Szombaton ingyenes rákszűrés volt a Széchenyi téren

A rákszűrés helyszíneként szolgáló szűrőbusz megérkezett Pécsre, a szűrések pedig 10 órától délután 4 óráig tartottak.

hirdetés

A Pécsre érkezett szűrőbuszban két daganat szűrése történik. Az egyik a bőrdaganatoké, amelyet természetesen bőrgyógyász végez. A melanomák (festékes bőrdaganatok) szűrővizsgálata különösen ebben az időszakban ajánlott, még a nyári napsütéses hónapok előtt. A vizsgálat főként azok számára fontos, akiknek anyajegyeik vannak, mivel a melanoma gyakran ezek rosszindulatú elfajulásából alakul ki.

A bőrgyógyász mellett egy fogorvos is érkezett a szűrőbusszal, aki a szájüregi daganatok szűrését végezte, az ezek által okozott halálozások terén Magyarország ugyanis sajnos igen kedvezőtlen helyzetben van, így rendkívül fontos a kivizsgálásuk. A vizsgálat a szájüregben lévő esetleges korai stádiumú daganatokat, daganatmegelőző állapotokat igyekszik megtalálni.

Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere nyitotta meg a városvezetés nevében a programot. Köszöntőjében elmondta, a megbetegedések megelőzése nagyban az egyénen múlik, a szűrővizsgálatokkal pedig ezek megelőzhetők, így például a Magyarországon második vezető haláloknak számító daganatos megbetegedések is.

– Sokkal könnyebb egy betegséget megelőzni, mint a kialakulása esetén kezelni. Amikor egy-egy kórtól szenvedünk, hajlamosak vagyunk a hibát másban, például az egészségügyben és a szerintünk nem megfelelő kezelésben keresni, holott sokszor a kialakulásnak mi magunk is okai vagyunk, nem mindegy, hogyan élünk és táplálkozunk, mennyit mozgunk. Azt gondolom, ha kicsit tudatosabban élünk, sokat tehetünk annak érdekében, hogy a betegségek később vagy egyáltalán ne érjenek minket utol – mondta Őri László, majd hozzátette, közös nemzeti érdek is az ilyen, ingyenes szűrővizsgálatok megszervezése. Felidézte azt is, hogy nemrégiben Pécsett kialakították az Egészségfejlesztési Irodát az egészségtudatos életmód jegyében. Az alpolgármester ezután maga is részt vett a vizsgálatokon.

További részletekért a rákszűrések fontosságáról KATT IDE

hirdetés

Hirdetés