Három híres pécsi sírja újult meg

A Pécsi Köztemetőt üzemeltető Biokom NKft. munkatársai teljesen felújították  Opris Péter, Dischka Győző és Burghardt György sírhelyét, hogy emléküket továbbra is tisztességben őrizhessük.

A Rauch János Városi Sírkert Megújítási Program keretében újabb helyi védettségű sírokat újított meg a Biokom NKft. A napokban tisztították meg Opris Péter, Dischka Győző és Burghardt György emlékhelyét – olvasható a Pécsi Köztemető közösségi oldalán.

Néhány szó a hírességek munkásságáról, Pécshez fűződő viszonyukról:

Opris Péter 1848-ban született Brassóban. Az ő javaslatára épült Pécsett az egyik országos postai igazgatóság, melynek 1887-ben első igazgatója, majd főigazgatója lett. Jelentős szerepe volt a magyar postahálózat kiépítésében, szakmai tevékenységét hazai és nemzetközi kitüntetésekkel ismerték el. A pécsi Postapalota építtetője Pécsett hunyt el 1913-ban.

Dischka Győző, a nemzetközileg elismert tudós 1847-ben született Pécsen. Számtalan szakmai előadást tartott, szakcikkek sokaságát írta a textilipari vizsgálatok különböző témaköreiben. A Kossuth-díjas gépészmérnök a pécsi Állami Főreáliskola tanára, később az intézmény igazgatója is volt. Dischka Győző 1901-ben városunkban tért örök nyugovóra.

A Pécsi Köztemetőben számos szabadságharcos nyugszik, akik az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban küzdöttek. Köztük van Burghardt György, aki még 1849-ben vesztette életét az osztrákok elleni pécsi összecsapás során.

Emléküket most már ismét méltóképp ápolhatjuk a pécsi sírkertben.

Legutóbb a temető tervezőjének, Rauch Jánosnak a sírját újították fel, korábban pedig Pécs egykori polgármesterének, Aidinger Jánosnak a sírhelyét.

Hirdetés