Lezárult az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlesztése: műszakilag elkészült a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának új elméleti tömbje, hamarosan beköltözhetnek az első intézetek – adta hírül a PTE ÁOK honlapján.

Amint arról mi is beszámoltunk, 2017 novemberében kezdődött a 15 ezer négyzetméteres új elméleti tömb kivitelezése. A mintegy 11 milliárdos, Modern Városok Program által finanszírozott beruházás magában foglalja a Janus Pannonius Klinikai Tömb (400 ágyas) és az új elméleti tömb közötti park felújítását is.

Íme a korábbi látványtervek:

Az új épület teljes mértékben alkalmazkodik korunk elvárásaihoz: modern infokommunikációs eszközökkel, műszerekkel támogatják az oktatást, korszerű technológiákkal folyik a felkészítés a gyakorlati képzésekre, fontos kutatások zajlanak, emellett új közösségi terek – sétány, nyitott park, okospadok – várják a hallgatókat.

Sillye Imre, a PTE főmérnöke a fejlesztéssel kapcsolatban azt közölte,

a PTE ÁOK új épülete műszakilag elkészült, a használatához szükséges engedélyekkel rendelkezik, jelen fázisban az oktatástechnikai igényeket kiszolgáló infrastruktúra telepítése és informatikai programozása zajlik.

Az új tömb szomszédságában kialakított északi parkot „nyitott egyetemként” már használhatják az ide látogatók, sőt egyre többen fedezik fel közösségi térként, ez igazolja Sillye Imre szerint az eredeti célkitűzést, hogy minél jobban szeretnék bekapcsolni a területet a város vérkeringésébe – írja a kar.

Mint az orvosképző honlapján olvasható, a használatbavételi engedély kiadását követően, a biztonságos vizsgáztatás miatt megnyitották az oktatási szint egyes termeit, így a hallgatók egy része már megismerhette az új épületet.

A járvány miatt viszont speciális szabályokra is szükség volt: kiszalagozott közlekedőfolyosóval, valamint központi hőkapuval oldották meg a beléptetést.

Júniustól pedig megindul az intézetek átköltöztetése, ezek a második és harmadik emeletre kerülnek. Elsőként az Orvosi Népegészségtani Intézet veheti birtokba az új házat, de a folytatásban három másik intézet, az Élettani Intézet, a Transzlációs Medicina Intézet, valamint a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet is elfoglalhatja a helyét – derül ki az ÁOK összefoglalójából.

Teljes rekonstrukció vár egyébként a PTE Általános Orvostudományi Karának (ÁOK) Szigeti úti kampuszára: az elkövetkező tíz évben a tervek szerint szinte minden épület új köntöst kap és teljesen újak is épülnek – minderről itt írtunk korábban.

Képek: Ujfalusi Zoltán/aok.pte.hu

Hirdetés