Ilyen is van, szocialisták dicsérték Pécset, persze nem úgy

Körömi Attila, volt fideszes képviselő egészen komoly mélységig engedett bepillantást a saját intimszférájába, miután a pécsi vízszolgáltatás kapcsán egy pécsi baloldali fórumon, megjegyezte: számára azért fontos, hogy milyen a pécsi víz, mert veseköve van. Ott volt még Tóth Bertalan, a mostanában inkább Pesten tartózkodó MSZP-s frakcióvezető, és megjelent a komlói Szakács László, a liberális Ágoston Andrea mellett. Szakács szerint Pécs komfortos város, persze azért ott van a de. 

hirdetés

Az egykori tévéműsor, a Gyerekszáj címére hajazó Szabadszájra elkeresztelt fórumot a kormányváltás jegyében tartották meg a baloldali résztvevőkkel a Corso Hotelben, amelyen volt és regnáló politikusok fejtették ki véleményüket a pécsi helyzetről nagyjából 40-50 hallgató előtt.

Belemennek a dolgokba!

A Liberálisok helyi vezetője, Ágoston Andrea bevezetőjében azt mondta, hogy “bele fognak abba menni”, hogy most tényleg “mindent a szocialisták rontottak el, az elmúlt nyolc évben, meg hogy is vannak ezek a dolgok”. Majd így folytatta: “Nem tudom, hogy tudja-e mindenki, hogy hol van? Mert mi szeretnénk, ha lenne a városban ellenzéki élet. A dolognak az lenne a lényege, hogyha nem félnénk összejönni, egymás mellé kicsit leülni”.

Kifestik a vásárcsarnokot

Szakács László, komlói MSZP-s képviselő ismét a pécsi ügyekről beszélt és elismételte a korábbi sajtótájékoztatókon elhangzottakat. Azért azt is hozzátette, hogy nem véletlenül jajveszékelnek annyira, és nem Orbán Viktor miatt, hanem mert nem fog kibírni a megye még négy évet.

Szakács a pécsi fejlesztésekről annyit tudott, hogy Pécsen jégpálya épül, és “ki fogják festeni, de lehet, hogy újat is csinálnak a vásárcsarnokból”, de ma már nem ez az igényük a pécsieknek. Szerinte a baj az, hogy üres a Déli Ipari Park, pedig “Pécs komfortos város”.

– Itt minden megtalálható, vagy nagyon rövid időn belül előteremthető: utak, vízhálózat, közműhálózat és minden bővíthető – hangsúlyozta.

– A befektetőknek ideális, van szakképzett munkaerő is, vagy képezhető, hiszen az oktatási rendszer rendelkezésre áll Pécsett – mondta. – Miért nem jönnek ide? Mert hiányzik a koncepció, hogy mit akar a városvezetés ezzel a várossal. Illetve hiányzik a bizalom is, mert a Pécsről szóló hírekben azt hallják, hogyan foglalták el a vízművet.

Szerinte, “le kell ülni, gondolkozni kell, de ez munkás dolog, nem olyan, hogy kiküldjük az embereket füvet nyírni”.

Kunszt Márta, DK-s képviselő arról szólt, hogy ő még nem látott semmilyen olyan javaslatot, ami a költségvetésnek a rendbetételét célozta volna, a pécsi cégek gazdálkodásába pedig nem látnak bele. A Biokom kapcsán azt mondta, hogy “nem csinálnak semmit, nincs semmilyen útkarbantartás”, de a pécsi sportközpontnak is sok pénz megy.

A vesekő 

Körömi Attila volt képviselő azt taglalta, hogy nemrég a Jobbikhoz közelálló milliárdos, Simicska Lajos lapjában írt egy cikket a pécsi pénzügyi helyzetről, és hogy mi vezetett odáig, hogy a nyilvánosság elé lépjen.

– Nem tartom jónak, ha egy polgármester igaztalan dolgot mond, ez sehova sem vezet – szögezte le szilárdan a Fideszből a Jobbikba is belépő, mostanában inkább balliberálisok között feltűnő, magát civilnek valló Körömi, aki különben is nagyon “mérges, mert nem lehet így várost vezetni”. Ezt követően rátért a pécsi cégek bizottsági beszámolójára és a pécsi vízre is.

– Nem tudom, milyen a pécsi víz összetétele, be kellene vizsgáltatni, fogalmam sincs. Nem azért, mert nem tudom, mi van benne – mondta kissé kuszán – de nekem van egy speciális egészségügyi gondom, vesekőképződés. Nekem nem mindegy, hogy a kemény pécsi vizet nyakalhatom, vagy teljesen át kell álljak valamilyen ásványvízre – mondta. – Nem azt mondom, hogy egészségtelen a pécsi víz, de ha beszámolnak a cégek, akkor ezt egy pécsi képviselő megkérdezheti. De ezeket a beszámolókat bizottság elé vitték, ez teljesen lesújtó.

A török kor 

Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető azt mondta, hogy a Fidesz szinte már a délszláv válságig is visszamutogat, a török hódoltságig keresi az okokat. Szerinte 2009-ben egyensúlyban volt a költségvetés, nem volt csőd szélén a város, és akkor valamivel több mint 30 milliárdos volt az adóssága, ami aztán felment 46 milliárdra. Ők, a szocialisták csak 19 milliárdot használtak fel a fejlesztésekre, a többi hitelkeret a város számláján volt, amit aztán a Fidesz az EKF-re és az MSZP-sek által előkészített útfejlesztésre fordított.

Hozzátette: a város hiánya korábban abból is fakadt, hogy akkor emelték a közalkalmazotti béreket, ami az önkormányzatot terhelte. 2010 óta ráadásul központosították az iskolákat, így ezt a terhet levették a városról, valamint a kormány kifizette a 46 milliárdos adósságot, és a vízmű – teljesen felesleges – visszavételéért hárommilliárdot fizetett. A pécsi költségvetésnek most azért van hiánya, mert elszálltak a pécsi politikusok, olyan feladatokat adtak a cégeknek, melyekre jóval többet kell költeni, de a lecsökkent lakosságszám miatt is kevesebb pénzt kap a város az államtól. A pécsi önkormányzat áldozata annak a háborúnak, ami a Fidesz-gazdaság holdudvarában zajlik – fogalmazott.