ÖPE: baloldali polgármesterjelölt arrogánsan vágatta ki a mecseki fákat

Az Összefogás Pécsért Egyesület a Momentum Mozgalom által szervezett szerdai ellenzéki tüntetés kapcsán tartott sajtótájékoztatót, melyen az egyesület vezetői elmondták, hogy miért „roppant furcsa” és „lehangoló” az, ahogy az 5 belvárosi fa kivágása miatt szervezett tüntetésen részt vevők egy olyan közös polgármesterjelöltet támogatnak, aki pár éve 2 millió tonnányi mecseki fát vágatott ki és tüzeltetett el az általa vezetett hőerőműben.

Az Összefogás Pécsért Egyesület csütörtöki sajtótájékoztatóján Kővári János, az egyesület elnöke, valamint Vozár Pál egyesületi alelnök is kommentálta azt a Momentum Mozgalom által szervezett szerdai ellenzéki tüntetést és az azon részt vevő baloldali politikai szereplőket, akik – mint megírtuk – azért tüntettek, mert kivághatnak 5 fát a belvárosban, mert azok gyökerükkel veszélyeztetik az emberiség egyetemes kultúrájának részét képező emlékeket. A fákat egyébként – ahogy az Páva Zsolt polgármester közleményéből is kiderül – a város pótolni fogja a Szent István téren, ami nem meglepő annak tükrében, hogy a városban csak a közelmúltban 600 fát ültettek el, évente pedig több ezret.

Kővári János és Vozár Pál szólt a szerdai tüntetésről

– Érdemes előbb tájékozódni egy ilyen ügyről, semmint lejáratni a várost. Mert ezek az akciók a város egészére vetítenek rossz fényt. Miközben arra törekszünk, hogy elfogadtassuk, hogy Pécs Zöld Főváros legyen, az ilyen negatív hírek és felnagyított problémák ezt visszavethetik – mondta Kővári János a szerdai ellenzéki tüntetés kapcsán.

Vozár Pál kiemelte, hogy „vannak olyan pártok, akik nagyon keresik, hogy mibe tudnának belekapaszkodni és ezzel szavazatokat nyerni”.

– Nem szerencsés ilyen akciókkal a város Zöld Főváros cím elnyerése iránti törekvéseit sárba tiporni. Én is kaptam meghívót a szerdai tüntetésre, de mielőtt kirohantam volna zöld zászlót lengetve, előtte tájékozódtam az ügyről, hogy mégis mi az igazság. Tudni kell, hogy amikor elnyerte a Cella Septichora a világörökségi címet, már akkor tudható volt, hogy vannak olyan feltáratlan részek, amik értékesek lehetnek, a régészeti szakvélemény pedig kimondta, hogy szükséges a Cella Septichorától keletre eső terület feltárása is. A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. pályázata ennek a területnek a feltárásáról szól. Ez a pályázat kivitelezési közbeszerzésre van kiírva, a Sétateret nem érinti semmilyen fakivágás, azt mi is nagyon sajnálnánk – mondta az ÖPE alelnöke.

Lehangolónak tartják a történteket

Vozár Pál a tüntetésről szólva elmondta, hogy „jó lenne”, ha az azon részt vevő baloldali pártok képviselői és közös polgármesterjelöltjük „elszámolnának a korábbi években történt mecseki fakitermelésekről”.

– A mecseki fakivágásokat a 2010-es évek elején támogató embereknek lehet, hogy valamiféle tudathasadása van ebben az ügyben. Hogyha akkor nem zavarta őket a sok tarvágás, akkor most mitől lettek hirtelen ennyire „méregzöldek”?

Ehhez Kővári János a következőket tette hozzá:

– Amikor a fatüzelésű üzemet kiépítették 2010-ben, parlamenti képviselőként Lázár János segítségét is kértem, hogy tántorítsuk el ettől az ostobaságtól az erőmű akkori vezetőjét, Péterffy Attilát, mivel nem hallgatott a fakivágások ellen éveken át demonstráló civil tüntetések, akciók, fórumok résztvevőire. Elképesztő arroganciával vitte véghez a tevékenységét és roppant furcsának tartom, hogy az ő követői most a szemére vethetik bárkinek, hogy néhány fát esetleg kivághatnak. Egy olyan polgármesterjelöltet támogatnak, aki merényletet hajtott végre Pécs ellen, kivágatott és elégetett kétmillió tonnányi mecseki fát. Én ezt rendkívül lehangolónak tartom. Ezeknek a tarvágásoknak köszönhetőek a pécsi villámárvizek és például az is, hogy Pécs nem tud átszellőzni – mondta, majd hozzátette, hogy ma már a hőerőműben többnyire mezőgazdasági hulladékot tüzelnek el, a legjobb megoldás azonban Kővári szerint a napelemek alkalmazása lenne.