Tüntetők várták a Momentumot Pécsen

Nem engedné beözönleni az Unióba a migránsokat, de atomerőművet is építene a Momentum Mozgalom. A szervezet országjárásának állomásán, a pécsi fórum előtt is volt tüntetés. Az egyik momentumos a neki nem tetsző kérdezőt kinevette, más hozzászóló szerint pedig “van igény akasztásra is”.

Ezúttal is tüntetők fogadták az olimpia-ellenes mozgalomból kinövő párt, a Momentum Mozgalom vezetőit, ezúttal Pécsen a Vasutas Művelődési Házban tartottak lakossági fórumot. A demonstrálók “Üdvözöljük az SZDSZ ifjúsági tagozat piknikjén” és “Ez a nap is el van b…va, jönnek a vidékiek” feliratú transzparensekkel várták a momentumosakat, amivel utaltak Mécs János alelnök korábban megjelent írására.

A művház nagyterme megtelt, nagyjából 150-200 érdeklődő vett részt az eseményen, amelyen ott volt Berkecz Balázs, annak az Együttnek az elnökségi tagja, amelyet éppen néhány napja kosarazott ki a Momentum, és Kocsi László, volt MSZP-s országgyűlési képviselő és az LMP korábbi pécsi sajtószóvivője is.

A momentumosok szerint szövetségeseket keresnek, hogy befejezzék a rendszerváltást. Azt látják, hogy a rokonok világában maradtunk, ahol a barát, a rokon jut előre, nem pedig a teljesítmény számít, ami különösen fontos lenne ott, ahol döntenek a sorsunkról. Szerintük 20 év alatt vissza lehet jutni Európa élvonalába és ez a célja a pártnak.

Nyugdíjrendszer

A bevezető után kérdések következtek, rögtön elsőként arról, hogy egyedül indulnak-e a 2018-as választásokon, amire határozott igennel feleltek a pártvezetők. Egy másik kérdés arról szólt, hogy egyes elemzések szerint 2035-re deficites lesz a nyugdíjrendszer, milyen megoldást tudnak erre? A momentumosok szerint az állami költségvetésből lehet kipótolni ezt az összeget, méghozzá a korrupció visszaszorításával, valamint az államigazgatásra fordított összeg csökkentésével, valamint a stadionépítések helyett erre kellene áldozni.

momentum04
Mécs János szavait idézték a tüntetők

 Migránsok, Paks

A migrációval és a paksi bővítéssel kapcsolatban a párt vezetőinek véleményét akarták hallani a kérdezők. Soproni Tamás szerint tisztázni kell, hogy nem migránsokról, hanem menedékkérőkről van szó. Bár minden ország megvédheti a saját határait, de ilyen áradatkor az Európai Unió feladata, hogy megvédje saját határait – akár közös hadsereg révén -, nem pedig a “nemzetállamok impotens kormányainak”. Ugyanakkor azt is közölte, hogy az adott államnak, így Magyarországnak is joga van ahhoz, hogy az ide érkezőket felügyelet alatt tartsa addig, amíg be nem bizonyosodik róluk: valóban menekültek.  A válság kezelésére egyébiránt Szíria környékén hoznának létre menekülttáborokat, “helyben tartva problémát, ott segíteni”.

momentum02
Toborozni jöttek a momentumosok

A paksi bővítés kapcsán ugyan arról beszéltek a momentumosok, hogy a megújuló energiákra kellene koncentrálni, ám Soproni szerint szükség van atomerőműre középtávon, mert e nélkül nem megfelelő hazánk energiaellátása, ugyanakkor nem oroszoknak kellene felépíteniük, mert már így is túl nagy a befolyásuk a politikai elitre, ami ijesztő.

