Újjászületik Pécs-Somogy több mint 100 éves művelődési háza

Egy 20 millió forintos uniós pályázatból újítják fel és korszerűsítik a Pécs-Somogy központjában található Kossuth Művelődési Házat.

Nemrég számoltunk be róla, hogy teljesen megújul a Pécsbányai Közösségi Ház, azonban nem szabad megfeledkezni egy másik, hasonló fejlesztésről sem: az önkormányzat tulajdonában álló pécs-somogyi Kossuth Művelődési Ház is ugyanannak a Pécsi Helyi Akciócsoport által koordinált uniós pályázatnak a keretén belül születik újjá kívül-belül, mint a pécsbányai, szintén 20 millió forintból, önerő felhasználása nélkül.

Ráfér a korszerűsítés az épületre

A több mint 100 éves épület – ami az 1920-as évek elején még somogyi bányászélet egyik központja volt – finoman szólva is megérett a felújításra, hiszen kisebb állapotjavító, állagmegóvó munkákat leszámítva komoly, teljeskörű korszerűsítésre nagyjából megépülése óta nem került itt sor – tudtuk meg a terület önkormányzati képviselőjétől, Berényi Zoltántól (ÖPE-KDNP).

Mint mondta, Vasasért Egyesület által 2009 óta üzemeltetett, több helyi szervezet székhelyeként is funkcionáló Búzakalász utcai kultúrház felújítására az egyesület 2019-ben nyújtotta be a pályázatot, a fejlesztésről szóló előterjesztést pedig a legutóbbi közgyűlést helyettesítő online konzultáción fogadta el – a járványügyi veszélyhelyzetben ráruházott jogkörével élve – Péterffy Attila polgármester, így zöld utat kapott a munka.

Nyárra elkészülnek a felújítással

A több mint 440 négyzetméteres intézmény felújítása során az épületet teljesen akadálymentesítik (siketek és nagyothallók számára is), korszerűsítik a fűtési rendszert, lecserélik a nyílászárókat, megújul a hőszigetelés, új bútorokat és eszközöket is beszereznek, továbbá a forrásból napelemet is telepítenek a településrész központjában álló kultúrházra. A renoválás részeként a közösségi ház földszintjén egy teljesen új szociális konyhát is kialakítanának, ahol a jövőben közfoglalkoztatottak dolgozhatnak – mondta Berényi Zoltán, hozzátéve, hogy az alsó szint bővítéséhez kapcsolódó közműbekötési-munkák (többek között aszfaltfeltörés, szennyvízcsatorna-bekötés) kivitelezéséhez az önkormányzat segítségét kérte.

A művelődési ház felújítási munkái márciusban már megkezdődtek, a korszerűsítést pedig várhatóan nyár közepe-vége felé fejezik be – emelte ki a képviselő.

Hirdetés