Pécsi diákok is erősíthetik a helyi gazdaságot

A pécsi Nagy Lajos Gimnázium is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése a magyar középiskolások körében.

A Magyar Innovációs Szövetség 2010-ben indította el a “Meet the scientist!” elnevezésű programot a Magyar Fulbright Bizottsággal és az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségével közösen. Eddig összesen 56 középiskolát kerestek fel, az idei évben pedig kilenc középfokú oktatási intézmény csatlakozott a projekthez.

A szerda délutáni pécsi eseményen Őri László alpolgármester köszöntette a ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziumában tanuló fiatalokat. Beszédében hangsúlyozta, a mai világban kiemelt jelentőségű, hogy korszerű természettudományi és műszaki ismeretekkel rendelkezzünk.

meet the scientist5

– Fontos, hogy hozzánk is eljutott ez a program, hiszen Pécs nemcsak a kultúra városa, hanem egyetemi város is, ahol nemcsak az orvosi és jogi, hanem a természettudományi képzésnek is komoly hagyományai vannak. Célunk, hogy az itt folyó képzéseket tovább erősítsük, ennek jeleként több pécsi iskolában is több száz millió forintos fejlesztéseket hajtottunk végre, amelynek eredményeként korszerű és minden igényt kielégítő természettudományos laborok állnak a tanulók rendelkezésére.

A politikus hozzátette: a város számára fontos, hogy az itt tanuló fiataloknak megfelelő képzést tudjon biztosítani, illetve egy esetleges amerikai tanulmányi út után olyan lehetőségeket kínáljon fel az egyetemmel és az iparkamarával együttműködve, amely közép- és hosszú távon is képes biztosítani a helyi gazdaság fejlődését.

nagylajos

– Még sok teendőnk van annak érdekében, hogy itt tudjuk tartani vagy vissza tudjuk csábítani a magas hozzáadott értéket képviselő tudással rendelkező szakembereket, akik hozzájárulhatnak a régió fejlődéséhez.

Az alpolgármester köszöntője után Nagy Éva, az American Corner munkatársa az amerikai tanulmányi lehetőségekről számolt be a fiataloknak, majd Kovács Tamás csillagász, az ELTE tanára tartott előadást Hogyan lehet fénnyel tömeget mérni? címmel.

Hirdetés