Lámpavasra akasztás – lenne igény

A fórum egyik résztvevője felvetette azt is, hogy ha a Momentum kormányra kerül, akkor “lenne-e valami, mondjuk, nem lámpavasra akasztás – bár erre is lenne igény -, de elszámoltatás? Az elvtársakat panelba küldeni havi bruttó 100 ezer forintos jövedelemmel?” Erre azt reagálták, hogy eddig azért nem volt elszámoltatás, mert nem volt érdekelt ebben a politikai elit, de nem kell senkit felakasztani, hanem az ügyészségnek kell eljárnia.

Kinevette…

momentum01

Kellemetlen közjáték volt a fórumon az, amikor az egyik kérdezőt egyszerűen kinevette a momentumos Nemes Balázs, sőt még el is fordult tőle, miközben hozzá beszélt. Holott a kérdező még örömét is kifejezte, hogy Pécsen járnak a momentumosok, de a véleménye nem teljesen egyezett a vezetőkkel. A fiatalember meg is jegyezte: “lehet rajta nevetni, de neki ez a véleménye”.

Viccpárt

A Kétfarkú Kutya pártról szólva Orosz Anna elnökségi tag azt mondta, hogy “viccet csinálnak mindenből, de ha komolyan elkezdenének politizálni, le is esne a népszerűségük”.

momentum03
Az Együtt politikusa, Berkecz Balázs is jelen volt

Toborozni jöttek

A momentumosok alapszervezet alapítására buzdították a megjelenteket, amihez egyébként nem kell sok ember, mindössze három fő. Ehhez úgynevezett “cselekvés köreit” hozták létre a fórum résztvevőiből, hogy az érdeklődőkkel külön kisebb csoportokban is elbeszélgessenek. Az így elmondottak alapján állítják össze azt, hogy “mi a helyzet Magyarországon”. Egyébként úgy vélik, hogy ha valakiről elterjed, hogy “Mr. 20 százalék, akkor ott valami van”.

hirdetés

Hirdetés

1 hozzászólás

 1. Ott voltam, és tényleg baromi sokan voltunk. Kisebb csoportokra osztottak minket, úgy lehetett beszélgetni. Voltak előre felírt témák, de hozzá lehetett szólni az elején bármiről.
  A mi csoportunkban megkérdeztem, és aztán mások is forszírozták a kérdést: “Oké, nyerni akartok a választáson, de ebben az antidemokratikus, aránytalan választási rendszerben hogyan?”
  A csoportmoderátor Momentum-vezető válasza: “Ha a Fidesz pozíciója meginog, viszonylag kis fölénnyel elsöprő győzelmet lehet aratni, pont az aránytalan választási rendszer miatt.”
  Újabb kérdés: “Jó, de az ellenzék demokratikus fele sokszínű és jó is, hogy az. Nem kell mindenkinek vagy LMP-snek, vagy Momentumosnak, vagy MoMá-snak, vagy urambocsá’ (hát van, akinek olyan az ízlése) valamelyik 2010 előtt uralkodó párt egyikének a hívének lennie. Sokfélék vagyunk és így van ez jól. De akkor hogy akarjátok Ti egyedül legyőzni ebben a 2011-ben ránk erőszakolt választási rendszerben a Fideszt?”
  Válasz: “Akkor most már beszéljünk a helyi oktatási problémákról!”
  Kérdés: “De hogyan akarjátok a közoktatást megváltoztatni, ha nincs válaszotok arra, sőt nem is akarjátok azt a kérdést megvitatni, hogy miképpen lehet leváltani a jelenlegi kormányt és egyúttal megdönteni a NER-t?”
  Válasz: “Akkor most már tényleg beszéljünk a helyi oktatási problémákról!”
  Aki ott volt, mondja, ha szerinte netán félreértettem valamit! És akkor azt még meg sem kérdeztük: “És ha nem adtok erre választ, akkor netán Ti is csak be akartok ülni egy velejéig antidemokratikus választáson némi pozíciót nyerve a többiek mellé örökös díszellenzékinek az Orbán-rendszer törvényességét igazolni?”
  Szóval van még tennivalója ennek az új pártnak is azért, hogy igazolhassa a hitelességét és a demokrácia iránti elkötelezettségét! Szerintem.

Comments are closed.