Döntöttek a kormányzati támogatásról

Az év utolsó közgyűlési ülésén is fontos kérdésekről határozott Pécs közgyűlése: elfogadták a Soros-kampányközpont elleni nyilatkozatot, döntöttek a 9,5 milliárdos kormányzati támogatásról, és arról is, hogy lemond a város a tervezett tüskésréti hadipark létrehozásáról.

Karácsonyfa is állt a közgyűlési ülésteremben csütörtökön, az év utolsó ülését tartotta idén a testület. A képviselők elfogadták azt a nyilatkozatot, amely révén Pécs kiáll a Soros-kampányközpont ellen. Döntöttek arról is, hogy a város lemond a Tüskésrétre tervezett haditechnikai park kialakításáról.

hirdetés

Támogatás a kormánytól

Megvitatta és elfogadta a közgyűlés azt az előterjesztést is, amely jóváhagyja, hogy idén 6,5, jövő év elején 3 milliárd forintos visszatérítendő kormányzati támogatás érkezhessen Pécsre. Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) közölte, meghatározó ügyről van szó, korábban is látszott, hogy az egyensúlytalansági helyzet áll fenn az önkormányzatnál már hosszú ideje. Hozzátette: tény, hogy 2010 előtt 3,5-4 milliárd forint volt a hiány évről évre, most pedig 2 milliárd évente, vagyis jelentősen csökkent.

Az MSZP banki hitelt venne fel inkább

Páva Zsolt kiemelte, a tervezett takarékossági intézkedések nem érintik jövőben sem a pécsi polgárokat, ahogy ez igaz volt a korábban megtett lépésekre is. Változás, hogy a város a jövőben nem kereskedelmi banknál, hanem az államkincstárnál vezeti a számláját, ez például önmagában 150 milliós megtakarítást jelent. A polgármester kiemelte, az állami támogatást vissza kell majd fizetni, de kamatmentesen. A polgármester közölte, ez az út egy reális kilábalási, elrugaszkodási lehetőséget jelent.

Gulyás Emil (MSZP) azt kérdezte, nem lett volna-e jobb inkább banki hitelre engedélyt kérni. Szerinte a későbbiekben a “formalitása” sem lesz meg annak, hogy az önkormányzat döntsön, szerinte lassan nem kell hatályban tartani Magyarországon az önkormányzatokról szóló törvényt. Kővári János (ÖPE) azt közölte, örül, hogy már nem az MSZP vezeti a várost, mert ha ilyen helyzetben banki hitelt akarnának felvenni, az még rosszabb helyzetet teremtene.

Vita után szavazás

Kővári János szerint a következő három évben bizonyítani kell, hogy a város meg tud állni a saját lábán. A képviselő azt is vázolta, megtakarítási lehetőségek lennének szerinte a versenysport, a fesztiválok szervezése és a városüzemeltetés egyes részein. Fogarasi Gábor (Jobbik) szerinte ez a mostani lépés nem mentőöv, hanem béklyó. Keresztes László Lóránt (LMP) szerint a kormány is hibás, mert a város nem kapja meg a megfelelő működési forrásokat, de meglátása szerint a városvezetés is felelős. Decsi István alpolgármester (Fidesz-KDNP) felhívta rá a figyelmet: egy támogatási szerződésről van szó, a támogató pedig (ahogy például az uniós forrásoknál) kíváncsi rá, hogyan hasznosulnak a forrásai, ez teljesen megszokott ebben a formában. Páva Zsolt polgármester arra is felhívta a figyelmet: azzal együtt, hogy az önkormányzatnak nehézségei vannak, jelentős fejlesztések is lezajlottak az elmúlt időszakban, a partneri viszony a kormánnyal pedig önmagában garancia arra, hogy megoldódjanak a problémák.

A közgyűlés végül az előterjesztést megszavazta.

Hirdetés