Megint dupláztak a pécsiek: több mint 806 ezer kilométert tekertek a MoonBike bringásai

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) „MoonBike 2021” címmel május közepén másodízben indította el kerékpáros kihívását. A résztvevők a tavalyi rekordot megdöntve már az 59. napon teljesítették a kitűzött célt, a 384.400 kilométeres Föld-Hold közötti távolságot, majd a 2020-as lelkesedéshez hasonlóan „vissza is indultak”. Végül 100 nap alatt összesen 806.199 kilométert tekertek, tehát az eredetileg tervezett távot idén is megduplázták.

A közös mozgásra, egészséges életmódra buzdító, virtuális közösséget formáló, idén Orfűről induló projekt lényege biciklivel eljutni a Holdra 80 nap alatt, azaz bárhol a világon együtt megtenni összesen 384 400 kilométert. A PTE, mint Zöld Egyetem, kiemelt célja a programmal a környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítése volt.

A több, mint nyolcászezer kilométer megtétele 200,96 tonna szén-dioxid megtakarítást jelent ahhoz képest, hogy ha ezt a távot egy közepes benzines autóval tették volna meg.

A megtakarított üvegházhatású gáz mennyisége 2923 darab 50 éves fa által, egy vegetációs időszakban megkötendő szén-dioxid tömegével egyenlő.

Az idei kihívásban még több egyetemi polgár, a PTE vállalati és felsőoktatási partnerei, öregdiákok és diaszpórában élő honfitársak vettek részt, Indiától egészen Argentínáig. A MoonBike 2021 eseményén részt vett többek között Mindum Károly ultratriatlonista öregdiák, csakúgy, mint Bicsák Bence olimpikon, aki szintén a PTE alumnija. Júniusban lapunk arról is beszámolt, hogy a nagy lelkesedésnek hála addig a tavalyihoz képest nagyobb távot sikerült teljesíteniük a bicajosoknak.

Együttműködő partner volt 2021-ben is az egyik legrangosabb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie szervezője, a Vuelta Sportiroda, a Magyar Kerékpáros Klub, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Szabadidő Sport Szövetség, a Pannon Hőerőmű Zrt., a Veolia csoport pécsi tagja is, valamint a Hell Energy, de a svájci központú Union Cycliste Internationale elnöke, David Lappartient is üdvözölte a programot. Magyar és külföldi egyetemek és középiskolák, a régió városi önkormányzatai, a PSN Zrt. és számos túra- és versenyszervező is aktív résztvevője, támogatója volt a programnak. A középiskolás diákok között a Diákhitel Központ Zrt. jóvoltából egy Apple MacBook-ot is kisorsoltak a szervezők. Támogatóknak köszönhetően egy értékes kerékpár és biciklis tartozékok, valamint kerékpártúra és fitneszbérlet-utalvány is gazdára talált.