SIKER! Pécsi a világ legjobb ultratriatlonistája!

A világ legjobb ultratriatlonistája lett a pécsi Mindum Károly. Ez azt jelenti, hogy kategóriájában a világon nincs még egy olyan sportoló, aki ilyen eredményeket ért volna el 2018-ban, mint a pécsi környezetmérnök. A teljesítmény és az elismerés is hihetetlen!

hirdetés
Uránia Mozi

Mindum Károly nem ismeretlen a pécsiek számára. Legutóbb augusztusban számoltunk be arról, hogy megcsinálta a lehetetlent. Olyan versenyt teljesített, ahol 11 nap alatt úszott 38 kilométert, tekert 1800-at és a „végén” futott 420 kilométert. Összesen 2250 kilométert tett meg vízen és földön az augusztusi Swissultrán. És ami az egészben a legszebb, hogy csupán hobbiból kezdett sportolni, hiszen környezetmérnökként dolgozik.

A teljesítményei alapján az ultratriatlonisták világbajnokává lépett elő!

Pécsi környezetmérnökből lett az idei Világkupa-győztes!

De, hogy ez pontosan mit is jelent? Mindum Károly kategóriájában, azaz a 60 év felettiek között, a legjobb ultratriatlonista a világon. Még pontosabban: nincs még egy olyan sportoló, aki ennyi idősen, ilyen eredményeket ért volna el 2018-ban. Az IUTA, azaz az International Ultra Triathlon Association pontszámok alapján állította össze a listát és állapítja meg a világkupa eredményét. Az eredményről pedig karácsony előtt értesítette a pécsi sportolót, akinek ezt a kupát sikerült betennie a fa alá:

Ilyen kupa csak egy van a világon és az a pécsi Mindum Károlyé

Vidéken nőttem fel, a családomban nem volt sportoló

Karcsi egyébként elmondta azt is, hogy a világkupa-helyezéssel nem foglalkozott. A célja a tízszeres ironman szintidőn belüli teljesítése volt.

– Ahogy nézegettem az előző évek eredményeit, azt hiszem, én vagyok a legidősebb versenyző, aki valaha tízszeres, folyamatos ironmant teljesített – mondta Mindum Károly.

Amikor sportolni kezdtem, nem gondoltam arra, hogy valaha ultrasportoló leszek, de mindig kerestem célokat, amiket teljesíthetek. Évről évre emeltem a távolságokat, kerestem a határokat. Ma már ezen is túlléptem.

Már nem keresem a határokat, mert rájöttem, hogy nincsenek. Azokat mi állítjuk magunknak. Sokkal fontosabb számomra az élmény, a tudatállapot, a flow-érzés, amit egy ilyen versenyen átél az ember – mondta.

Hatalmas szíve van!

És ha ez még mind nem lenne elég

Mindum Károly segíti azokat is, akik csak most ismerkednek a sporttal.

Évek óta rendszeresen vesz részt olyan eseményeken, ahol fogyatékkal élők élhetik át a sport összetartó erejét, vagy éppen egészséges gyermekek ismerkedhetnek meg a mozgással.

Károly a Fittbike spinning maratonon a fogyatékkal élők csoportjában tekerte a bicajt

Ami a jövőt illeti, vannak még terveim, de ez nem csupán rajtam múlik. Amennyiben sikerül támogatókat szerezni, szeretném folytatni. Érzek még magamban erőt és elszántságot ahhoz, hogy hasonló versenyeken induljak.

És hogy mit tudnak a magyarok?

Piros felsőben Mindum Károly, akinek családjában sportoló sem volt. De őt hajtotta a mozgás szeretete! 

A pécsi sportoló mellett idén két magyarnak sikerült bekerülnie a világ legjobbjai közé. Vőneki Antal a harmadik legjobb triatlonista lett a 60 év felettiek között, míg Szőnyi Ferenc második a 40-59 évesek kategóriájában.