvetésen, mint Norvégiában vagy Svédországban, de ehhez képest nálunk nincsenek meg az ennek megfelelő, jó színvonalú szolgáltatások.

Siralmas a létszám

Miután a bevezető után nem nagyon záporoztak a kérdések a maroknyi hallgatóság soraiból, egy idősebb hölgy törte meg a csendet.

– Siralmas ez így – mutatott körbe a teremben, hiszen a fórumon mindössze húszan vettek részt, de külsős érdeklődőből – azaz nem párttagból, vagy nem aktivistából – mindössze tízen lehettek a Nevelési Központ egyik kistermében.

– Többet kellene pultozni, megfogni az embereket – tette hozzá.

Főként annak tükrében drasztikus a létszámcsökkenés, hogy tavasszal a Momentum pécsi rendezvényén dugig megtelt a Vasutas Művelődési Ház.

Centrista a Momentum

Azért később néhány kérdés is felmerült, így például a Momentum helyéről és szövetségi politikájáról is érdeklődtek.

Nemes Balázs azt mondta, hogy “pártja centrista, van benne jobb-, baloldal, zöld, városi és vidéki is, mert nincsen liberális parlagfű és konzervatív lerohadt játszótér”.

– A Momentum nem akar bezárkózni úgy, mint a szélsőbal és a szélsőjobb, de nem akar minden kaput tágra nyitni, csak nyitott szemmel akar járni a világban. A fő iránymutatásunk a hazaszeretet, a szolidaritás és teljesítményelvűség, a párt egyedül indul a választáson – mondta.

A pécsi helyzet kapcsán a korábbi ellenzéki szólamokat pengette meg, miszerint Pécsnek nem Páva Zsolt a polgármestere, nem ő vezeti a várost, és hiába kért közérdekű adatigénylést, hogy mennyi a város és cégeinek hiánya, erre eddig nem kapott választ.

Kifogásolta azt, hogy a Király utcában – egy korábban üresen álló épületből – négycsillagos hotelt hoznak létre, mert egy baloldali blog szerint az a miniszterelnök érdekeltségébe kerülhet. Szavaiból az derült ki, hogy haldoklik a városi gazdaság, fogy a népesség és nincsenek munkahelyek sem. Pécs a tudástőkére, az épített örökségre és az egyetemre mint szolgáltatóközpontra építhetne, de jelenleg egyikre sem támaszkodnak.

Hirdetés