Páva Zsolt: a világörökséget óvják, a fákat folyamatosan ültetik!

„Mélységesen elszomorít, hogy egyesek – zavarkeltés vagy politikai haszonszerzés céljából – megtévesztik a pécsieket. Legújabban a balliberális politikai oldal szereplői azzal riogatnak, hogy az önkormányzat 15 sétatéri fát vágatna ki bármilyen különösebb indok nélkül. Ez hazugság” – közölte Páva Zsolt, Pécs polgármestere arra reagálva, hogy a balliberális oldalnak kedves helyi lapok és a Momentum Mozgalom a minap botrányért kiáltott. Közlemény:

„Az igazság az, hogy 900 millió forintos fejlesztési forrásból újabb, ma még a föld mélyén szunnyadó világörökségi értékeket nyílik lehetőségünk bemutatni.

Az üvegtetővel fedett Cella Septichorától keletre két sír teljes feltárása, védelembe helyezése és nagyközönség előtt való megnyitása, emellett a látogatóközpont fejlesztése szerepel a terveink között. E két, oltalom alatt lévő sír védelembe helyezése kötelezettségünk is.

Ma még csak valószínűsíteni, de kijelenteni nem lehet, hogy az eddig be nem mutatott sírok feltárásakor szükség lehet fák kivágására a sétatéri sétánytól északra, a Cella Septichorától keletre eső területen.

Pécs polgármestereként a régész szakemberek, a projekt tervezői és a fejlesztés koordinálását végző társaság felé már hónapokkal ezelőtt jeleztem, hogy csak abban az esetben járulok hozzá ilyen munkálatokhoz, amennyiben e nélkül ellehetetlenülne a régészeti értékek védelembe helyezése.

Ami ma, a feltárás nélkül is bizonyosan kijelenthető, hogy a szakemberek véleménye szerint a sétányról bizonyosan egyetlen fát sem kell eltávolítani, de az értékek védelme is maximálisan 5-6 egyedet érinthet.

Amennyiben a közel kétezer éves kulturális örökségünk megóvása valóban nem garantálható néhány fa kivágása nélkül, azokat a Szent István téren pótoljuk.

Az embereket most hergelő politikai ellenfeleimnek üzenem: a pécsi és mecseki fákat nem tőlem kell megvédeni! Nem tőlem, hiszen polgármesterségem alatt városunkban korábban példátlannak számító fásítási program folyik. Csak az utóbbi években a történelmi belvárosban több száz, Pécs belterületén több ezer fát ültettünk el, s létrehoztuk a városi csemetekertet több tízezer egyedszámmal. Azoktól kell megvédeni a pécsi fákat, akiknek idején a pécsi hőerőmű kazánjaiban sok millió köbméternyi mecseki fa égett el”.

Páva Zsolt
Pécs polgármestere

Több fát ültettek, mint korábban

Nagy Ervin városi főkertész arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az utóbbi 10 évben több fát ültettek el Pécs belterületén, mint az azt megelőző 20 évben összesen. A frissen kiültetett faállomány évről évre növekedett Pécsett 2009 óta, átlagosan évi 800 fát ültettek el, azaz összesen 8.000 fa került ki a városi közterületekre 2009 óta. A virággal beültetett területek nagysága is nőtt, 2009 óta összességében egy focipálya méretével megegyező területtel lett nagyobb a virággal borított felületek nagysága a városban. Újdonság, hogy néhány éve már Páva Zsolt polgármester javaslatára egy saját csemetekertet is létrehozott a város, ahol ma 2,5 hektáron összesen 25.000 fácskát nevelnek. Ezek közül kerülnek ki folyamatosan a frissen ültetett fák, így a városnak nem kell azokat a piacról megvásárolnia.

hirdetés